Mandag den 23. September 2002


Farvel til Narsaq

I fredags sluttede Narsaq-ugen i Gladsaxe, på samme festlige facon, som den begyndte.

På rådhuset tog borgere og borgmester pænt afsked med gæsterne fra den sydgrønlandske venskabsby, og gæsterne kvitterede med musik og folkedans.

Alle udtrykte tilfredshed med ugens arrangementer, og det er derfor en glad borgmester Karin Søjberg Holst, som under afskedsarrangementet sagde:

- Der har været mange borgere, der har været med til arrangementerne. Man er jo altid lidt spændt, men det har været en rigtig god uge, hvor folk virkelig har interesseret sig for, hvad der er foregået her i kommunen. Og så har det været en god ide at have det isbjerg på rådhuspladsen, for det har været med til at skabe opmærksomhed omkring vor venskabsby-uge med Narsaq, sagde borgmesteren i en næsten fyldt rådhushal.

Og selv om alle de tilstedeværende var i godt humør, så var der især en – eller rettere to - der havde særlig grund til at være glad.

Det var Finn Johansen fra Skælskør, som bare lige var kommet forbi for at besøge sin søn, der bor i Gladsaxe. Og endte med at vinde ugens konkurrence og dermed en sælskindspels. Men det var nu ikke en, han havde tænkt sig at beholde, den skulle svigerdatteren fra Kina have:

- Ja, men, jeg har jo ingen dame, og jeg vil ikke selv gå i pels, fortalte Finn Johansen, der var blevet meldt til konkurrencen af sin søn.

Og så kan vi oplyse, at der i fredags var en femtedel tilbage af isbjerget på Gladsaxes rådhusplads, og at det rigtige svar derfor var nærmest en tredjedel, at der er cirka 2.000 indbyggere i Narsaq, og at Gladsaxe og Narsaq har været venner siden 1966.

 


Færre flygtninge end beregnet

Antallet af nye flygtninge i Gladsaxe falder markant de kommende år.

Kommunen har de seneste år modtaget omkring 30 nye flygtninge årligt, men indtil 2005 skal Gladsaxe nu kun modtage seks flygtninge.

Det er Udlændingestyrelsen der suverænt bestemmer, hvor nye flygtninge skal placeres rent geografisk, og oprindeligt var Gladsaxe kommune tildelt 43 flygtninge de næste tre år.

Foreningen af kommuner i Københavns Amt, FKKA, har flere gange stillet spørgsmålstegn ved den matematiske model der bliver brugt til at fordele de nye flygtninge, men efter et møde tidligere på måneden mellem Udlændingestyrelsen, landets 14 kommuneforeninger og Frederiksberg og Københavns kommuner har Udlændingestyrelsen nu ændret flygtningekvoten, for Gladsaxes vedkommende fra 43 til 6.

Det nye tal skal dog også ses i lyset af, at der på landsplan er kommet færre asylansøgere og givet flere afslag end man først havde kalkuleret med.


Betaler dyrt for tøjvask

Gladsaxeborgere i almennyttige lejeboliger visiteret til den kommunale tøjvaskordning kommer fra næste år til at betale dyrt for at vasket klæderne rene.

Som vi fortalte i Nyhedsmagasinet i fredags, så bliver taksterne for tøjvask og linnedservice fra næste år udlignet, så folk på plejehjem og folk der bor i eget hjem betaler det samme for at få vasket: 276 kroner.

For plejehjemsbeboere betyder det en lettelse på ca. 150 kroner i forhold til i dag, mens hjemmeboende kommer til at betale dobbelt så meget. Og måske endda endnu mere.

"Over huslejen betaler beboerne jo til de vaskerier der ligger i bebyggelsen, men dem kan man ike gøre brug af, hvis man får hjemmehjælp. Hjemmehjælpen må nemlig ikke bruge bebyggelsens vaskerier. Så i realiteten betaler de borgere to steder: til en ordning de ikke kan gøre brug af, og de til den kommunale tøjvaskordning. Og boligselskaberne kan ikke lovgivningsmæssigt hive betalingen for vask ud af huslejen for de som meddeler, at de ikke vil bruge vaskerierne. Så derfor så straffer man ekstra meget de gamle, der har brug for den her ordning", mener beboerformand i Høje Gladsaxe, John Althoff-Andersen.

(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)


Legepladser for en million

Legepladserne ved fem skoler i Gladsaxe skal nu renoveres og bygges om for en million kroner.

På Søndergård skole og Høje Gladsaxe skole kommer der helt nye legepladser med sandkasser, balancebaner, platforme og hvad der ellers hører til en moderne legeplads.

De to nye pladser sluger alene de 700.000 kroner.

Resten af millionen bruges på at udbedre legeredskaber på Stengård skole, Egegård skole og Gladsaxe skole. Dels skal de gamle, og giftige, jernbanesveller fjernes og dels skal råddent træ udskiftes.

Udbedringerne forventes at starte i november i år og være afsluttet senest april næste år.


Nye møbler til gamle

240 medlemmer af Gladsaxe Pensionistforening af 1939, forkortet GP39), kommer nu bogstavelig talt til at sidde bedre i det.

Socialudvalget har nemlig bevilget et tilskud på 24.000 kroner til indkøb af 36 nye stole og der til hørende seks borde.

Det bliver de glade for i GP39, for pensionisterne sad ellers nærmest og skvattede ned af de faldefærdige stole, lige som bordenes helbredstilstand heller ikke var for god.

Medlemmerne, der er i alderen 60-92 år, mødes i forskellige sammenhænge fem gange om ugen, og med et sådant aktivitetsniveau er ordentlige møbler en god ting.


Triatlon for de yngre

Cirka 100 børn deltog i fredags i den årlige triatlon for institutionerne i Gladsaxe.

De var inddelt i fire hold, der lige som de rigtige triatleter begyndte i svømmebassinet, i dette tilfælde i Gladsaxe Svømmehal.

Og selv om det nærmede sig kaotiske tilstande, da svømmeholdene skulle tørres, finde sit tøj, have cykelnøgler og få bundet snørebåndene, så hyggede både store og små sig:

- Der opstår altid kaos og stress, når børnene kommer fra svømmehallen og skal have skiftet tøj, så de kan komme ud på cyklerne. Vi hjælper dem selvfølgelig, men strengt taget skal de kunne klare sig selv, fortæller pædagog Jørgen Jensen fra SFO Enggården.

- Det er altid en dag, som børnene glæder sig til, og også vi voksne, for den sags skyld. For selv om der er et vist element af konkurrence over det, kan børnene sagtens være med og hygge sig, selv om man ikke er den store sportsmand, fortsætter han.

Ved dagens afslutning havde børnene været igennem fire baner i svømmehallen, en cykeltur omkring sportsarealet og en løberute, der blandt andet lagde vejen omkring stadion og skøjtehallen.

Så mon ikke, der har været adskillige børn, der har sovet rigtigt godt den nat.