Tirsdag den 19. November 2002


Debat om vejudvidelse udsat

Politikerne i Gladsaxes trafik- og teknikudvalg vil ikke uden kamp se til, at motorring 3 udvides fra fire til seks vejbaner.
Det står klart, efter et enigt udvalg i går aftes vedtog at udsætte den politiske behandling til et ekstraordinært møde på tirsdag.
 
Men selv om det vil få konsekvenser for både kommunen og de borgere, der bor i nærheden af vejen, er det begrænset, hvad man i Gladsaxe kan stille op, hvis staten bestemmer sig for at udvide vejen.
Forvaltningens indstilling følger Vejdirektoratets anbefalinger for en udvidelse af vejen, en indstilling, som direktoratet præsenterer i aften til et borgermøde i Gladsaxe.
 
Ebbe Skovsgaard fra Venstre har været en af de største fortalere for udsætte den politiske behandling til efter borgermødet.
"Jeg vil gerne vente med at drøfte udvidelsen i udvalget, til vi har hørt, hvad borgerne mener. Det var der enighed om i udvalget, men vi er til gengæld uenige om de enkelte afsnit i sagen. Mit mål er, at færrest muligt borgere bliver generet af en udvidelse", siger Ebbe Skovsgaard, Venstres medlem af trafik- og teknikudvalget.
Der er borgermøde med vejdirektoratet i aften klokken 19.30 i festsalen på Høje Gladsaxe skole, en høring, som Folketinget kan gøre brug af, når det til foråret skal beslutte, om motorring 3 skal udvides.

Jalousi førte til rå vold

En 16-årig pige i Høje Gladsaxe blev torsdag eftermiddag gennemtæsket af sin 17-årige ven, der mistænkte hende for at være utro.
Pigen blev slået både med en paraply, med knytnæver og med en baseballkølle og har som følge kraftige hævelser i ansigtet.
Overfaldet blev anmeldt til politiet fredag, men på grund af travlhed med andre større sager i politikredsen, så bliver den 17-årige først indbragt til afhøring i denne uge.
Han vil blive sigtet efter straffelovens paragraf om særlig rå, brutal eller farlig vold, hvor der kan gives op til seks års fængsel.

Flere penge til anbragte børns undervisning

Undervisningen af anbragte børn fra Gladsaxe er blevet så stor en udgift, at børne- og undervisningsudvalget formentligt igen må gribe til den kommunale pengepung og give en ekstrabevilling på næsten seks en halv million kroner til at dække det øgede behov i år.
 
Der er i alt 150 Gladsaxe-børn, der i år er anbragt udenfor kommunen og grunden til de højere udgifter er blandt andet, at andelen af børn med vidtgående handikap er steget, så kommunen i alt har udgifter for godt otte millioner kroner på området.
De penge betaler Gladsaxe andre kommuner for at undervise de anbragte børn og unge, der enten er i dagbehandling, på behandlingshjem eller skolehjem.
 
Til næste år bliver budgettet reguleret, så der afsættes seks en halv million kroner ekstra til undervisning af de anbragte børn, og dermed skulle budgettet fremover svare mere til de faktiske forhold.

Sparetider i Gladsaxe

Målsætningerne for energibesparelser i de kommunale bygninger de kommende år er mere realistiske end de er ambitiøse. Det mener i hvert fald formanden for Gladsaxes miljøudvalg.
I 2004 skal det samlede varmeforbrug være reduceret med otte procent, elforbruget med tre procent og vandforbruget med 10 procent. Besparelserne skal opnås ved hjælp af dels tekniske forbedringer, det vil bl.a. sige udskiftning af udstyr, og dels nye investeringer.
 
Gladsaxes energiforbrug blev diskuteret på det seneste møde i miljøudvalget og her var der bred enighed om, at det nu for alvor er sparetider, fortæller den radikale udvalgsformand Lis Smidsholm.
"Bare det at vi er blevet enige om at vi vil spare, så er vi kommet et langt stykke hen ad vejen. De sparemål forvaltningen har sat, synes jeg egentlig ikke selv er så høje, men hvis de er opnåelige og realistiske, så er det fint, for så har vi i hvert fald set, at vi kan nå de mål, vi har sat os. Men på længere sigt, der må vi være mere ambitiøse", siger Lis Smidsholm, som har planer om at arrangere et temamøde i udvalget om energibesparelser.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Betinget dom for flere lovovertrædelser

I går fik en ung mand ved retten i Gladsaxe en dom på tre måneders betinget fængsel for flere lovovertrædelser, heriblandt en tiltale for vold.
Her var han involveret i et slagsmål med tre mand mod en, som fandt sted sidst i april i år på Q8 tanken på Vadstrupvej.
To dage før havde politiet stoppet den tiltalte med en kniv på passagersædet i sin bil, og derfor blev han tiltalt for ulovlig våbenbesiddelse. I den sammenhæng var han truende overfor betjentene og overtrådte dermed politivedtægten. Manden erkendte sig skyldig i det sidste, men nægtede sig skyldig i de andre tiltaler.
Forsvareren fastslog, at enhver berettiget tvivl skal komme anklagede til gode og mente, at de uskarpe billeder fra et overvågningskamera og en enkelt vidneforklaring, som havde ændret sig flere gange undervejs, ikke var nok til at placere den unge mand på Q8 tanken.
Anklageren mente, at vidnet havde ændret forklaring på grund af trusler fra den tiltalte. Vidnet vil senere blive tiltalt for falsk forklaring for retten.
Det var en enig domsmandsret, der kendte manden skyldig i alle tre forhold.
Han udbad sig betænkningstid med henblik på eventuelt at anke dommen.

Politisk comeback til Irma

Irma Henriksen, forfatter og foredragsholder, gør nu politisk comeback.
I en årrække var hun medlem af Gladsaxe byråd for Dansk Folkeparti, men så forlod hun partiet og blev løsgænger.
 
"Jeg savnede lidt at få nogle oplysninger om f.eks. hvad kommunen bruger borgernes penge til, og jeg savnede især at have noget socialt samvær. Jeg havde spurgt Venstre to gange, men der var nogle mennesker, der ikke ville have mig ind. Og så gik jeg og overvejede det, og så skrev jeg et pænt brev til de konservative og fik at vide at formanden, at jeg var meget velkommen. Jeg synes, de konservative har nogle positive politiske tiltag. Og også nogle gode kontante, især mht. kriminalitet og vold", siger den konservative Irma Henriksen.
 
Hun har tidligere været medlem af Socialistisk Folkeparti, Socialdemokraterne og siden midten af halvfemserne af Dansk Folkeparti, men nu har hun altså fundet sit politiske ståsted hos Det konservative Folkeparti.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet