Fredag den 11. Oktober 2002


Forgæves skattejagt på bonuspoint

Direktører, afdelingsledere og andet rejsende godtfolk i Gladsaxe kan med sindsro udnytte de skjulte løntilskud, der ligger og venter i form af private bonuspoint efter flyrejser i firmaets tjeneste.
Skattevæsens særlige aktion efter oplysninger om ansattes rejser og bonuspoint er nemlig blevet stoppet.
Det sker efter, at skattefolkene i Gladsaxe har rendt panden mod en mur af modvillighed hos virksomhederne overfor at skulle oplyse om bonuspointenes fordeling.
 
Virksomheder i Gladsaxe med mange udenlandske aktiviteter opsparer bonuspoint i lange baner, som formentlig alle steder efterfølgende bliver brugt til private rejser – og det er ulovligt.
Men ifølge skattekontrolloven er det frivilligt for virksomhederne at oplyse den slags ting, og det har ingen firmaer ønsket at gøre.
"Vi kan ikke læse det her på anden måde, end at der er tale om skjulte løntilskud", siger juridisk direktør i Gladsaxe kommune, Frede Mølgaard, til Nyhedsmagasinet, "så enten skal privat brug af firmabonuspoint gøres lovlig, eller også skal loven laves om, så vi kan tvinge firmaerne til at give oplysningerne".
 
Der er ingen opgørelser over, hvor mange skatteborgere, der af sig selv oplyser privat brug af bonuspoint til flyrejser.
Eneste kendte er tidligere medlem af folketinget og nuværende medlem af Gladsaxe byråd for Dansk Folkeparti, Klaus Kjær, der for et par år siden offentligt fortalte, at han privat brugte point opsparet i folketinget.
Den ærlighed kostede en forside på Ekstra Bladet og tilnavnet Bonus-Klaus.

Frivillige nedskæringer

Der bliver ikke plads til så meget af det sjove i Gladsaxes foreninger fremover, vurderer Ole Lindskov.
Som formand for FIG – fællesrepræsentationen af idrætsforeninger i Gladsaxe - har han selv fået kniven i hånden, da der skulle skæres ned i midlerne.
Fra nytår mister foreningslivet nemlig godt 800.000 kroner i statsligt tilskud, da start- og udviklingspuljen helt nedlægges. Og det er penge, som Gladsaxe kommune ikke dækker. Det er derfor ikke optimisme, der plager formanden:
"Det kan da ikke undgås at få konsekvenser. Vi har selv prøvet at finde steder at skære, og det betyder, at der ikke er så meget til det sjove, og at de frivillige ledere bliver endnu hårdere spændt for", siger formand for FIG, Ole Lindskov.

Erkender tyveri af computere

En 19-årig mand fra Gladsaxe har netop erkendt tyveri af computere for en værdi af 200.000 kroner.
Computerne, omkring 15 bærbare, blev stjålet ved et indbrud hos Novo Nordisk i Bagsværd i starten af juli i år.
Den 19-årige indrømmede indbruddet straks ved anholdelsen, ikke mindst fordi han blev forelagt vidneudsagn, der fortalte, at hans bil var blevet set ved gerningsstedet omkring tidspunktet for indbruddet.
Indbrudstyven påstår overfor politiet, at han har været alene om tyveriet af computerne, der for længst er solgt videre som hælervarer.

Undskyldning ikke nok

Spar på femørerne og lad millionerne rulle.
Sådan betegner John Damm Sørensen fra Gladsaxelisten kommunens tilskudspolitik til foreningslivet, når det gælder udlejning af egne faciliteter.
Han rejste forleden sagen her på Radio Gladsaxe og stillede sig undrende over for, at AB kan beholde den million kroner, som den årligt tjener på at låne banerne ud til den professionelle klub AB A/S, når andre foreninger skal modsvare indtægterne i deres kommunale tilskud.
Det begrunder forvaltningen med, at AB har en driftsaftale med Gladsaxe, hvorimod andre foreninger er underlagt folkeoplysningsloven.
 
Formanden for kultur- fritids- og idrætsudvalget, Peter Nielsen, indrømmer, at han tog fejl, da han her i radioen replicerede, at kommunen ifølge loven skal modregne indtægterne, der står nemlig, at byrådet kan modregne.
Udvalgsformanden kom sågar med en officiel undskyldning ved byrådsmødet i onsdags, hvor han lovede at udarbejde et notat om sagen.
Men det tager lokal-listen ikke for gode varer:
"Nej, jeg kan ikke se, der er forskel på bygningsvedligeholdelse. Man kan jo heller ikke være på overførselsindkomst, hvis man har en indtægt. På samme måde er det rimeligt, at foreningerne bruger af egne penge til at vedligeholde deres bygninger, og når de så ikke har flere, så kan de få hjælp fra kommunen", siger Gladsaxelistens John Damm Sørensen.
 
Peter Nielsen slår fast, at forudsætninger og behov hos de forskellige foreninger langt fra er ens, hvorfor forskelsbehandlingen skal ses som et forsøg på at skabe en balance i de samlede tilskudsvilkår. Han siger:
"Der er tilskudspuljer som efter politisk beslutning kun kan søges af idrætsforeninger eller af spejdergrupper. En ændring af lokaleområdet vil derfor forudsætte en vurdering af samtlige tilskudspuljer. Der har ikke været rejst ønske om at ændre på de forskellige vilkår – heller ikke fra brugernes side."

Gratis adgang til Malmö

På mandag er der chance for at møde et af øjeblikkets svenske tophold, Malmö FF, når AB på Gladsaxe stadion spiller træningskamp mod en af mesterskabsfavoritterne i Allsvenskan.
De to klubber mødte hinanden i februar i år, hvor AB vandt, jo, der blev sagt vandt, 2-1.
Siden er der løbet meget vand i jorden eller rullet mange bolde i nettet, for mens svenskerne er ét point fra et mesterskab, så er AB på en dumpeplads i den danske liga.
Derfor kan det alligevel godt gå hen og blive en attraktiv kamp at overvære som optakt til næste weekends brag mod Brøndby.
Kampen mod Malmö spilles allerede kl. 15 mandag eftermiddag – til gengæld er der gratis adgang.

Afslutning af bro-arbejde

Vejdirektoratet er så småt ved at være færdig med broarbejdet ved ring 3 og Hillerødmotorvejen.
De afsluttende arbejder er i gang, og på søndag spærres de nordlige til- og frakørsler, og den nordøstlige rampe vil i perioder i løbet af dagen være spærret.
De følgende fire dage vil der være indsnævringer på begge de nordlige ramper, men så skulle det også være slut på det sted.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet