Mandag den 27. Maj


Overfaldt nazist, men slipper med en betinget dom

En erklæret nynazist og racist fra Gladsaxe blev i marts overfaldet af en vred ung indvandrer med en trækølle.
I fredags fik indvandreren så sin straf i Gladsaxe byret; tre måneders betinget fængsel og 60 timers samfundstjeneste.
 
Efter egen beskrivelse er den forurettede en kendt nazist og racist i området, og han regnede med, at det var derfor, han blev overfaldet.
Men den unge indvandrer fortalte en lidt anden historie om, at hans to yngre, tilslørede søstre var blevet chikaneret og forfulgt af manden, der senere tog opstilling uden for familiens hjem i Søborg. Her skulle han i mobiltelefon have råbt til en kammerat, at " jeg ved, hvor de bor."
Derfor følte den unge storebror sig så truet og oprevet, at han tog sin cricketkølle og gik ned for at jage manden væk. Denne stak af og tiltalte fulgte efter ham. Ved parkeringspladsen ved Gladsaxe rådhus stødte de sammen og indvandreren gav - ifølge eget udsagn – manden højst to slag med køllen, stadig fordi han følte sig truet.
 
Adskillige vidner til episoden kunne dog i retten berette om væsentligt flere slag, varierende fra tre til ti. Flere havde set, at den overfaldne blødte fra hovedet, og at manden faldt til jorden, efter at have fået et slag over knæet. Der var derfor heller ingen tvivl fra rettens side om skyldsspørgsmålet. I den milde strafudmåling lagde retten vægt på, at den unge indvandrer var blevet provokeret, samt at hans personlige forhold taler for samfundstjeneste og ikke fængsel. Han er nemlig ikke tidligere straffet, har uddannelse og arbejde.

Blødt ansættelsesstop i folkeskolen

Folkeskolerne i Gladsaxe bliver i det næste halve år beskåret små to millioner kroner på lønbudgettet. Det betyder, at en skole for eksempel kan risikere at være uden psykolog i en periode.
Eller at det tekniske personale på en anden skole må løbe lidt hurtigere, fordi de midlertidigt er underbemandede.
Lønningerne er nemlig steget væsentligt mere, end hvad politikere og skoleforvaltning havde troet, og nu er der et hul i budgettet på 9.4 millioner kroner.
Næsten to af dem skal hentes ind på lønkontoen.
 
Lærere og pædagoger ved skolefritidsordningerne bliver ikke berørt af besparelserne, og så skal der hverken fyres ansatte eller nedlægges stillinger. Der bliver derimod tale om et blødt ansættelsesstop, fortæller Svend Erik Haase, børne- og kulturdirektør: "Vi vil gerne undgå, at denne situation går ud over undervisningen og det, der berører børnene. Derfor skal alle ledige stillinger indenfor de andre områder op at vende i forvaltningen, og så vil vi kigge på, om vi kan trække ansættelsen af en ny medarbejder, måske en, to eller tre måneder. På den måde håber vi, at vi det næste halve års tid kan indhente de 1.8 millioner kroner, der er i underskud, uden at det går ud over børnene", siger Svend Erik Haase.
 
De sidste 7.5 millioner kroner, der mangler på budgettet, bliver dækket ind ved at overføre penge fra centrale lønpuljer samt børne- og undervisningsudvalgets samlede budgetter.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Snerydning i udbud

Trods dagtemperaturer omkring de 20 grader, så skal politikerne i økonomiudvalget i morgen tage stilling til, om fortovene ud for private grundejere i Gladsaxe skal ryddes for sne - et arbejde der vel at mærke bliver betalt af kommunekassen.
 
De seneste fire år har entreprenørfirmaet Superfos nemlig sørget for rydningen, hvilket har kostet omkring et par millioner om året.
Aftalen med firmaet, der i øvrigt i dag bærer navnet NCC, udløb ved udgangen af den forgangne vintersæson, og en ny aftale skal derfor indgås.
 
Hvis politikerne stadig synes om ideen, så skal snerydningen sendes i EU-udbud.
Prisen ventes at blive omkring 2,5 million kroner pr år.

Venner fra Estland ser på fritidsklubber i Gladsaxe

En delegation fra Gladsaxes estiske venskabsby, Haabersti, er i den kommende uge i Gladsaxe for at kigge på skoler og fritidsklubber og for at udveksle erfaringer med børne- og ungdomsarbejde.
 
Det er kun et et halvt år siden Haabersti fik sit første og hidtil eneste fritidscenter for børn og unge. Det ligger på første etage i et af byens højhuse, er 180 m2 stort og stadig meget sparsomt møbleret.
Det mest populære rum er et billardrum, det er nemlig kun de færreste unge der har råd til at betale for at spille billard andre steder i byen. Derud over er der også en tv-stue og et fællesrum, hvor der bliver holdt diskotek hver måned, og et computerrum med to (brugte) computere og fri adgang til internettet.
 
Der er ca. 200 registrerede brugere af Haabersti´s nye fritidscenter, og det koster et symbolsk beløb, svarende til 25 danske kroner, at gå der.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Lars Abel som vicepræsident

Gladsaxe har fået en vicepræsident.
Det konservative medlem af byrådet og Københavns Amtsråd, Lars Abel, er nemlig udset til at beklæde stillingen som vicepræsident for den gruppe af borgerlige og konservative politikere, der er medlemmer af EU's regionsudvalg.
Gruppen tæller 85 medlemmer fra EU's 15 medlemsstater og går under den officielle betegnelse det Europæiske Folkeparti.
Vicepræsidentembedet kan få betydning for både Gladsaxe og amtet, men mere som en inspiration, vurderer Lars Abel.
 
"Jeg kan på vegne af danske kommuner og amter være med til at øve indflydelse på EU's lovgivning. Derud over får jeg jo indtryk fra 15 andre lande, hvor jeg kan se, hvordan de gør, og det kan inspirere i det daglige arbejde, både i Københavns Amtsråd og Gladsaxes kommunalbestyrelse", siger den nyslåede vicepræsident, Lars Abel. Han er blevet genudpeget som et af ni danske medlemmer i EU's regionsudvalg, og både medlemskabet og vicepræsidenttitlen løber frem til 2006.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Profilmagasin: Fra rottesager til skovidyl

Fra slamsugning af kloakker til idyl ved Bagsværd sø - sådan kommer en del af Gladsaxes fremtidige profilering som kommune til at foregå i en 20-siders pamflet i A4-størrelse.
Den farveglittede sags forside er præget af nogle billeder af mennesker og Bagsværd sø, og så er hele bagsiden fyldt ud af en reklame for et slamsugningsfirma i Hvidovre.
 
Det såkaldte profilmagasin fortæller i en skønsom blanding af reklamer og tekst om "otte af kommunens flagskibe på både dansk og engelsk", som det hedder.
Flagskibene er blandt andet hastighedsprojektet, fritidsområdet, familien, børneinstitutionerne og de ældre.
 
Magasinet udkommer i 2.500 eksemplarer og er beregnet til forretningsforbindelser, gæster og kursister.
Ud af profilmagasinets 35 reklamer er de 21 i øvrigt fra firmaer, der ligger alle andre steder i landet end netop Gladsaxe.

Foreningsstøtte fra folkeoplysningsudvalg

Nu er der sikkerhed for både Mozart og Tjajkowskij i rådhushallen i Gladsaxe til oktober.
Gladsaxe symfoniorkester er nemlig blandt de foreninger, der forleden fik tildelt støtte af folkeoplysningsudvalget.
Hvad enten man kan lide det eller ej, så fik også sækkepibeorkestret Copenhagen Caledonia Pibeband penge til deres udendørs koncert, som vi allerede nu skal advare om finder sted i Aldershvileparken sidst i juli.
Gladsaxe viseforening fik, som den sidste i denne omgang, støtte til driften – det var et mindre beløb på 2.500 kroner.

Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin