Mandag den 11. Marts


Knivstikker udleveret og varetægtsfængslet

En ung pakistaner, der for halvandet år siden blev sigtet for drabsforsøg på en pizzaria-ejer i Høje Gladsaxe er nu omsider blevet fremstillet i grundlovsforhør.
Manden blev dengang varetægtsfængslet in absentia, fordi han nåede at flygte til USA, inden det danske politi fik fat i ham. Dengang vurderede både Gladsaxe Byret og Østre Landsret, at der var begrundet mistanke om forsøg på manddrab.
Efter en international efterlysning fra Interpol blev manden i februar anholdt ved grænsen mellem USA og Canada og i fredags blev han udleveret fra de amerikanske myndigheder til Danmark.
 
Han er sigtet for i oktober 2000 at have stukket ejeren af pizzariaet på det lille butikstorv i Høje Gladsaxe ned med en kniv to gange i brystet og to gange i mellemgulvet.
Ejeren var dengang i overhængende livsfare, men overlevede efter en operation.
 
Baggrunden for knivdramaet skulle angiveligt være, at den sigtedes lillebror var blevet smidt ud af pizzariaet, og et efterfølgende skænderi mellem ejeren og den sigtede skulle have kulmineret i det voldelige overfald, der nær havde kostet ejeren livet.
 
I fredags fandt retten i Gladsaxe så grund til at varetægtsfængsle manden i fire uger.
Den tid vil politiet bruge på at efterforske sagen og afhøre den sigtede. Dernæst vil anklagemyndigheden tage stilling til, om der skal laves et anklageskrift og om den unge pakistaner, der har dansk statsborgerskab, skal tiltales.

Socialudvalgsformand: Luk lokalkontorerne

Et forslag om at lukke de resterende lokalkontorer indenfor socialforvaltingen i Gladsaxe og samle aktiviteterne et sted har fået flere til at rykke uroligt på sig i sædet.
For et par år siden lukkede Gladsaxe kommune to af de daværende lokalkontorer, så der i dag kun er fire tilbage.
Men dem vil socialudvalgets formand, socialdemokraten Erling Schrøder, nu også af med.
Det kom frem i en politisk kommentar her i Nyhedsmagasinet i fredags – han sagde blandt andet: "Vi vil kunne opnå en stor rationaliseringsgevinst ved at samle kræfterne et sted, ligesom der så altid vil være kompetent personale til stede. Jeg får mange klager over lang sagsbehandlingstid og manglende personer til beslutningerne. En central løsning vil være til gavn for borgerne og personalet i det lange løb".
 
I fredagens politiske kommentar opfordrede Erling Schrøder byrådskollegaerne til at tænke over forslaget.
Men den konservative gruppe i byrådet behøvede ikke lang tid til overvejelser, men bakkede umiddelbart op bag ideen.
Den konservative Henrik Sørensen: "Vi vil kunne spare en masse penge ved at lægge kontorerne sammen til en central enhed. Som det er nu, er kontorerne for små og sårbare på mandskabssiden".
 
Men hvor der altså tilsyneladende er opbakning til centraliseringen fra borgerlig side, så skal Erling Schrøder ikke nødvendigvis regne med støtte fra alle partifæller.
John Althoff-Andersen er i hvert fald noget loren overfor at lukke også de sidste lokalkontorer: "Umiddelbart finder jeg, at det er en håbløs og fjollet idé. Jeg synes tværtimod at der skulle flere kontorer ud tæt på borgerne. På den måde lærer sagsbehandlerne deres klienter bedre at kende med bedre resultater som følge".
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Måske nemmere at bygge

Der er måske hjælp at hente med pladsmanglen i Gladsaxe. Håndsrækningen kommer fra miljøminister Hans Christian Schmidt fra Venstre, der gerne ser, at det bliver lettere at bygge i hovedstadens kommuner, herunder Gladsaxe.
Det blev diskuteret på et møde i fredags mellem ministeren og FKKA - Foreningen af kommuner i Københavns Amt.
 
Borgmester Ole Andersen, der er formand for FKKA, mener, at de signaler kan få betydning for hans egen kommune:
"Det kan betyde, at det bliver lettere at bygge i Gladsaxe. I dag er vi bundet af reglerne omkring stationsnært område, der betyder, at vi kun må bygge indenfor en kilometer af en station. Med en opblødning på det punkt kan det vise sig at blive lettere at bygge mere", siger Ole Andersen.
 
Med i miljøminister Hans Christian Schmidts oplæg er også, at kommunerne får mere indflydelse i planlægningslovgivningen, et forslag, som Ole Andersen ikke uventet hilser velkomment.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Sidste frist for servicejob

Om tre uger udløber fristen for med statstilskud at ansætte langtidsledige over 48 år i kommunale servicejob. Så det er ved at være sidste chance, hvis Gladsaxe vil have flere i arbejde ad den vej.
For med regeringens lovforslag om at afskaffe ordningen fra 1. april, bliver der lukket for nyansættelser, men der bliver ikke rørt ved de stillinger, der bliver oprettet inden skæringsdatoen.
 
Derfor undrer det Bent Larsen fra Enhedslisten i Gladsaxe, at kommunen ikke har travlt med at oprette nye servicejob:
"For at sige det lidt bramfrit, så er det en skide god ordning, fordi man i stedet for at forsørge folk passivt, betaler dem for at udføre et arbejde. På samme tid får borgerne bedre service, og det kan alle borgere vist være enig med mig i, at der er behov for. Vi har været meget sløve i Gladsaxe til at udnytte muligheden, man kan se i andre kommuner, at de skynder sig at få oprettet en masse stillinger, og det burde vi også gøre her", siger han.
 
Der er i Gladsaxe i dag 23 ansat i servicejob og de kan fortsætte i deres stilling, lige som det er tilfældet med de stillinger, der måtte blive oprettet i løbet af marts.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin