Mandag den 18. Marts


Målet i forbindelse med affaldsforsøg ikke nået

Trods et stort engagement fra deltagerne, så har forsøget med affaldssortering i Gladsaxe ikke levet op til forventningerne.
1400 husstande har siden januar sidste år været med i et forsøg, der går ud på at sortere skraldet i to – husholdningsaffald og restaffald. Husholdningsaffaldet bliver kørt til et biogasanlæg i Herning, hvor det bliver omdannet til gas.
 
Forsøget stopper til den 1. april og herefter er det tid at gøre status. Men allerede nu står det klart, at målsætningen om at indsamle 4 kg. bioaffald pr. familie hver 14. dag ikke er nået, fortæller Lenette Møller Jensen fra kommunens affalds- og genanvendelseskontor.
 
"Folk skal være bedre til at sortere deres emballage fra, når de kasserer madvarer fra, og så er der også dét med, at der er mange, der bruger køkkenrulle, hvis der ligger noget snask i køkkenvasken. Og køkkenrulle udgør faktisk en ret stor vægtmæssig del af bioaffaldet. Men det er typisk røget ned til restaffaldet. Derfor er vi heller ikke helt nået op på den mængde bioaffald, som vi gerne ville", siger Lenette Møller Jensen.
"Det handler om, at blive ved med at oplyse, for det handler meget om, at man skal ændre på folks vaner", siger hun.
 
De endelige resultater for forsøget med affaldssortering forventes først offentliggjort i en rapport til september.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Forslag til enklere sagsbehandling

Står det til socialudvalget i Gladsaxe, så skal bureaukrati erstattes med enklere regler indenfor en række områder i den kommunale sagsbehandling.
Socialudvalget peger på i alt 12 punkter, hvor der efter udvalgets mening kan forenkles i reglerne, så de først og fremmest bliver lettere at administrere for personalet, men sekundært kan det også have betydning for de borgere, der er i det sociale system.
 
Som udgangspunkt ser udvalget gerne, at hvor det er muligt, skal kommunen betale omkostningerne, mod et tilsvarende tillæg i bloktilskuddet fra staten. En anden hovedtanke blandt socialpolitikerne i Gladsaxe er også, at sagsbehandling og tildeling af ydelser skal være mere ensartet.
Her nævnes for eksempel varmetillæg, boligsikring, boligydelse og tilskud til pensionister. På sidstnævnte område handler det om, at briller og proteser er personlige tillæg, mens tandbehandling betragtes som helbredstillæg. Her eftersøger kommunen en harmonisering.
 
Alt det fremgår af et svar fra socialudvalget i Gladsaxe, der i lighed med alle andre kommuner er blevet bedt af indenrigs- og sundhedsministeriet om gode råd til enklere regler.
Det skal økonomiudvalget nu kigge nærmere på, sammen med de andre politiske udvalgs forslag, som slutteligt sendes tilbage til ministeriet til videre granskning.

Information har mindsket sprogskolefravær

Et massivt og målrettet informationsarbejde kan være med til at bringe fraværet på sprogskolerne betydeligt ned.
Ca. 300 gladsaxeborgere er tilmeldt et kursus i dansk for indvandrere på Ballerup sprogcenter. Skolen har en af landets højeste fraværsprocenter og for snart to år siden besluttede Gladsaxes politikere at stramme op overfor kursister, der bliver væk fra undervisningen. Men fraværet er stadig for højt.
 
Anderledes ser det ud på sprogcentret i Hellerup. Her er fraværet, på mindre end et halvt år, faldet markant, fortæller afdelingsleder Birgit Hvive.
"Det er lykkedes gennem en rimelig lang og sej proces. Vi har for det første sikret os, at alle kursister er orienteret om de regler, der er for at kunne følge undervisningen på vores sprogcenter. Det er de blevet gjort bekendt med i en skrivelse, oversat til en række sprog. Så der er ikke nogen tvivl om, at alle er informeret om reglerne. De er også informeret om, at hvis man ikke er i stand til at følge reglerne, så kan man blive udmeldt af skolen. Det har været et stort informationsarbejde og vi har et stort arbejde med at sende breve ud, hvis folk har for lavt fremmøde, ligesom vi har et stort arbejde med at tage de samtaler, der følger heraf. Så der har været tidskrævende, men det har været det værd".
 
Omkring halvdelen af kursisterne på sprogskolen i Hellerup er selvforsørgende, og for den gruppe er fraværsprocenten i dag helt nede på 13.
Den målrettede indsats er sket på foranledning af- og i fællesskab med kommunerne.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Gladsaxes første indskolingshus indvies

De yngste klasser på Enghavegård skole får nu deres helt eget hus.
I morgen bliver Gladsaxes første indskolingshus indviet, og det er 1., 2., og 3. klasserne der flytter ind i huset sammen med børnehaveklasserne og skolefritidsordningen. Idéen er at skabe en større helhed mellem skole og fritid.
Med 125 børn samlet under ét tag, får både lærere og pædagoger mulighed for at følge bedre med i børnenes udvikling.

Sponsoraftaler til evaluering

Et firma, der udlejer barnevogne til alle dagplejekontorerne i Gladsaxe, kan vel altid have en interesse i, at det gode forhold mellem køber og sælger bevares - og måske oven i købet udvides…
Således gjorde firmaet Jalsøe, der lever af at sælge babyudstyr til private såvel som til institutioner, brug af den omdiskuterede sponsoraftale. Den giver virksomheder mulighed for at give skoler og daginstitutioner en økonomisk håndsrækning.
Da der sidste år var dagplejedag, en dag, hvor alle dagplejere, dagplejebørn og eventuelt deres forældre samledes til et fælles arrangement, var alle 300 børn udstyrede med kontanter fra Jalsøe.
En udgift på 1.500 kroner, der bestod i, at hvert barn fik en femmer i hånden til at købe bananer for.
 
I alt modtog fem daginstitutioner sidste år gaver fra glade ydere.
Det drejede sig om fyrstelige summer til saftevand, hækplanter og små lotterigaver. I et enkelt tilfælde har en børnehave fået kontanter af et alment nyttig boligselskab til at købe et nyt facadeskilt.
 
De nye regler for sponsoraftaler trådte i kraft for to år siden, hvor politikerne i Gladsaxe samtidig vedtog at følge aftalerne nøje på grund af det principielle i at lade virksomheder give børn gaver.


Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin