Onsdag den 16. Oktober 2002


Rod i kommunale ansættelsespapirer

Forkert udfyldte ansættelsesbreve for kontanthjælpsmodtagere i jobtræning kan komme til at koste Gladsaxe kommune dyrt.

En dom ved Østre Landsret har for nylig slået fast, at ansættelsesbreve skal henvise til, hvilken overenskomst den aktiverede hører under. I den aktuelle sag blev Køge Kommune dømt til at betale godtgørelser på 5000 kroner til to kontanthjælpsmodtagere for mangelfuldt udarbejdede ansættelsesaftaler.

I Gladsaxe Kommune har man siden 1995 lavet ansættelsesbeviser ud fra to standardskemaer designet af kommunen selv, og i de skriftlige aftaler om individuel jobtræning Nyhedsmagasinet har set, står der ingenting om overenskomster.

Hvis man klager over sit ansættelsesbrev, har kommunen 14 dage til at komme med et nyt og korrekt udfyldt brev. Ellers er der altså mulighed for at søge om godtgørelse.

Ansættelsesbeviset har en forældelsesfrist på fem år, det vil sige, at personer der har afsluttet et forløb med jobtræning også kan klage over mangler i ansættelsespapirerne.


Forlig i Københavns amt

"Det sværeste budget" er Københavns Amt budget blevet kaldt, alligevel lykkedes det i sidste uge fem af partierne i amtsrådet at nå til enighed om det kommende års budget. Men trods den brede opbakning til forliget har det gjort ondt at spare de 300.000 millioner kroner, som amtet har været tvunget til at finde.

Preben Andersen, socialdemokratisk udvalgsformand for psykiatriudvalget, er ikke i tvivl om, hvor det gør mest ondt at føre kniven:

- Det er indenfor det sociale område, for handikappede og sindslidende, at det har været sværest at skære, men når vi har skulle spare så meget, har det desværre været nødvendigt, siger Preben Andersen.


Borgerlig uenighed om oprensning

Selv om flertallet af miljøudvalget i Gladsaxe godt kan blive enige om, at Bagsværd Sø kræver oprensning, er der uenighed om, hvor anlægget skal placeres.

Anlægget, der skal suge bundslammet op fra søen og udtørre det, skal stå ved en parkeringsplads ved Frederiksborgvej og Helmsvej, og det er der god logik i, mener det konservative medlem af miljøudvalget, Henrik Sørensen.

Dermed afviser han Venstres forslag om en anden placering af anlægget.

"Skov- og Naturstyrelsen har overfor forvaltningen meldt ud, at det er det eneste sted, rensningsanlægget kan stå. Vi kan selvfølgelig godt få embedsmændene til at spørge igen, men det får vi jo ikke et andet svar af", siger Henrik Sørensen, der ikke kan se den store forureningsfare ved anlægget, fordi kun to procent af det, anlægget tager ind, er bundsediment, mens de resterende 98 procent af vand fra søen.

Anlægget, der forventes taget i brug i løbet af foråret, skal rense i dagtimerne på hverdage og holde pause i weekenderne.

Det konservative byrådsmedlem henviser i øvrigt til, at anlægget formentligt vil støje mindre end den nærliggende motorvej.

Miljøforvaltningen er i øjeblikket ved at udforme udbudsmateriale, og indtil videre har syv firmaer vist interesse for opgaven.

(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)


Fødende skal skynde sig hjem

Der fødes færre børn i Københavns amt, og derfor skal de nybagte mødre hurtigst muligt ud fra hospitalets fødegange og hjem i egen bolig.

Det er filosofien bag amtets nye retningslinier for fødende, som opfordres til at blive udskrevet direkte fra fødegangen, højst 24 timer efter fødslen.

Men det skal ikke ses som et udtryk for, at amtet nu vil til at smide de nybagte mødre ud, forsikrer den socialdemokratiske formand for amtets sygehusudvalg, Leif Flemming Jensen:

"Nej, det skal slet ikke forstås derhen. Men andre steder har det vist sig, at mange kvinder faktisk gerne vil hjem så hurtigt som muligt, og så har vi etableret en ordning, hvor de kvinder stadig er tilknyttet hospitalet i de første dage. Så hvis de derhjemme bliver i tvivl eller der opstår problemer, så er der en medarbejderstab af jordemødre, sygeplejersker og lignende der står til rådighed. Det handler ikke om, at vi vil spare, men om at give de fødende flere tilbud. Men selvfølgelig skal vi i amtet også tage med, at der er færre fødsler på sygehusene og derfor brug for færre ressourcer", siger Leif Flemming Jensen.

Han understreger, at det kun er et tilbud, og at det stadig skal være muligt at få lov til at blive længere på sygehuset, hvis man ikke er tryg ved at tage hjem, siger sygehusudvalgsformanden, der regner med, at det nok især vil være relevant for flergangsfødende at komme hurtigt hjem til den øvrige familie.

Den amtslige forvaltning forventer, at cirka hver fjerde fødende vil benytte sig af tilbuddet, og det giver en årlig besparelse på fem millioner kroner.


Forvirring om biografpriser

En blå plakat med tilbud til ferieramte skolebørn har skabt forvirring ved billetlugerne i Gladsaxe Bio.

I løbet af efterårsferien kan skoleelever komme ind i svømmehallen, skøjtehallen og bowlinghallen for kun fem kroner. Tilbuddene fremgår af en plakat, der er sendt ud til blandt andet Gladsaxes skoler og fritidshjem. Her står også, at Gladsaxe Bio har masser af gode film på programmet i efterårsferien til lave priser. Og dét har givet anledning til misforståelser i biografen, hvor flere børn er mødt op med en forventning om at kunne se film for en femkrone. Men dét er desværre ikke tilfældet, fortæller leder af Gladsaxe Bio, Per Grunnet. Billetprisen er den samme, også i efterårsferien.


Nye tider med bussen

Det bliver nye tider for buspassagerne, når metroen åbner i denne weekend.

Det får også betydning i Gladsaxe kommune, hvor busgængere skal vænne sig til, at linie 42 ikke længere kører forbi Bagsværd Station.

Til gengæld ser en ny linie dagens lys fra den 20. oktober. Det er en myldretidsbus med nummeret 168 E, som kører mellem Bagsværd station og Husum station. Bussen har afgange hvert 20. minut og kører via Gladsaxe Trafikplads og Novo.

Skulle man have brug for at vide mere om de nye bustider, er der hjælp at hente via nettet:

Man kan klikke sig ind på www.ht.dk. hvor alle ændringerne er beskrevet. Man kan også ringe til HUR Kundecenter på telefon 36 13 14 15 for vejledning.