Mandag den 28. Oktober 2002


Fire ekstra kandidater til råd

Selv om et opstillingsmøde i sidste uge udpegede seks kandidater til integrationsrådet i Gladsaxe, skal de ikke være sikre på, at byrådet følger mødets anbefaling og indsætter dem på de seks pladser, der er til rådighed.

Med i regnestykket hører nemlig også fire kandidater, som de tilstedeværende ved mødet ikke havde mulighed for at tage stilling til, da de har meldt deres kandidatur skriftligt. Og fristen for den skriftlige meddelelse udløb først dagen efter opstillingsmødet, men tilforordnet ved det indirekte valg og leder af arbejdsmarkedsafdelingen i kommunen, Erik Schrøder, mener ikke, det er et problem:

- Det er værd at huske, at der er tale om et indirekte valg. Var det et direkte valg, ville det selvfølgelig være magtfordrejning, men nu kan byrådet sikre, at der ikke er tale om et kup og samtidig kan man altså stille om, selv om man har været forhindret i at deltage i opstillingsmødet, siger han.

I første omgang er det politikerne i økonomiudvalget, der skal tage stilling til de i alt 10 kandidater og senere, midt i november, skal byrådet så udvælge de seks medlemmer. Forvaltningen regner med, at man umiddelbart derefter kan nedsætte det kommende integrationsråd.


Behandling i stedet for fængsel

Den 74-årige skotte, der sidste efterår blev idømt to måneders fængselsdom for med en brødkniv at stikke sin stedsøn flere gange i ansigtet, fik i fredags sin dom omstødt af Østre Landsret.

Dommen er ændret til en ambulant, psykiatrisk behandlingsdom, der har en varighed på højst fem år. Indbygget i dommen er mulighed for at indlægge skotten på en psykiatrisk afdeling, indlæggelsen må højst strække sig over et år.

Han var tiltalt efter den paragraf i straffeloven, der omhandler vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter og som kan give op til fire års fængsel.

Da sagen var for Gladsaxe byret for et år siden, fortalte stedsøn og den fraskilte kone, at kun et indgreb fra hendes side forhindrede, at den ældre skotte ikke også fik stukket stedsønnen i maven. Den tiltalte ankede dommen på stedet og nu har Østre Landsret altså vurderet, at manden skal i behandling snarere end i fængsel.


Øget klassekvotient udsat

Der blev ikke taget nogen beslutning om at forøge antallet af børn i Gladsaxes børnehaveklasser og 1. klasser, da børne- og undervisningsudvalget senest diskuterede sagen.

Der var ellers lagt op til at udnytte folkeskoleloven fuldt ud, så der skulle være 28 børn i hver klasse, for til gengæld at opnå en større valgfrihed for forældrene imellem de enkelte skoler og undgå så mange klassesammenlægninger.

Næstformand i udvalget, socialdemokraten Lonny Hjorth, siger: "Vi tager ikke stilling, førend forslaget har været til høring på skoler og daginstitutioner, hvor børnene jo kommer fra. Det vil være oplagt at arrangere temamøder med dette emne i bestyrelserne rundt omkring. Vi afventer også en mulig ny lov på området, den, der har været debatteret i medierne om eksempelvis 60 børn til nogle fag og færre end i dag til andre".

Hvis der bliver ændret på de øjeblikkelige klassestørrelser og valgmuligheden mellem skolerne, så bliver det altså tidligst fra skoleåret 2004/5.


Byråd og boligselskaber til debataften

Affald står højt på listen, når repræsentanter fra boligselskaberne i Gladsaxe i aften mødes med medlemmer af byrådet.

Det gør de en gang om året for at diskutere situationen i den almennyttige boligsektor, og her er skraldet en ikke uvæsentligt faktor. Boligselskaberne efterlyser blandt andet faste afhentningstidspunkter, flere containere og kommunal opbakning til at gøre affaldssorteringen mere miljørigtig.

Men der er andet på programmet end affald, selskaberne vil blandt andet gerne høre om Gladsaxe kommunes planer om boligbyggeri samt hvilke overvejelser politikerne gør sig omkring AB´s forslag om at udbygge Gladsaxe sportscenter. Vi bringer mere om mødet i Nyhedsmagasinet i morgen, tirsdag.


Farum som løftestang for ABs storprojekt?

De få resterende rendyrkede AB-fans fik formentlig med offentliggørelsen af planerne for en sammenlægning med Farum endnu en gang smidt en våd klud i ansigtet.

Det samme gælder den arbejdsgruppe bestående af kommunale topembedsfolk og i øvrigt centrale personer fra AB, der i disse uger arbejder på en mulig AB-overtagelse af dele af Gladsaxe sportcenterområde.

Det har ellers taget AB små fyrre år at opdyrke bare en lille lokal interesse, siden klubben først i tresserne flyttede fra København til Bagsværd.

Men første gang i senere tid, hvor ABs professionelle afdeling demonstrerede total ligegyldighed overfor fodboldglade tilhængere, var for omkring fire år siden, hvor Farum første gang blev brugt som løftestang.

AB truede simpelthen med at flytte til Farum, hvis ikke der blev bygget nyt på Gladsaxe stadion. Det gjorde der så som bekendt for et beløb, der har rundet de 30 millioner kroner.

Nu har ABs prof-afdeling så barslet med hensigtserklæringen om en fusion, og dermed har tilhængerne igen fået at vide, at de sådan set rager bestyrelsen mindre end en høstblomst.

Samme signal er der givet videre til lokalpolitikerne i Gladsaxe, hvor selv de mest positivt stemtes tålmodighed er ved at være udtømt.

Det må være svært at fastholde seriøsiteten overfor et aktieselskab, der rider så mange heste, at ingen af dem måske når i mål.

Eller for at blive i fodboldsproget: Der er skudt flere bolde op i luften, men denne gang er der ingen garanti for, at der står nogen klar til at gribe så meget som en eneste af dem, trods masser af sympati i befolkning og blandt politikere overfor ABs amatørafdelings virke.

Men den såkaldt professionelle afdeling har snart formået at formøble ikke blot hele aktiekapitalen, men også de sidste rester positiv holdning overfor selskabet.

Gladsaxes socialdemokratiske borgmester Karin Søjberg Holst er ikke blevet kontaktet af AB omkring fusionsplanerne og har derfor ingen kommentarer, ej heller til den fælles arbejdsgruppes fremtid.


Politiker for den dag

Kantineforhold og madkvalitet, indvendig renovering og i det hele taget bedre forhold på Gladsaxes skoler. Det står på menukortet, når byrådet i Gladsaxe inviterer 9. klasses-elever til skolebyrådsdag onsdag den 30. oktober.

Mødet, som efterhånden er blevet en tradition i kommunen, begynder med at eleverne præsenterer og behandler forslagene, for derefter senere på dagen stemme om de i alt fire forslag.

Medlemmerne af børne- og undervisningsudvalget er inviteret til at overvære mini-politikerne i aktion, og formelt skal dagen munde ud i forslag, som det voksne byråd skal drøfte politisk.

Men resultatet fra sidste års skolebyrådsdag lover ikke godt for den fremtidige debat af det forslag, de unge denne gang når til enighed om.

Sidste års forslag om at etablere en skaterpark har de voksne politikere i Gladsaxe nemlig ikke taget så alvorligt, at der blev bevilget den halve million kroner, som en sådan park ville koste.


Borgmester genvalgt

Der kommer ikke som planlagt officielt venskabsbybesøg fra Gladsaxes ungarske venner i Veszprém, nær ved hovedstaden Budapest.

Det har ellers længe været planen, at Veszpréms borgmester, tre medarbejdere og en tolk skulle besøge Gladsaxe sidst i november.

Men da der netop har været holdt kommunalvalg i Ungarn, er der stor travlhed i den kommunale administration, og ungarerne har derfor meldt afbud til venskabsbymødet.

Den veszprémske borgmester blev ellers genvalgt for endnu en periode, men kan altså ikke afse tid til udenlandsrejse så kort efter valget.