Onsdag den 13. Marts


Bagsværd Fort trues af gamle film

Der siver kloreret opløsningsmiddel ned i grunden ved Bagsværd Fort, hvor Det Danske Filminstitut opbevarer gamle film.
Til renovering af de film bruges et opløsningsmiddel, som kan skade grundvandet.
 
De giftige stoffer er nedsivet i det, man kalder det "terrænnære" grundvand. Det er ikke det grundvand, der bruges til drikkevandet. Dét vand ligger længere nede i jorden og er endnu ikke forurenet, men gribes der ikke hurtigt ind, er det et spørgsmål om tid, før de giftige opløsningsmidler når drikkevandet.
 
Derfor har Københavns Amt nu pålagt Det Danske Filminstitut at begrænse skaderne, mens nærmere forhandlinger skal vise, hvem der skal påtage sig oprensningen af jorden ved det gamle fort.

Konsekvent indsats over for fravær

Systematisk træk i ydelser og en tættere kontakt til kursisterne, skal være med til at nedsætte fraværet på sprogcentret i Ballerup, hvor godt 300 gladsaxeborgere er tilmeldt et kursus i dansk for indvandrere.
Den gennemsnitlige fraværsprocent på sprogskolen har i en årrække ligget på over 25, og det er især kontanthjælpsmodtagere og selvforsøgere der udebliver fra undervisningen.
For snart to år siden besluttede politikerne at stramme op på fraværsreglerne, dels ved at forlange et fremmøde på mindst 85 procent, og dels ved at give mulighed for at trække i kontanthjælpen eller introduktionsydelsen - svarende til fraværets omfang. Derudover blev det besluttet at udarbejde en pjece på flere sprog om pligterne i forbindelse med deltagelse i danskundervisning.
 
I dag er fraværet stadig for højt. Og det skyldes især, at kommunen har ikke været konsekvent nok i brugen af de nye sanktionsmuligheder, mener chef for arbejdsmarkedsafdelingen, Erik Schrøder. Men det bliver der lavet om på nu. "Vi har efterhånden fået nogle procedurer, som er fuldstændig regelrettede og firkantede, og gør, at vi fremover kan lave et systematisk træk i ydelser, når folk bliver væk uden afbud. Og det er det, som skal være med til at få fremmødet i vejret", siger Erik Schrøder.
 
Det gennemsnitlige fremmøde på Ballerup sprogcenter, som Gladsaxe kommune er medfinancierende af, var sidste år på 74,6 procent, men fremmødet for kursisterne fra Gladsaxe var noget lavere, nemlig kun 72,8 procent.
 
Det er det konservative byrådsmedlem Henrik Sørensen, der har bedt om en orientering om resultatet og konsekvensen af den snart to år gamle beslutning omkring fravær på sprogskolen, og sagen er på socialudvalgets møde i dag onsdag.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Sidste chance for de ældre langtidsledige

"Det er sidste chance for et "rigtigt" arbejde…" og "jeg havde gået ledig til jeg skulle på efterløn…"
Det er dystre udsigter, som 61-årige Hans Poulsen selv ridser op, havde det ikke været for hans nyerhvervede stilling som servicemedarbejder på Søndergård Skole.
Han bliver formentligt en af de sidste i Gladsaxe, der på den måde bliver ansat med et statsligt tilskud på 100.000.
 
Fra første april nedlægger regeringen nemlig den såkaldte service job-ordning, der giver tilskud til at ansætte langtidsledige over 48 år i ordinært job.
Uden hvilken, Hans Poulsen ikke havde været i arbejde i dag:
"Jeg har skrevet utallige ansøgninger, uden at det er lykkedes. Var jeg ikke kommet i arbejde ad denne vej, havde jeg helt sikkert gået ledig, til jeg kunne gå på efterløn om et par år", siger Hans Poulsen, der kender mange langtidsledige i hans alder, der nu ikke gør sig mange forhåbninger om at komme tilbage på arbejdsmarkedet, inden de går på efterløn.
 
"Derfor er det rigtigt ærgerligt, at de nu afskaffer den ordning, for det er virkelig en god mulighed for at få de ældre langtidsledige tilbage i job. De har jo stadig meget at tilbyde, selv om mange af dem nu føler sig sat ud på et sidespor, hvor ingen har brug for dem", siger Hans Poulsen.
Han blev selv reddet på målstregen, for han blev fastansat den 15. februar. Og så er der altså tid endnu, for de stillinger, der bliver oprettet inden 1. april, fortsætter i ordningen efter skæringsdatoen.
 
Det er først for nyligt, at det er gået op for Gladsaxe kommune, at der stadig kan oprettes stillinger som Hans Poulsens. De nyeste meldinger går på, at forvaltningscheferne nu er blevet gjort opmærksomme på muligheden, og at der formentligt bliver oprettet to-tre stillinger i ordningen, der i dag tæller i alt 23 fuldtidsstillinger i kommunen.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Masser af ledige kvadratmeter

På bare få måneder er det ledige erhvervsetageareal i Gladsaxe steget markant.
Mens man i dag skal være mere end heldig for at finde en ny bolig i kommunen,
så er situationen en noget andet for erhvervslivet. Netop nu er der nemlig masser af ledige kvadratmeter til erhvervsbrug. I løbet af det seneste kvartal er det ledige erhvervsetageareal steget fra ca. 58.000 til 79.000 kvadratmeter.
 
"Vi ser en tendens til, at nogle af de virksomheder i kommunen, der indtil nu har ejet deres egen virksomhed, de vil gerne sælge det til nogle af de firmaer, som investerer i erhvervsarealer, og så vil de leje det tilbage, altså dét, der hedder "sale and lease back". De får frigjort nogle penge på den måde, og så vil de hellere bruge pengene til at investere i videreudvikling af deres produkter", siger erhvervschef i Gladsaxe Kommune, Kirsten Nielsen.
 
De ledige kvadratmeter udgør i øjeblikket ca. fem procent af det samlede erhvervsetageareal i Gladsaxe.

Kritik af tankplaner

En ny tankstation på Gladsaxevej virker som en rigtig dårlig ide, mener Enhedslisten i Gladsaxe.
Partiet reagerer, efter vi i sidste uge i Nyhedsmagasinet kunne fortælle, at undersøgelser af to tankstationer i Gladsaxe har vist, at jorden er så forurenet, at grundvandet kan være i fare, og at der derfor skal flere undersøgelser til.
 
På den baggrund opfordrer Enhedslisten sine kolleger i byrådet til at tænke sig godt om, inden de giver tilladelse til en ny tankstation.
 
Sagen ligger for tiden i trafik- og teknikudvalget, hvor formanden, Peter Brooker fra SF, ikke ser nogen problemer i at give tilladelse til en ny tankstation. Han henviser til, at kravene i dag er skærpede, så risikoen for forurenet grundvand er lille i forhold til ved de nuværende tankstationer i kommunen.

Ny på "Tinge"

Ligestilling er muligheden for at være forskelligartet.
Det mener Neeni Rasool, 25- årig, nyt medlem af integrationsrådet i Gladsaxe.
"Det er vigtigt, at integrationsrådet består af mennesker med forskellig baggrund, alder og etnicitet fordi ligestilling er at respektere forskelligheder", siger Neeni Rasool.
Hun vil i det nye råd arbejde på, at kendskabet til integrationsrådet bliver mere udbredt, både i indvandre/flygtningekredse, men også blandt etniske danskere.
En af hendes hjertesager er den snarlige afskaffelse af modersmålsundervisningen, som hun vil kæmpe for, at Gladsaxe bevarer.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)


Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin