Torsdag den 21. November 2002


Rosporten spørger til søoprensning

Nu vil rosporten have klar besked om udsigterne for oprensningen af Bagsværd sø.
Som tidligere fortalt i Nyhedsmagasinet, så er oprensningsprojektet udsat i foreløbig tre måneder, og det virker lige nu usikkert, om søen når at blive færdig til verdensmesterskaberne i roning i efteråret 2005.
På et møde med kommunen i næste uge vil formanden for roforbundet derfor spørge til tidsplanen og udsigterne for projektet lige nu.
Det er ikke kun i rosportens interesse, at mesterskaberne bliver på Bagsværd sø, det har også stor betydning for det lokale erhvervsliv, at arrangementet bliver holdt i Gladsaxe, mener roformanden.
 
Og den vurdering er Venstres medlem af kultur- fritids- og idrætsudvalget, Kim Wessel Tolvig enig i. "Det er mange mennesker som kommer her til kommunen og ét sted skal de jo bruge pengene, og det er meget nærliggende, at det er i vores forretninger her i kommunen. Og det vil være en enorm stor omsætning, vi får på den konto. Der er mange mennesker hver gang, vi har de store stævner, og når de ikke ror, så ser vi dem oppe i Bagsværd by", siger Kim Wessel Tolvig.
 
Også formanden for handelsforeningen for Søborg og omegn, Elisabeth Egerup, ser store muligheder for de handlende i forbindelse med et ro-mesterskab. "Det vil helt klart betyde noget postitivt for handlen her i byen. Jeg kan ikke sætte kroner og ører på, men det vil helt sikkert være noget, der giver noget. Og vi kunne jo i handelsforeningen gøre nogle ting, lave nogle fremstød i den forbindelse, man kunne også lave nogle arrangementer for nogle af af dem måske, vi har jo nogle pladser vi kan bruge til det", siger Elisabeth Egerup.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Friere folkeskoler

Større frihed og selvbestemmelse er på vej til Gladsaxes folkeskoler.
Redskabet i den forbindelse hedder skoleaftaler, som inspektørerne kan indgå med kommunen. Flere undersøgelser peger nemlig på, at en skole med udbredt indflydelse fungerer bedst, fortæller formand for børne- og undervisningsudvalget, socialdemokraten Trine Græse.
 
Politikere og embedsmænd vil fortsat vil holde øje med, om skolerne overholder ikke alene aftalerne men selvfølgelig også loven.
Trine Græse understreger, at skolelederne skal samarbejde med medarbejdere og skolebestyrelser om udformningen af aftalerne, og det er blevet indskærpet i forhold til det oprindelige forslag.
 
På mandag skal skoleaftalerne drøftes i skolerådet, og derefter bliver forslaget sendt til høring blandt skolebestyrelserne.
Og de har frem til den 3. januar næste år til at komme med eventuelle indvendinger, før børne- og undervisningsudvalget skal træffe en endelig beslutning.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Forurening kortlægges

Der hamres og bores til den store guldmedalje i Bagsværdområdet i disse dage – og det, så det kan høres og mærkes.
Miljøafdelingen i Gladsaxe kommune er nemlig gået i gang med en større kortlægning af mulige forureningskilder i det gamle industrikvarter.
Projektet varer i to år, koster tre millioner kroner og de første resultater ventes i hus til januar, fortæller miljøafdelingens Bolette Halfdan-Nielsen, fra et af borehullerne i Bagsværd: "Vi borer godt og vel 20 huller ned til grundvandet for at se nærmere på især den østlige del af erhvervskvarterets mulige forureninger, der kan være på vej mod det lokale vandværk med forurening af drikkevandet til følge".
 
Skal der købes vand fra f.eks. Københavns vandforsyning for at erstatte lokalt forurenet vand, så koster en kubikmeter vand rask væk tre kroner mere end normalprisen.
 
I programmet Livet i Gladsaxe på tirsdag er der mulighed for at høre mere detaljeret om det storstilede kortlægningsprojekt.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Støj, hastighed og asfalt til politisk debat

Gladsaxes trafikpolitikere har fået noget at tænke over, efter det velbesøgte borgermøde i Høje Gladsaxe tirsdag aften om den formentlig kommende udvidelse af motorringvej 3.
"For det første synes jeg, at det var et rigtig godt møde, Vejdirektoratet lavede en rigtig flot fremlægning for de 150 – 200 borgere, der var mødt op", siger formand for trafik- og teknikudvalget, Peter Brooker fra SF.
 
"Det fremgik meget klart, at støj er et rigtig stort problem i Gladsaxe, og at borgerne meget gerne ville have indført støjbegrænsende foranstaltninger. Og så er der ingen tvivl om, at idéen om 90 km/t. hastighedsbegrænsning som mange gik ind for, den vil blive én af de ting, som vil blive diskuteret ligesom muligheden for at anvende en asfalttype, der giver mindst mulig lydmæssig gene også vil blive diskuteret", fortæller udvalgsformand.
Trafik- og teknikudvalget holder ekstraordnært møde om udvidelsesplanerne på næste tirsdag.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Elektronisk kontaktbog breder sig

Forsøget med elektronisk kommunikation mellem Enghavegård skole i Mørkhøj og forældre er blevet så godt modtaget, at undervisningspolitikerne nu overvejer, om samtlige skoler skal være med i skole-hjemportalen, som projektet hedder.
Forsøget begyndte efter sommerferien i år og er et tilbud, der kan erstatte for eksempel kontaktbog og andre meddelelser mellem skole og forældre.
 
Det skal ses som et tilbudt til forældrene om bedre service, men vil forældrene helst benytte sig af den gammeldags form for kommunikation er det stadig muligt.
Desuden vil det formentligt lette lærernes arbejdsopgaver.
Og eleverne får også noget ud af det, der bliver nemlig etableret et voksentfri "snakkerum" på internettet, hvor eleverne elektronisk kan snakke sammen, uden at voksne har adgang.
Ud over, at det nok er rart for ungerne, at far og mor ikke kan kigge dem over skulderen, skulle det også være en sikkerhed for, at andre voksne ikke kan få kontant med børnene ved at udgive sig for at være jævnaldrende.
 
Da punktet var til behandling på børne- og undervisningsudvalgets møde forleden, var medlemmerne positivt stemt overfor at bevilge flere penge til, at på Enghavegård kan udvides til alle klasserne fra første januar næste år. Det eneste, der stemte imod den indstilling til økonomiudvalget var Dansk Folkeparti, som ikke mener, at forsøget på Enhavegård skal have flere penge.
Om de øvrige skoler i Gladsaxe skal være med i skole-hjemportalen vil politikerne først på et senere tidspunkt tage stilling til.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet