Mandag den 25. November 2002


Indbrud på Søborg Postkontor

To postsække blev natten til mandag stjålet fra Søborg Postkontor.
Under en rutinemæssig standsning af en personbil i København blev der fundet to sække fra Søborg Postkontor, hvorefter politiets hundepatrulje blev sendt afsted til posthuset på Søborg Hovedgade. Her blev det konstateret, at der havde været indbrud på stedet.
Kriminalpolitiet fortsætter efterforskningen mandag.

For 12 millioner kroner uenighed

En strid om cirka 12 millioner kroner mellem Gladsaxe kommune og Københavns Amt ender formentligt med en retssag.
Stridens kerne er udgifterne til vidtgående specialundervisning af Gladsaxe-børn fra sommeren 2001 og frem til i dag.
Gladsaxe henholder sig til, at det er en amtslig opgave, men hidtil har amtet altså nægtet at betale.
 
Det er ikke kun Gladsaxe, der mener at have penge til gode i amtet.
Foreningen af Kommuner i København, FKKA, har udover Gladsaxe 17 medlemskommuner, og mange af dem har det samme problem med betalingen for specialundervisningen.
Ifølge Nyhedsmagasinets kilder bærer forhandlingerne mellem Københavns Amt og FKKA, ikke just frugt, og det er usandsynligt, at de kan nå til enighed.
 
Skulle det komme til en retssag har Gladsaxe og FKKA gode kort på hånden, undervisningsministeriet er nemlig enig i foreningens udledning af reglerne.
Sammen med Søllerød er Gladsaxe udvalgt af FKKA til at føre for i en eventuel retssag.

Ø og SF raser mod beskeder fra forvaltningen

Nedskæringer skal være en politisk beslutning og ikke overlades til forvaltningen i Gladsaxe. Det mener SF og Enhedslisten, og en aktuel sag fra sidste uges møde i børne- og undervisningsudvalget har fået de to partier til at begære, at byrådet tager en principiel beslutning om en meddelelse fra forvaltning til medlemmerne af udvalget.
 
Normalt bliver meddelelserne blot taget til efterretning af politikerne, men i denne sag er der tale om besparelser for godt to millioner kroner på skoleområdet, et punkt, som Enhedslistens Emilce Nielsen ikke bare ville have besked om, da hun betragter det som nedskæringer ad bagvejen.
"Det er i høj grad en politisk beslutning. Det er ikke noget, som forvaltningen bare skal sende os en meddelelse om. Vi vil tage det op i byrådet, dels fordi det er en principiel sag, om den slags meddelelser skal accepteres, men også fordi, at vi ikke kan se, at vi kan skære så meget ned på skoleområdet", siger Emilce Nielsen fra Enhedslisten.
 
Ud over det principielle i sagen er det faldet hende og Ida Krogh fra SF for brystet, at der skal skæres ned på specialundervisningen og ungdomsskolens skolens driftsbudget, og ikke mindst skal der ifølge meddelelsen lægges udgifter for 1.8 millioner kroner over på skolernes decentrale driftsramme.
Det tolker begge politikere derhen, at der som følge heraf vil blive færre penge til den enkelte skole.
Formanden for udvalget, socialdemokraten Trine Græse, havde gerne været besparelserne foruden, men siger til Nyhedsmagasinet, at det desværre ikke kan gøres anderledes.
Punktet vil sandsynligvis være med på næste byrådsmøde i Gladsaxe den 11. december.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Dømt for jalousi-vold

En 40 årig mand blev i fredags i retten i Gladsaxe idømt 30 dages betinget fængsel for vold.
Manden var i foråret blevet sat på porten at sin kvindelige samlever gennem fire år, som umiddelbart efter bruddet indledte et forhold til en af hans venner.
En sommeraften, hvor han noget beruset var på vej hjem, mødte han de to ved kirken på Søborg Hovedgade. Her greb han fat i kvindens overarme og sagde, at de måtte tale sammen om tingene, men det lykkedes kvinden at vride sig lød. Herefter stak manden sin rival en lussing, fordi han mente, at de tidligere ven havde et "smøret grin" på.
 
Anklageren krævede ubetinget fængselsstraf, men retten lagde imidlertid vægt på de meget forståelige følelser og især det faktum, at der ingen skade var sket.

Rettelse: World Masters og ikke VM

Og så skal vi lige rette en misforståelse omkring det rostævne, der den seneste tid har været nævnt i år 2005 i forbindelse med oprensningsprojektet af Bagsværd sø.
FIG, altså sportens samlede repræsentation i Gladsaxe, har gjort os opmærksom på, at der ikke er tale om et VM i roning, sådan som det flere gange er blevet omtalt i pressen, også her i Nyhedsmagasinet.
Forretningsfører i FIG, Arne Fogt, siger: "Det, der er tale om, er et World Masters for tidligere toprorere, der alle er over 40 år og som for de flestes vedkommende medbringer ægtefæller. Altså folk i den købestærke alder, der kombinerer det at ro med en ferie. Så det stævne kan på ingen måde sammenlignes med et almindeligt VM, hvor roerne kommer for at ro og ikke for at bruge penge. Et World Masters er særdeles attraktivt at få til byen".
Det ventes i øvrigt, at omkring 3.000 aktive plus altså en god portion ægtefæller kommer til byen i stævnedagene.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Betinget dom for væbnet røveri

Østre Landsret har stadfæstet den dom på to års betinget fængsel, som en 16-årig dreng i begyndelsen af august fik ved retten i Gladsaxe.
Drengen havde i maj i år deltaget i et indbrud i en villa og begået et røveri på en tankstation bevæbnet med en kniv. Endelig havde han bevæbnet med en skarpladt pistol forsøgt endnu et røveri.
 
Det var anklagemyndigheden, der havde anket dommen til skærpelse.
Byrettens, efter anklagermyndighedens mening, usædvanligt milde dom var begrundet med omfattende og langsigtede sociale foranstaltninger, som støttes fuldt ud af drengens hjem. Socialforvaltningen har blandt andet ansat en personlig vejleder til drengen. Denne vejleder kunne i landsretten bevidne, at drengen siden begivenhederne i maj har skiftet de dårlige kammerater ud, stoppet hashrygningen og passet uddannelse og arbejde meget omhyggeligt.
 
Tre af landsrettens seks dommere havde ønsket at gøre en del at straffen ubetinget.
I sådanne tilfælde falder afgørelsen ud til fordel for den anklagede, men som retsformanden sagde til drengen i sin afsluttende belæring, var det på et hængende hår, at han slap for at komme i fængsel.

Glæde over udvidelse af fritidsklub

I fredags var der fest på Buddingevej 222.
Her ligger Gladsaxes ældste fritidsklub, Club 222, som netop er blevet udvidet med 250 ekstra m2.
Og de ca. 300 unge brugere er vilde med den nye tilbygning.
"Den er fed. Vi har fået en stor dejlig klub med masser af plads og det er rigtig dejligt", mener
Emma, Pernille, Sarah og Julia fra Club 222.
 
I programmet "Livet i Gladsaxe" til december har vi mere om indvielsen af den nye tilbygning til Gladsaxes ældste fritidsklub.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet