Torsdag den 10. Oktober 2002


Gladsaxes budget vedtaget

I går aftes blev kommunens budget for de kommende år vedtaget i Gladsaxe byråd.
Årets budgetgyser endte uden den store dramatik, da et solidt flertal bestående af socialdemokraterne, de konservative, venstre og centrumdemokraterne i sidste måned indgik budgetforlig. I budgettet er der blandt andet sat flere penge af til de ældre og til specialundervisning, SFO-taksten stiger og skatten bliver sat ned med 0,1 procent.
 
"Det er et bredt forlig, jeg ville selvfølgelig gerne have haft det endnu bredere, men vi har fået et godt forlig med gode takter. Specielt spørgsmålet omkring fastholdelse af serviceniveauet synes jeg er meget vigtigt, vi havde nogle store udgifter, vi skulle have ind, men vi har fået plads til dem, uden at sænke vores serviceniveau" siger en glad og tilfreds Gladsaxeborgmester Karin Søjberg Holst.
 
Et af spørgsmålene forud for budgettets vedtagelse var, hvorvidt socialdemokraten John Althoff-Andersen ville stemme for budgettet sammen med sin gruppe. Han undlod at stemme, da budgettet skulle vedtages.
Klokken kvart over ti onsdag aften blev kommunens budget så endelig vedtaget af et stort flertal bestående af de fire forligspartier. Dansk Folkeparti stemte imod budgettet, mens de øvrige - og altså socialdemokraten John Althoff-Andersen undlod at stemme.
 
Efter den tre en halv time lange budgetdebat var der stadig 27 punkter tilbage på dagsordenen. Det fik Enhedslistens Emilce Nielsen og SF´s Ida Krogh til at komme med et noget usædvanligt forslag:
"Da jeg læste dagsordenen derhjemme, der var jeg ret rystet over, at der var så mange punkter, og så mange krævende punkter, som fortjener en ordentlig debat. Og derfor foreslog jeg, at få dagsordenen delt op, så vi kunne lave et ekstraordinært møde, så vi kunne få de mange punkter behandlet i fred og ro og få dem behandlet grundigt", siger SF´s Ida Krogh.
Men den resterende dagsorden blev ikke udsat, og det blev derfor et rekordlangt byrådsmøde på seks timer.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Opløsningsmidler hældt ud i kloakken

Et større udslip af opløsningsmidler og deraf følgende risiko for eksplosioner, var tirsdag morgen årsag til, at brandfolk, indsatsledere og Gladsaxe kommunes miljøafdeling kom på udrykning til erhvervskvarteret ved Mørkhøj Bygade.
Novo Nordisk sendte medarbejderne fra det lokale kontor hjem, men de omkring 50 medarbejdere var ikke i umiddelbar fare, for brandfolkene på stedet konstaterede, at der ikke var eksplosionsrisiko ved udslippet.
 
Til gengæld var hele området plaget af voldsomme lugtgener, fortæller miljøchef ved Gladsaxe kommune, Carsten Sølyst:
"Vi ved ikke, hvor alvorligt udslippet har været, men det har bredt sig til store dele af området via kloaknettet. Det har været til gene for de mennesker, der har befundet sig i området, men det er kun farligt, hvis man bliver udsat for det over længere tid, så der er ingen helbredsrisiko", forsikrer miljøchefen .
 
Selv om miljøafdelingen var rundt til virksomhederne i området, lykkedes det dem ikke at finde ud af, hvem der stod bag udslippet, og Carsten Sølyst beder derfor borgerne om hjælp:
"Det er nemlig tit svært at opklare den slags sager, hvis vi ikke får hjælp fra borgere, der har set noget mistænkeligt. Så har man set noget, skal man ikke tøve med at kontakte os, så vi kan finde ud af, om det er en slamsuger, der blot er kørt forbi eller om det er fra en af virksomhederne i området, siger Carsten Sølyst.

Gladsaxe strammer reglerne for AB A/S

Fodboldforretningen AB A/S skal nu til at betale deres regninger til tiden.
I hvert fald når det drejer sig om afregningen til Gladsaxe kommune. Kultur- fritids- og idrætsudvalget (Kfiu) besluttede i tirsdags, at der skal strammes op, så klubben nu får kortere frist til at betale for at benytte Gladsaxe Stadion. Det er nemlig kommet frem, at der kan gå et par måneder, før AB AS betaler, hvad de skylder. Det er derfor, at formanden for udvalget, Peter Nielsen, satte det på dagsordenen.
"Der har udviklet sig en uheldig praksis omkring betalingerne, hvor aftalerne ikke bliver overholdt, så det skal vi nu have rettet op på", siger han.
 
Ifølge aftalen mellem AB A/S og Gladsaxe kommune skal fodboldklubben mindst betale en million kroner om året for at spille på Gladsaxe Stadion. Det udregnes efter, hvor mange tilskuere, der kommer til hjemmebanekampene. Og fremover vil klubben få tre hverdage til at oplyse om tilskuerantallet ved den enkelte hjemmebanekamp, og 14 dage fra faktueringsdagen til selve betalingen.
Derudover er der en anden frist, hvor klubben ved sæsonens afslutning skal udregne det samlede tilskuertal for at overholde den aftale om, at kommunen skal have mindst en million kroner i leje. Og har der ikke været tilskuere nok til at nå op på beløbet, må klubben selv hoste op med resten. Den såkaldte minimumsfrist er på cirka seks uger; fra turneringen slutter den 30. juni til den 15. august.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Dømt for dokumentfalsk

En ung mand stod i går tiltalt i retten for ikke færre end 23 kriminelle forhold.
Forholdene vedrørte overtrædelser af straffelovens paragraffer om dokumentfalsk, tyveri og hæleri.
Igennem foråret og sommeren er der sammen med andre værdigenstande blevet stjålet checks ved en række villaindbrud over hele Sjælland. Efterfølgende er checkene blevet indløst med forfalskede navne.
Anklagede indrømmede i retten de ting han dårligt kunne bortforklare, nemlig checks med hans håndskrift på, tyvekoster fundet på hans person og et indbrud, hvor han blev grebet på fersk gerning. De andre forhold nægtede han sig skyldig i.  
Den anklagede var prøveløsladt fra afsoningen af en dom for væbnet røveri, og en yderligere skærpende omstændighed var, at han oprindelig overfor politiet havde udgivet sig for at være en anden. 
Dommen lød på ubetinget fængsel i et år og to måneder og den unge mand modtog dommen.

Film dokumenterer grønt arbejde

Der ligger hundredvis af timers arbejde bag en 20 minutter lang videofilm om den grønne guides virke i Gladsaxe, som får premiere i Borgernes Hus ved et arrangement i aften.
Det er Gladsaxe Film og Videoklub, der har lagt timerne i filmen, der dokumenterer en lang række af den grønne guides aktiviteter gennem det seneste år, siger Børge Traun fra klubben: "Vi har været med den grønne guide til budgetdag, på cykelture, ude at se arbejdende får, vintermarked og en lang række andre arrangementer, der på kalajdoskopisk viser viften af tilbud inden for det grønne i kommunen".
 
Filmen har premiere kl. 19 i Borgernes Hus i Søborg, hvor den lokale Agenda 21-gruppe og andre miljøinteresserede mødes.
Et andet produkt fra videoklubben, om Unge for ligeværd, kan i øvrigt ses på tv-stationen Kanal København torsdag eftermiddag kl. 15 og igen søndag den 20. oktober kl. 12.30.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet