Mandag den 21. Oktober 2002


Navnløse stier giver problemer i Høje Gladsaxe

En stor del af Høje Gladsaxe figurerer i dag ikke på de officielle kort over området.
Det er de mange stier i Høje Gladsaxe Parken der ikke har noget navn, og det gør det stort set umuligt for blandt andet falck og politi at orientere sig på stedet.
 
I Høje Gladsaxe er de navnløse stier et kendt problem, siger beboerformand, John Althoff-Andersen.
"Der er mange af os, som ind imellem får brug for at ringe til politiet og forklare, om noget der foregår, og det kan være meget svært at forklare, hvor det er. Vi har godt nok nogle stednavne i Høje Gladsaxe, men der er ikke ret mange der kender f.eks. "Larsson´s Plads" eller "John´s Passage". Hvis de navne kom til at stå på de officielle kort, så ville det nok hjælpe på det".
 
Vagthavende hos Gladsaxe politi bekræfter overfor Nyhedsmagasinet, at der har været
anmeldelsessituationer, hvor politiet har haft svært ved at finde frem, netop fordi anmelderen ikke har kunnet forklare præcist hvor i Høje Gladsaxe vedkommende befandt sig. Resultatet i de situationer er forsinket ankomst til stedet.
 
For nylig modtog kommunen en henvendelse fra en borger, hvis datter var involveret i et trafikuheld på en sti i Høje Gladsaxe Parken og måtte vente på hjælp en halv time, før Falck fandt frem til stedet. Borgeren foreslår, at stierne nu bliver officielt navngivet.
Men i den kommunale vej- og parkafdeling vurderer de, at det vil være forbundet med for mange administrative og økonomiske vanskeligheder at begynde at navngive stierne.
På dagens møde i trafik- og teknikudvalget skal politikerne tage stilling til, om der skal gøres noget ved de navnløse stier.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Nyt integrationsråd omsider på vej

Den umiddelbare grund til, at valget til integrationsrådet i Gladsaxe for et halvt år siden blev erklæret ugyldigt, nemlig færingen Martin Mouritsen, er i dag langt fra sikker på, om han overhovedet vil opstille, når der i aften er valgmøde.
Det var ellers hans kandidatur, som blev indledningen til en lang og kompliceret sagsbehandling på mangen politiske udvalgsmøder, fordi reglerne for, hvem der kunne stille op til rådet, ikke var klare nok. Martin Mouritsen blev nemlig afvist ved selve valget sidst. Afvisningen var forkert, og derfor er der så omvalg.
I mellemtiden har forvaltning og politikere brudt hovederne dels for at finde politisk korrekte vendinger til reglerne, dels understreges det nu, at alle borgere med interessere for integrationsarbejdet kan stille op, og ikke kun som først antaget, repræsentanter fra flygtninge- og indvandremiljøet.
 
Martin Mouritsen er forhindret i at deltage i aften, men vil nu overveje, om han skriftligt vil indgive sit kandidatur:
"Jeg føler, jeg har en moralsk forpligtelse til at stille op, og mener i øvrigt også, at jeg har meget at bidrage med i integrationssammenhæng. Dels fordi jeg som færing selv kommer fra et mindretal, men også fordi jeg via min post som formand for Kagså Kollegiet har erfaringer med flygtninge og indvandrere, og de problematikker, der kan være i forbindelse med integration", siger Martin Mouritsen, som i øvrigt er nyvalgt formand for CD i Gladsaxe.
 
Han mener dog ikke, at uvisheden omkring integrationsrådet har været forgæves, skulle han vælge ikke at stille op:
"Det har under alle omstændigheder været positivt, at forvaltningen har lavet klarere regler på området".
Ved valgmødet i aften skal de fremmødte finde repræsentanter til i alt seks pladser til rådet, der har 14 medlemmer. Det bliver så byrådet, der skal vælge de seks medlemmer ud fra de kandidater, der opstiller.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Intet spor af miljøsynder

Synderen bag et udslip af giftige opløsningsmidler er stadig ikke fundet.
Siden Gladsaxes miljøafdeling og brandfolk for små fjorten dage siden tog på udrykning til erhvervskvarteret ved Mørkhøj Bygade har afdelingen ledt efter det firma, der hældte stærkt lugtende opløsningsmidler direkte i kloakken, men det er som at lede efter den berømte nål i en høststak, siger miljøchef Carsten Sølyst.
Han har grund til at tro, at udslippet ikke var et uheld, for så ville firmaet formentligt selv havde gjort opmærksom på problemet. Når ingen har meldt sig, vidner det, set med miljøchefens øjne, om, at vedkommende ikke har helt rent mel i posen.
 
"Der er ikke sket noget nyt i sagen, og vi er derfor stadig et stort spørgsmålstegn," siger Carsten Sølyst.
Han fortæller desuden, at opløsningsmidlerne er fulgt med kloaknettet ud i Damhusåen og derfra ud i Øresund, men at rensningsanlæggene er så effektive, at der ikke er sket miljømæssig skade.
Ej heller har der været eftervirkninger i form af luftforurening eller dårligt arbejdsmiljø for virksomhederne i området.

CD: Skærpet opmærksomhed omkring ludomani

Opmærksomheden omkring gladsaxeborgere med ludomani skal skærpes.
Det mener i hvert fald cd´s medlem af byrådet.
I Gladsaxe Kommune får man typisk kendskab til spilleafhængige personer i social- og sundhedsforvaltningen. "Det gør vi ved, at personer gentagne gange har svært ved at få administreret deres egen økonomi", fortæller fagspecialist Kirsten Bach. "Så tager man en samtale, og så er det op til borgeren at sige, hvis det er ludomani det drejer sig om. Men det kommer helt an på samtalen og hvad borgeren ønsker at fortælle".
Hvis der er tale om ludomani, så kan kommunen tilbyde at hjælpe med at administrere økonomien, ved blandt andet ved at trække automatisk i bistanden eller pensionen og betale borgerens regninger til tiden, ligesom medarbejderne kan henvise til et landsdækkende behandlingstilbud i Odense.
 
Kommunen har i øjeblikket kendskab til én borger med ludomani, men i virkeligheden er antallet større, mener centrumdemokraternes Lone Yalcinkaya.
"Det er et afhængighedsforhold som ikke er synligt. Der er ikke ret mange, der kan se på en mand eller en kvinde om de er ludomaner. Derfor er det også meget svært at tage fat om problemet, før man signalerer til borgerne, at vi tager ludomani alvorligt. Selvom man i forvaltningen siger, aty man kun har kendskab til én mand med det her problem, så tror jeg, der er betydeligt flere i vores kommune, som ikke selv er opmærksomme på det. Og det er ikke nok at kommunen tilbyder at administrere deres penge. Og det nytter ikke noget at fortælle dem, at der findes et behandlingssted i Odense, og i øvrigt, så skal man selv sørge for at komme videre i systemet. Det er en sygdom, der skal behandles, og vi skal vide, hvad vi gør med de her mennesker der har spilleafhængighed", siger Lone Yalcinkaya, som nu har stillet spørgsmål i socialudvalget om kommunens kendskab- og tilbud til personer med ludomani. Og på udvalgets næste møde på onsdag vil hun foreslå, at der bliver lavet en handleplan for kommunens tilbud til borgere der lider af spilleafhængighed.
En udenlandsk undersøgelse angiver, at mellem én og fem procent af et lands befolkning er ludomaner. Holder de tal stik, så lider ca. 50.000 danskere af ludomani.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Overfaldsmand varetægtsfængslet

Den ene af de to pengeinddrivere, der i sidste uge mødte op hos en mand i Bagsværd, har nu meldt sig selv hos politiet i Gladsaxe, og blev ved et lukket retsmøde fredag varetægtsfængslet i 14 dage.
Da den gamle gæld skulle hentes, blev der benyttet både en kødøkse og en jernstang som våben.
Men der blev tilsyneladende både givet og taget, for manden, der meldte sig selv, en 25-årig københavner, mødte op med ti sting i hovedet efter et slag.
Af hensyn til efterforskningen, ikke mindst søgningen efter den tredje mand, blev dørene til retsmødet lukket.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet