Fredag den 8. November 2002


Bibliotek chikaneres til lukning

Kultur og bøger må nu vige for hærværk og chikanerier.
Så skarpt er linierne trukket op omkring Gladsaxe kommunes bibliotek i centeret ved Høje Gladsaxe bebyggelsen.
Her har grupper af unge de senere år truet og chikaneret bibliotekspersonale i en sådan grad, at der nu lægges op til at lukke biblioteket på de mest kritiske tidspunkter.
End ikke installation af videoovervågning eller en betinget dom på 40 dages fængsel til en 16-årig pige efter en lussing til en bibliotekar har tilsyneladende kunne stoppe problemerne.
 
Sagen er på kultur-, fritids- og idrætsudvalgets møde på tirsdag, men udvalgets formand, socialdemokraten Peter Nielsen, vil også tage sagen op i et bredere forum:
"Det er kedeligt, hvis vi skal give op overfor denne type gadens parlament, men det er omvendt heller ikke rimeligt at vores personale skal gå på arbejde under så utrygge omstændigheder. Vi må tage en tværgående diskussion, hvor også politikere fra andre udvalg er med, og jeg vil selv starte i den socialdemokratiske gruppe, der mødes mandag. Her sidder folk fra både økonomiudvalg og socialudvalg, der kan bidrage med yderligere synspunkter".
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Telefontrusler mod socialrådgiver

I går blev en mand ved retten i Gladsaxe idømt 14 dages betinget fængsel for sidst i august at have fremsat trusler mod en socialrådgiver i kommunens familieafdeling.
Socialrådgiveren havde taget initiativ til anbringelse af 3 mindre børn udenfor hjemmet. Børnene boede ganske vist hos deres mor, mandens tidligere samlever, men han havde været involveret i børnenes liv og samarbejdet med forvaltningen hele tiden. Han oplevede dog, at han ikke var blevet passende orienteret om denne nye situation. Da han også oplevede, at det var svært at få kontakt med socialrådgiveren, var han temmelig ophidset, da det endelig lykkedes ham.
 
I vidneskranken sagde en anden socialrådgiver, som havde passet telefonen den pågældende dag, at manden havde sagt "jeg slår hende ihjel" om sin sagsbehandler. Sagsbehandleren, som han derefter fik i røret, havde også hørt ham fremføre den direkte trussel: "Jeg slår dig ihjel".
Selv fastholdt manden, at han kun havde sagt, at han håbede at sagsbehandleren og hendes familie måtte opleve den samme ulykke, som hun havde påført ham og hans familie.
 
Domsmandsretten kendte manden skyldig på grundlag af de to vidneudsagn. Af hensyn til mandens personlige situation blev dommen gjort betinget og ikke ubetinget, som anklageren havde begæret.

Pårørende vil have flere tilbud
Bofællesskaber for udviklingshæmmede er så stor en mangelvare, at 60 pårørende i går havde fundet vej til et møde på Lundevang skole i Mørkhøj.
Formålet med mødet var nemlig at danne en amtslig interessegruppe, der skal arbejde på at skabe flere og bedre tilbud om bofællesskaber for udviklingshæmmede og børn og unge med særlige behov.
Bag initiativet står foreningen Ligeværds storkøbenhavnske afdeling, og:
"Det er svært som enkeltperson at komme igennem overfor en kommune. Derfor vil vi nu danne en gruppe, der kan lægge pres på kommunerne for oprette flere botilbud", siger formand Marianne Drejer.
En egentlig gruppe blev ikke nedsat i går, men formanden har nu tilkendelser fra de mennesker, der gerne vil arbejde videre med sagen. Og det er der brug, mener Marianne Drejer, der vurderer, at der i Gladsaxe kommune er brug for næsten det firdobbelte antal pladser til udviklingshæmmede, end hvad kommunen i dag tilbyder.

Kommunale affaldssække får nyt "look"

I går blev dét motiv der for eftertiden skal pryde de brune papirsposer afsløret på rådhuset af kunstnerne selv – Ditte fra 4.a på Stengård skole og Philip fra 3.a på Mørkhøj skole.
Det miljørigtige motiv er resultatet af en stor tegnekonkurrence, hvor Gladsaxes skoleelever er blevet bedt om at lave en tegning eller skrive et digt om deres oplevelser under miljøugen tidligere på efteråret.
Tegningerne har efterfølgende været udstillet i rådhushallen, og et dommerpanel bestående af blandt andre Gladsaxe-borgmester Karin Søjberg Holst har så valgt den tegning og det digt, de mener vil gøre sig bedst på de kommunale affaldssække.
Vindertegningen forestiller henholdsvis en mand og kvinde som smider affald på jorden og i skraldespanden. Og også vinderdigtet handler om affald.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Brand i S-tog

En påsat brand i S-togslinie H natten til i går kunne have udviklet sig langt voldsommere, hvis ikke det var fordi vakse S-togskontrollanter opdagede branden og fik den slukket med pulverslukkere.
Alarmen gik klokken kvart over et natten til torsdag fra Værløse station, men ildspåsættelsen er sket tidligere på strækningen, og derfor er Gladsaxe politi nu i gang med at studere videobåndene fra overvågningskameraerne på blandt andet Bagsværd station og Stengården.
 
Branden var startet ved, at der var sat fut til nogle aviser, og da der var godt gang i dem, så var sæderne i en kupé blevet flået af og kastet ovenpå bålet.
Ved togpersonalets hurtige indsats skete der nu kun skade på en del af togvognen, men hærværksfolkene står til en ordentlig regning, når de bliver taget.

Folkekor stjerner i egen forestilling

I mere end 15 år har de bakket op om stjernerne i de store musicalopsætninger på Gladsaxe Teater.
Men i aften er det Gladsaxe Folkekor der står øverst på plakaten, når der er premiere på korets egen forestilling "Natten".
"Vi havde hørt, at vi ikke skulle være med i en periode på teatret, men vi ville ikke opgive det, at spille teater. Og så fandt vi ud af, at vi skulle prøve at sætte vores eget op, og det er så det, vi gør her for første gang helt alene fra bunden. Det har været et spændende, men også hårdt arbejde", siger Kirsten Westersøe Christensen fra Gladsaxe Folkekor.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet