Fredag den 1. Marts


Brutale gaderøverier opklaret

Gladsaxe politi har nu opklaret en stor del af de meget voldsomme gaderøverier, som har fundet sted de seneste uger, og som blev begået af unge helt ned til 14-års alderen.
Specielt hårdt gik det ud over en 49-årig kvinde, som blev væltet omkuld og slået i ansigtet, så hun pådrog sig hjernerystelse og brækkede næsen. Kvinden har været sygemeldt fra sit arbejde lige siden overfaldet den 11. februar. Gerningsmændene er siden anholdt og har erkendt flere forhold.
 
Derimod mangler politiet stadig at opklare et gaderøveri onsdag aften klokken 20.40 ved stoppestederne foran Buddingecentret, hvor en ung dreng på 13 år blev truet af to ældre drenge på ca. 15 år til at aflevere alle sine penge.
 
Politiet har i øjeblikket meget stor opmærksomhed rettet mod netop den type af røverier, siger kriminalinspektør Niels Larsen. "De er med til at skabe en meget stor utryghed blandt borgerne. Der skal ikke mange sager til af den her karakter, før borgerne får det indtryk, at det er utrygt at færdes ude. Vi sætter meget ind på at få bremset de her røverier og har haft held til at få opklaret en hel del af dem. Vi skal have genskabt trygheden, og det gør vi ved at få sagerne opklaret, og få fortalt borgerne, at vi har opklaret dem", siger kriminalinspektør Niels Larsen, der understreger, at det ikke var lykkedes at opklare de nævnte gaderøverier uden hjælp fra borgerne.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Pesticider skal forbydes

Brugen af pesticider i Smør- og Fedtmosen skal nu forbydes.
Det kunne Københavns Amt i hvert fald godt tænke sig og er derfor i gang med at undersøge, om det rent juridisk kan lade sig gøre, alternativt stramme op på reglerne.
Det sker, samtidig med at amtet skal tage stilling til, om de resterende 100 hektar ved de to moser også skal fredes. Området består både af landbrugsarealer og vandområder og er det sidste stykke af de to moser, der i dag ikke er fredet, men som både amtet og Gladsaxe og Herlev kommuner gerne ser omfattet af samme regler som det øvrige moseområde.
 
I samme anledning skal fredningen gøres mere tidssvarende og enkel. Ifølge formanden for amtets teknik- og miljøudvalg, socialdemokraten Erling Eiberg, er der sket mange ændringer, siden moserne blev fredede, og samtidig er fredningen sket i stykvis hen ad vejen. Derfor vil udvalget gerne have, at reglerne bliver mere ensrettede og lettere at forholde sig til.
 
Fredningen vil blive behandlet på amtets teknik- og miljøudvalg i marts, og da der er stort flertal for forslaget, forventes det at blive vedtaget.

Æstetisk rundkørsel

Vejbelysningsanlægget ved Buddinge rundkørsel er netop blevet udskiftet af vejmyndigheden, der er Københavns amt.
Dermed er der nu mulighed for at komme videre med de forskønnelsesplaner, der har været for den grønne ø i midten af rundkørslen, siden det gamle syge elmetræ blev fældet for år tilbage.
Den flere meter høje stub står stadig og venter på at blive gjort skønnere, selvom en arbejdsgruppe med folk fra både amt og kommune har foreslået stubben fjernet.
Det vil kommunen ikke gå med til – dertil har den nok været på forsiden af de lokale annonceaviser for mange gange.
Den fælles arbejdsgruppe har foreslået, at der sættes en flagstang op på øen, omkranset af en brostensbelægning. Desuden at der plantes forårsløg og senere sommerblomster, og at plænen bliver slået ofte.
Amtet vil give 25. – 30.000 kroner til flagstangen, mod at kommunen overtager vedligeholdelsen af den grønne ø.
Nu mangler blot den kommunale beslutning om øens fremtid.

Samarbejdsvillig bestyrelse

Den nye brugerbestyrelse på Bagsværd stadion fik en god start på sit virke, hvis samarbejdsånd ellers er noget, der påskønnes.
Bestyrelsen består jo blandt andet af repræsentanter fra sportsgrenene, der benytter anlægget, og derfor kunne der let være opstået problemer med at blive enige om et af punkterne på dagsordenen.
Bestyrelsen skulle nemlig beslutte, om to millioner kroner skulle bruges til omklædningsrum eller til bedre atletikbaner.
Nu blev bestyrelsen så enige om en kombination, så både baner og omklædning bliver tilgodeset.
Fremover bliver der altså mulighed for at holde eliteatletikstævner og få udøverne behørigt vasket og omklædt bagefter.
 
Den nyvalgte bestyrelse fik i øvrigt Poul Martin Haahr som formand og repræsentanten for den kommende Bagsværd svømmehal Kim Ulrik Christoffersen som næstformand.

Genbrug af varme sparer millioner

Overskudsvarme til en værdi af en halv million kroner forsvinder hvert år ud i den blå luft fra amtssygehuset i Herlev.
Varmen stammer fra et maskinkøleanlæg, hvorfra der forsvinder energi, der kan benyttes til opvarmning.
Den fidus har amtets egne folk fået øje på, så nu bliver der bygget et såkaldt varmegenvindingsanlæg til halvanden million kroner.
Pengene stammer fra amtets egen energifond, der låner penge ud til spareprojekter på amtsinstitutionerne.
I løbet af blot tre år skulle investeringen være betalt tilbage via besparelser på varmeforbruget.

Grøn karavane på skole

Orienteringsløb, film, mad, maling, ja sågar fuglekasser og monstre og mærkelige dyr af skrammel. Det er lokkemidler, som skal få børn i Gladsaxe til at interessere sig mere for miljøet.
Helt nøjagtigt sker det mandag og tirsdag i næste uge, når den grønne karavane besøger Kvikmarkens Privatskole i Buddinge.
 
Bag arrangementet står den grønne guide i Gladsaxe, Jesper Bjerring Larsen, og han lover på forhånd, at det ikke kommer til at gå stille af. Den grønne karavane besøger 3.-6. klasserne på Kvikmarkens Privatskole og sætter fokus på miljøet via sanserne, fysiske aktiviteter og kulturelle arrangementer.
Hvordan det kommer til at spænde af, fortæller vi om i Nyhedsmagasinet på tirsdag.


Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin