Onsdag den 9. Oktober 2002


Mindre budget-uro i Socialdemokratiet

Der er nu næsten enighed blandt socialdemokraterne omkring budgetforhandlingerne i Gladsaxe.

To socialdemokratiske byrådsmedlemmer har ellers taget afstand fra det budgetforlig, borgmesterpartiet har indgået med de tre borgerlige partier; Venstre, CD og Det Konservative Folkeparti, men nu er den ene, Khuram Malik, tilbage i folden.

- De andre budgetforslag fra andre partier er dårligere, enten for borgerne eller kommunens økonomi. Jeg synes stadig, der er en masse punkter, der kunne gøres bedre, men Socialdemokratiets forslag er altså det bedste, kan jeg se nu. Når jeg fra talerstolen på et byrådsmøde sagde, jeg ikke kunne stemme for forslaget, skyldtes det også, at jeg følte, mine partifæller ikke rigtigt lyttede til, hvad jeg sagde, siger Khuram Malik.

Han mener, hans partifæller tager ham mere alvorligt nu.

Det er især stigningen i SFO-taksterne, skattenedsættelsen og den reducerede modersmålsundervisning, der fik den unge socialdemokrat til at tvivle på sin egen borgmesters budgetudspil.

Men hvor han nu alligevel vil stemme for forliget i aften til byrådsmødet, er den anden socialdemokrat, John Althoff-Andersen ikke til sinds at skifte mening. Men det står endnu ikke klart, om han vil stemme imod forslaget, eller undlade at stemme.


Milliarder på spil

Hvad står politikerne egentlig for, når valgtrommerne først begynder at give lyd fra sig om små tre år?

Det kan man få en god fornemmelse af i aften, når 25 politikere fra ni forskellige partier diskuterer Gladsaxe kommunes budget for næste år.

Der ruller små fem milliarder kroner gennem fingrene på de folkevalgte om året, og på aftenens møde skal det besluttes, hvordan de skal bruges.

Fire partier, et solidt flertal af de 25, står bag borgmesteren i et fælles udspil. Ud over Socialdemokraterne selv er det CD, Det Konservative Folkeparti og Venstre.

Enhedslisten og Skraldelisten har som modsvar lavet et fælles budgetudkast, mens både SF og Dansk Folkeparti står alene med forslag.

Budgetdebatten vil naturligt komme til at præge byrådsmødet, men der er såmænd også 27 andre punkter på dagsordenen.

Her skal nævnes et nyt undervisningstilbud til svært underviselige børn og unge, bygningen af 56 plejeboliger, ændringsforslag til kommuneplanen og to lokalplanændringer.

Der er derfor rigtig god grund til enten selv at dukke op i byrådssalen i aften, eller alternativt lytte med her på 100,9 på FM-båndet eller 95,2 på hybridnettet.

Vi transmitterer som vanligt hele mødet og genudsender i morgen fra kl. 9.30.


Fokus på trivsel

Mobning er et problem, der kræver en vedvarende indsats.

Det mener de på Egegård Skole i Søborg, og derfor står skolen i morgen på den anden ende.

Der er nemlig temadag om trivsel for lærere, ledere og elever, og selv om ledelsen ikke mener, mobning er et stort problem på Egegård, sætter de alligevel dagen af for at undersøge, hvordan eleverne egentligt går og har det.

- Det er skolens ansvar, at alle elever har det godt, derfor har vi taget initiativ til at sætte trivsel på dagsordenen, siger Tune Jensen Viceinspektør på Egegård Skole og medlem af trivselsudvalget.

Spørgeskemaerne viste blandt andet, at tre ud af hundrede elever på skolen føler, de har det rigtigt skidt, mens 93 procent har svaret, at de trives.


Røde Kors takkede nej til indsamlere

Flere hjælpsomme Gladsaxe-borgere måtte gå forgæves, da de i den forgangne uge meldte sig som indsamlere for Røde Kors.

For i modsætning til traditionen havde Gladsaxes lokale afdeling for mange indsamlere, fortæller Bodil Øgaard, som koordinerer indsamlingen i Gladsaxe:

- Vi har været nødt til at sige nej til flere. Det er selvfølgeligt ærgerligt, men et positivt problem. I år er det væltet ind med folk, der gerne ville indsamle. Jeg ved ikke, hvad det skyldes, for der har ikke været nogen særlige katastrofer eller lignende, som ellers kan motivere, siger Bodil Øgaard, som i år havde 263 indsamlere at vælge imellem til landsindsamlingen,

og de fik alt i alt skrabet 265.000 kroner sammen.

Sammenlignet med sidste år er det cirka 25.000 kroner mere, som 41 flere indsamlere fik i raslebøsserne.


Udvalgsformand afviser Gladsaxelisten

Det er en sammenblanding af principper, når Gladsaxelistens John Damm Sørensen hævder, at han med et snuptag kan finde en million kroner på kultur- fritids –og idrætsudvalgets budget.

Ifølge lokallisten svarer det ellers til det beløb, som amatørforeningen AB årligt modtager fra den professionelle superligaklub AB A/S for at låne banerne ved Skovdiget.

Og det er et beløb, der burde tilflyde Gladsaxe kommune. Det mener John Damm Sørensen kun er rimeligt, fordi spejderforeningerne skal aflevere de penge, de får for at udleje deres hytter, til kommunekassen.

Men formanden for kfiu, Peter Nielsen, afviser, at man kan drage den sammenligning:

- AB har indgået en driftsaftale med Gladsaxe kommune, hvorimod spejderforeningerne hører under folkeoplysningsloven. Det betyder, at spejderne ifølge loven skal modregne eventuelle lejeindtægter med deres kommunale tilskud. AB har en driftsaftale med kommunen, fordi det er et offentligt ejet areal, men med privatejede bygninger. Derfor kan man ikke sammenligne de to eksempler, siger Peter Nielsen, som tilføjer, at den million kroner, som AB tjener ved at låne banerne ud bliver brugt til at gøre anlæggene bedre og dermed kommer alle til gavn.


Billig spytklat

En spytklat i hovedet, verbale trusler og en møgspand af det danske og engelske sprogs værste gloser var, hvad der mødte en togkontrollør, da han ville tjekke billetten hos en ung Gladsaxe-borger i S-toget for en måneds tid siden.

I denne uge mødtes de i retten i Gladsaxe, hvor den unge stod anklaget for vold mod tjenestemand i funktion.

En spytklat hører måske ikke til blandt det mest voldelige, men tidligere på året faldt der faktisk dom i en lignende sag, hvor klatten blev takseret som vold.

Den paragraf i straffeloven kan i værste fald udløse op til seks års fængsel, men byretsdommeren valgte at dømme ud fra en noget mildere paragraf, der giver enten bøde eller maksimalt seks måneders fængsel.

Nu endte det i den billige ende med ti dagbøder på i alt 2.000 kroner, og bedst af alt, når nu det skal være, så gav den unge spytter efter dommen et håndtryk og en stor undskyldning til den forulempede togmand.