Fredag den 27. September 2002


Gladsaxe frådser med strømmen

Nu skal der for alvor spares på strømmen i Gladsaxe kommune.
Det står klart, efter at resultatet af elselskabernes konkurrence "Årets elsparekommune" i går blev offentliggjort.
136 kommuner fra hele landet deltog i konkurrencen, og på listen over kommuner der har været bedst til at spare på energien sidste år, ligger Gladsaxe nummer 45.
Resultatet afslører også, at Gladsaxes elforbrug ligger et godt stykke over gennemsnittet - elselskaberne har lavet et regnestykke over strømforbrug pr kvadratmeter i de deltagende kommuners bygninger, og på dén hitliste havner Gladsaxe helt i bund som nummer 115 ud af 136.
 
"Det er aldeles utilfredsstillende", siger formand for miljøudvalget, den radikale Lis Smidsholm.
"Jeg synes, det er pinligt, og jeg vil i hvert fald være med til at gøre, at vi kommer meget højere op på den liste. Og der må vi feje for egen dør, som det hedder. Men vi skal også fortælle borgerne, at vi bliver nødt til at spare på energien, Nu havde vi jo får 14 dage siden en kampagne for indsamling af pap og papir. Og jeg tror, vi bliver nødt til at fremskynde en elsparekampagne, fordi dét her, det er i hvert fald ikke godt".
 
Det konservative medlem af miljøudvalget, Henrik Sørensen, er fuldstændig enig med udvalgsformanden: resultatet af elselskabernes konkurrence giver anledning til en seriøs
elspare-indsats i kommunen: "Det har vi jo kæmpet for i lang tid. Sidste år i vores budgetforslag havde vi også foreslået, at vi skulle bruge flere penge på ressourceforbedringer, og det er der også i dette års budget. Men vi skal bruge meget mere. Hvis vi kommer ned på bare det gennemsnitlige energiforbrug i landet, så vil vi kunne spare 2,5 mio. om året – bare i strøm", siger Henrik Sørensen.
 
Årets elsparekommune blev i øvrigt Purhus, mens titlen som årets elrigtige kommune, det vil sige den kommune, der bruger mindst strøm pr. kvadratmeter, gik til Langå.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Kommunen frifundet af Østre Landsret

Gladsaxe kommune har nu fået Østre Landsrets ord for, at den godt måtte bygge syv boliger til sindslidende på Buddinge Hovedgade 111.
Naboerne til adressen havde ellers indklaget kommunen til Østre Landsret, fordi de mente, at forvaltningen har overskredet en gammel servitut på grunden, der tillader højst fire lejligheder.
Men Østre Landsret fandt i går, at bofællesskabet for de sindslidende ikke strider imod servituttens bestemmelser om ejendommens benyttelse og indretning. Landsretten vurderer i øvrigt, at bygningerne heler ikke strider imod lokalplanens bestemmelser og frifinder dermed fuldstændigt Gladsaxe kommune.
De tre sagsøgere skal dermed betale sagsomkostningerne på 35.000 kroner.

Gladsaxe skal meldes ud af KL

Meld Gladsaxe ud af Kommunernes Landsforening, KL, og giv en bedre service til borgerne.
Det mener Enhedslisten og Skraldelisten, der i deres fælles ændringsforslag til budgettet vil bruge flere penge på service, end hvad KL og regeringen har aftalt, siger Enhedslistens Emilce Nielsen:
"Vi har råd til at bruge flere penge på service, men det kræver, at vi ikke overholder den aftale, som KL og regeringen har indgået om, at udgifterne på serviceområdet ikke må stige med mere end 0,7 procent. Derfor skal vi melde os ud af KL, som alligevel ikke taler kommunernes sag", siger Emilce Nielsen, der betragter budgetaftalen mellem Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti og CD som et knæfald for den borgerlige politik.
 
Enhedslisten og Skraldelisten foreslår i deres budgetudspil at bruge flere penge på blandt andet at styrke idrætten i folkeskolen, fortsætte modersmålsundervisningen, fastholde Gadeaktion Gladsaxe, oprettelse af kantiner på skoler, nedsættelse af prisen på tøjvask for pensionister, cykelsti på Vandtårnsvej, ingen stigning i SFO-taksterne og meget andet. Og det mener de to lister altså sagtens kan finansieres over kommunens kassebeholdning.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Grøn uge

Den kommende uge i Gladsaxe den står i miljøets tegn.
Fra i morgen bliver der masser af grønne aktiviteter for både store og små over hele byen.
"Vi har prøvet at fokusere meget på arrangementer, hvor forældre og børn kan tage ud, og der sker i løbet af ugen også en masse ting både på skolerne og i daginstitutionerne. På skolerne er der f.eks. lavet et omfattende program, hvor de enkelte klasser tager ud besøger f.eks. Genbrugsstationen, et vandanlæg og virksomheder og i øvrigt arbejder med miljø", fortæller miljøugekoordinator, Vibeke Rømer.
Og miljøugen den starter i morgen lørdag med en vaskeægte miljøgåtur på godt tre kilometer fra Bagsværd Torv til Bagsværd Sø.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Ivrig debat om integration

Hvordan kan man lokke nydanskerne i Gladsaxe til at melde sig ind i en af kommunens mange foreninger?
Det blev diskuteret lystigt, da folkeoplysningsudvalget i onsdags havde inviteret foreningslivet til debat under temaet integration og folkeoplysning - er det muligt?
Omkring 160 mennesker var mødt op, til blandt andet et oplæg fra det radikale folketingsmedlem Naser Khader og efterfølgende gruppediskussion.
 
Formand for udvalget, Peter Nielsen fra Socialdemokratiet, sagde efter mødet: "Det har været spændende at høre de mange indlæg. Det har været, så luften sitrede af interesse. Vi har selv i oplysningsudvalget overvejet, hvordan vi kan få nydanskerne med i foreningslivet, og der er gode rigtigt mange gode ideer. Der er ikke noget let svar, men nu skal forvaltning og udvalg forsøge at evaluere på aftenen, så denne debat ikke bliver et enkeltstående tilfælde, lover Peter Nielsen.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet