Torsdag den 30. Maj


Afgørelse om daghøjskoleaktivering udsat

Skal Gladsaxe Kommune til næste år droppe brug af den lokale AOF-Daghøjskole til aktiveringsformål, og i stedet benytte sig af alternative aktiveringstilbud hos eksempelvis de private virksomheder.
Det spørgsmål var til drøftelse i socialudvalget onsdag aften, og her blev sagen udsat til udvalgets næste møde i juni, fordi nogle af udvalgets medlemmer ønsker sagen nærmere belyst.
 
"Vi havde en drøftelse frem og tilbage om forholdene på daghøjskolen, og om vi skulle fortsætte med det som aktiveringstilbud, eller om vi skulle tage andre aktiveringstilbud ind. Fra konservativ side drejer det sig om, at finde det bedste aktiveringstilbud. Og det er jo sådan, at der gennem årene er lavet nogle rapporter, der viser, at daghøjskolerne faktisk ikker er et særlig godt aktiveringstilbud, hvis man vil have folk i arbejde", siger det konservative medlem af socialudvalget, Henrik Sørensen.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

9.000 færre på venteliste til operation

Ventelisten til operationer på sygehusene i Københavns amt bliver reduceret med godt 9.000 personer ved hjælp af puljemidlerne fra den nye regering.
Da regeringen tiltrådte var det ikke kun med lukning af en lang række råd, nævn og institutioner til følge, men også med et lille økonomisk plaster på såret til sygehussektoren.
 
De tre sygehuse i Københavns amt, Gentofte, Herlev og Glostrup, fik 169 millioner kroner fra puljen, og det beløb reducerer altså antallet af ventende fra 25.000 til 16.000.
Det sker ved at sætte 50 projekter i gang, lige fra at øge antallet af daglige operationer til at løse flaskehalsproblemerne på de medicinske afdelinger.
Som det er i dag, så optager medicinske patienter pladser på kirurgiske afdelinger. En bedre udnyttelse af kapaciteten vil også være med til at forkorte ventetiderne.
 
Nedsættelse af ventelisterne og den bedre kapacitetsudnyttelse kommer dog kun til at gælde for i år.
Regeringen har nemlig understreget, at puljen kun vedrører aktiviteter i indeværende år og altså ikke år 2003, hvor ventetiden så igen kommer til at stige.

Bange for budgettet

Budgetskræk.
Så enkelt forklarer et medlem af institutionsrådet Gladsaxes daginstitutioners manglende lyst til at forklare byrådet, hvad de har behov for i de næste par år.
Det kan være alt lige fra en ny gynge til legepladsen til de større økonomiske byrder som for eksempel en totalrenovering eller ekstra grupperum.
 
Gitte Barfod er forældrevalgt medlem af institutionsrådet i Gladsaxe, og hun vurderer, at det ikke er af manglende lyst, at kun få af daginstitutionerne er kommet med en budgetudtalelse til politikerne:
"Det virker for fjernt for dem. Det kan sagtens forholde sig til deres egen institution, hvad der er er mangler der, men lige så snart ordet budget bliver nævnt, bakker de ud. Jeg har sendt et brev til alle institutionerne, hvor jeg opfordrer dem til at bruge os og give os noget krudt, som vi kan bruge, når vi skal drøfte budget med politikerne", siger Gitte Barfod.
 
Det er flere støttepædagoger, tidligere indsats overfor børn med særlige behov og færre børn per pædagog, som institutionsrådet har sat på sin ønskeliste til byrådet.
Budgetudtalelserne er ment som et redskab, som byrådspolitikerne kan bruge, når de skal diskutere budget i den kommende tid.
Og forvaltningen skønner, at de udtalelser, som institutionerne er kommet med, er dækkende og ser det derfor ikke som et problem, at ikke flere er kommet med deres syn på, hvordan hverdagen skal se ud de næste par år indenfor deres området.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Skærpet straf til butikstyv

Den 26-årige butikstyv, der overfaldt butiksdetektiven i Silvan på Gladsaxe Møllevej, fik i går sin straf skærpet ved Østre Landsret.
Han havde ellers anket sagen enten for helt at blive frifundet eller, alternativt, at få nedsat straffen.
 
Byretten i Gladsaxe havde takseret overgrebet til 30 dages ubetinget fængsel, men Østre Landsret gav den unge lovovertræder 10 dage oven i hatten, så han nu står til en straf på i alt 40 dages ubetinget fængsel.
Han blev ud over forsøget på tyveri af varer til en værdi af 1.500 kroner og de to slag mod detektivens ansigt, også dømt for at være i besiddelse af 0.4 gram heroin.

Efterlyser hjælp til psykisk voldsramte

At det kan være svært at bevise, man bliver udsat for psykisk vold, kan Irma Henriksen, tidligere byrådsmedlem i Gladsaxe, tale med om.
Nu prøver hun med en henvendelse til de nuværende byrådsmedlemmer og sågar Folketingets ombudsmand at komme de voldsramte kvinder – deriblandt sig selv – til undsætning
 
"Jeg har været udsat for psykisk vold i 19 år, uden jeg har kunne få hjælp. Den samme mand har også chikaneret sin ekskone, uden at politiet har ville gøre noget. I loven er der ikke taget højde for psykisk vold, kun fysisk. Men vi er altså mange kvinder, der "kun" har været udsat for psykisk vold og det kan ikke være rigtigt, at hverken politi, ombudsmand eller statsadvokat vil gøre noget", siger Irma Henriksen.
 
Ifølge Irma Henriksen har man nemlig samme holdning indenfor hele politimyndigheden; nemlig at med mindre man kan tage vedkommende på fersk gerning, så kan man ikke skride ind over den psykiske vold.

Tragedie redder teaterøkonomi

En stor tragedie har reddet den økonomiske situation på Gladsaxe Teater.
45.000 mennesker købte billet til sæsonens store forestilling, tåreperseren "Kamaliadamen" - det var næsten 20.000 flere, end der skulle til, for at forestillingen kunne løbe rundt.
Dermed er de seneste års økonomiske nedtur nu vendt, og teatret forventer sågar, at komme ud med et overskud.
 
Det betyder også, at Gladsaxe Teater i næste sæson kan præsentere to forestillinger på store scene: til september er der premiere på "Beckett eller Guds ære" med Kim Bodnia og Nikolaj Coster Waldau og til januar gælder det musicalen "Cabaret" med blandt andre Paprika Steen og Troels Lyby.
Og på teatrets eksperimentalscene "Das Beckværk", det tidligere væksthuset, opføres "Parlamentet i Buddinge".

Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin