Fredag den 4. Oktober 2002


Affaldsgebyr: Betalte 140.000 for meget

Beboerne i to ejerforeninger i Bagsværd kan formentlig godt kigge langt i vejviseren efter et beløb på omkring 140.000 kroner, som de gennem fire år har betalt for meget for at få hentet deres dagrenovation.

I 1997 blev antallet af afhentede affaldsenheder ændret fra 41 til 18, men ejerforeningerne orienterede ikke kommunen om ændringen og betalte derfor frem til oktober sidste år for de 23 ikke-eksisterende.

Renovationsgebyret ligger på omkring de 1.500 kroner om året, og dermed har beboerne betalt 140.000 kroner for en ydelse, de ikke har fået.

Beboerne har uden held forsøgt at få pengene tilbage fra kommunen og har nu hyret et advokatfirma til samme opgave.

Men da den kommunale forvaltning aldrig har fået oplysningen om det færre antal enheder, så er pengene for længst afregnet med vognmanden.

Forvaltningen mener dermed heller ikke, at den har begået nogen fejl, og så er det ikke kutyme at tilbagebetale gebyrer.


Nye opgaver til plejepersonalet

Faggrænserne indenfor hjemmeplejen i Gladsaxe er på vej til at blive opblødt.

Fra det nye år kan det for eksempel vise sig, at hjemmehjælperen skal give den ældre lidt gangtræning i hjemmet, og fysioterapeuten kan måske, når han eller hun nu alligevel er der, sætte maden i ovnen.

Men det er ikke sket helt uden sværdslag fra personalegruppernes side, fortæller chefen for pleje- og omsorgsafdelingen, Ole Maymann:

- Vi har haft en del spændende diskussioner, blandt andet for at få modbevist den vildfarelse, at alle nu kan risikere at blive sat til at gøre rent. Det handler om, at alle har en sundhedsfaglig baggrund, der gør, at de kan overlappe hinanden i de mindre ting. Så vi kan undgå at sende flere ansatte ud til den same borger samme dag. For det koster jo penge at køre frem og tilbage, og de penge vil vi hellere kanalisere ud til borgerne end lægge dem på vejen, siger Ole Maymann.

De opblødte faggrænser er i øvrigt blot en del af det storstilede projekt, som går under navnet BUM-modellen og som indføres i Gladsaxe til næste år, først i private hjem og senere i 2003 også på omsorgscentre.

BUM står for bestiller, udfører og modtager og går ud på at sikre, at alle borgere får samme ydelser for samme behov indenfor enhedsplejen. Og at skelne mellem dem, der bestiller ydelserne og den, der udfører dem. Altså; hvad er der brug for, og hvilke ressourcer, der er til rådighed.

På den måde undgår man ifølge Ole Maymann, at det for eksempel er den enkelte hjemmehjælper eller leder, der skal tage stilling til, hvad der er muligt med de ressourcer, de har til rådighed.

BUM-modellen vil blive evalueret løbende, så der kan gribes ind politisk, hvis borgernes ret til pleje og omsorg overstiger det budgetterede beløb. Det vil i så fald være op til byrådsmedlemmerne at afgøre, om der skal nedskæres eller bevilges flere penge.


Frivilliges hus populært

Selv om det nye frivillighedshus på Taxvej kun har været åbent i 14 dage, er der allerede etableret flere grupper med mennesker, der gerne vil bruge tid på sociale gøremål.

Koordinator for det frivillige, sociale arbejde i Gladsaxe, Anette Skov, fortæller:

- Der er en arbejdsgruppe, som er med til at finde ud, hvordan huset i det hele taget skal fungere. Så har vi en gruppe, som gerne vil beskæftige sig med noget indenfor flygtningeområdet. Det kunne for eksempel være lektielæsning eller praktisk hjælp. Derud over er der ved at blive etableret en "frivilligheds-jobbank", hvor alle interesserede kan komme fordi og se, om der skulle være noget, der interesser en, og så er der en form for aktivitetsgruppe, som arrangerer cykelture og gåture, en form for samværsgruppe, fortæller frivillighedskoordinator, Anette Skov og fortsætter:

- Og det er da meget flot, når man tænker på, at vi kun har været her på Taxvej i 14 dage.

Frivillighedshuset på Taxvej 15 holder åbent to gange om ugen; tirsdag og torsdag fra klokken 10 til 16, hvor alle er velkomne til at kigge forbi.


Manglende grønt regnskab

Hvor bliver Gladsaxe Kommunes grønne regnskab af?

Sådan spurgte Venstres Ebbe Skovsgaard i byrådssalen for en måneds tid siden, men har endnu ikke fået svar.

Derfor stiller han nu konkrete spørgsmål til den grønne regnskabsaflæggelse: "Skønmaleriet om Gladsaxe som en foregangskommune indenfor miljøområdet er i den grad ved at falme, senest med eksemplet med en 115. plads på el-forbrugsområdet. Vi har ikke fået nogen forklaring på, hvorfor regnskabet ikke foreligger. Når det lykkes at få det noget større økonomiske regnskab fremlagt i tide, så burde det også kunne lade sig gøre med det grønne".

Det grønne regnskab har været den kommunale planlægningsafdelings ansvar siden 1998, men bliver denne gang koordineret i energi- og ressourcekontoret.

Den ekstra interesse for det grønne regnskab kommer i øvrigt netop, som det i år er blevet besluttet at nedtone udstyr og indhold af regnskabet.

Det skete ud fra en betragtning om, at regnskabet ikke blev læst og brugt af ret mange.


Miljø med overraskelser

I morgen slutter den første miljøuge i Gladsaxe.

Hele ugen har der været masser af grønne aktiviteter over hele byen, og miljøugen fandt også vej

til Buddinge skole, hvor eleverne har haft skemafri til fordel for miljøet.

5. klasserne har blandt andet arbejdet med vand, et projekt, der endte med en gedigen overraskelse:

- Vi var slet ikke klar over, man kunne spare så meget på vandet, sagde eleverne på Buddinge skole.

I løbet af ugen har de fået mange nyttige miljøfif, for eksempel er det gået op for dem, hvor meget vand, de kan spare ved at slukke for vandet under tandbørstningen, fylde vaskemaskinen helt op, og ved at sæbe sig ind, uden bruseren er tændt.