Mandag den 30. September 2002


Ø: Gladsaxe skal have elsparehjælp

Nu skal der gøres noget ved Gladsaxe Kommunes strømforbrug. Det skal sættes ned. Og dét kræver hjælp, mener i hvert fald enhedslistens byrådsmedlem.
Som vi fortalte i Nyhedsmagasinet i fredags, så ligger kommunens energiforbrug lige nu endda et godt stykke over landsgennemsnittet. Det afslører resultatet at elselskabernes konkurrence "Årets elsparekommune" som blev offentliggjort i sidste uge. Ud af 136 deltagende kommuner blev Gladsaxe placeret som nummer henholdsvis 45 og 115. Og dét har fået flere politikere til at reagere, blandt andet enhedslistens Emilce Nielsen, der nu foreslår, at kommunen melder sig ind i Elsparefondens A-klub.
 
"Det er en klub, som hjælper kommuneren med gode råd, med økonomisk rådgivning og med en stor viden om energibesparende foranstaltninger", fortæller Emilce Nielsen, der ikke er specielt overrasket over kommunens store elforbrug. "Vi har talt om det her og vi har fået nogle rapporter om, hvor dårligt det står til. Men vi kan gøre noget ved det. Og i en kommune så stor som Gladsaxe kan vi få en meget stor besparelse".
 
Emilce Nielsen har før foreslået, at Gladsaxe tilslutter sig Elsparefondens A-klub.
Det var i byrådet i november sidste år, og dengang overgik sagen til behandling i miljøudvalget - uden at det har ført til nogen henvendelse til Elsparefondens A-klub. Og nu genfremsætter Emilce Nielsen altså sit forslag i byrådet.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Skuffet formand: Politikere tager ikke integrationsrådet seriøst

Når der til december er om-valg til integrationsrådet i Gladsaxe, så er det ikke kun repræsentanter for indvandrer- og flygtningemiljøet, men alle gladsaxeborgere med interesse for integrationsarbejde der kan stille op.
Én der med sikkerhed ikke er blandt kandidaterne, er rådets fungerende formand, Azam Javadi.
"Jeg er ret skuffet over den måde, Gladsaxes politikere tænker på. Jeg mener, at den største forudsætning for integration er ligestilling. Og den måde borgere med anden etnisk baggrund blev behandlet på under valgproceduren til integrationsrådet, synes jeg ikke var værdig. Der er gået knuder og politik i det, og det er derfor, jeg ikke gider bruge mere tid på et arbejde, ingen tager seriøst".
 
Azam Javadi var blandt de 14 der i foråret blev valgt til integrationsrådet.
Men siden blev valget erklæret ugyldigt, fordi der opstod tvivl om, hvem der kunne stille op. Og først for tre uger siden blev politikerne altså enige om de nye valgregler, som også fik grønt lys i det fungende integrationsråd i sidste uge.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Kvinde slog i fuldskab

En kvinde fra Dickens Alle i Søborg var i fredags i Gladsaxe Byret, fordi en anden kvinde havde anmeldt hende til politiet.
Kvinden var sigtet for at have slået den anden, da de i fuldskab var blevet uvenner på det nærliggende værtshus "Toppen" i april i år. Efter de var taget hver til sit, ringede de til hinanden og skændtes videre, hvilket endte med, at sigtede mødte op i den andens lejlighed. Hun forklarede i retten, at den anden havde opfordret hende til at slås, og at hun derfor havde slået ud med flad hånd, og dermed givet kvinden en lussing. Den anden kvinde mente derimod, at hun var blevet slået med knytnæve, og desuden havde den sigtede senere truet hendes to børn og hende selv på livet.
 
Den sigtede havde erklæret sig skyldig i at slå med flad hånd, men den anden del af anmeldelsen nægtede hun et hvert kendskab til.
Da det kom frem i retten, blev sagen udsat, fordi det rent proceduremæssigt var anlagt som en tilståelsessag. Og da kvinden ikke tilstod det hele, er sagen nu sat i bero, indtil der er foretaget en mentalundersøgelse af hende. Anklageren vil så, blandt andet på den baggrund, vurdere, om sagen skal for igen.
I retten fortalte kvinden, at hun i et år har drukket heftigt, men at hun "vågnede op", da politiet afhørte hende i juni. Hun har ikke drukket siden, er nu på antabus og forsøger at finde en ny omgangskreds.

Trafikpolitikere på studietur

Bekæmpelse af trafikstøj bliver en af de helt store arbejdsopgaver for Gladsaxes trafik- og teknikudvalg det næste år.
Og for at ruste sig til den opgave, ja så pakker trafikpolitikerne til oktober kufferten og tager på studietur til Berlin.
"Vi vil gerne se nogle eksempler på, hvordan man laver støjbekæmpelse. Det er et af de helt store, måske det største emne i udvalget, vi skal bl.a. behandle en støjplan til november, så derfor er det rart at få noget inspiration", fortæller udvalgsformand, Peter Brooker.
 
Udover at nærstudere en række forskellige projekter til bekæmpelse af trafikstøj, så skal trafik-og teknikpolitikerne også se på eksempler på smukke torve og pladser når de sidst i oktober tager på studietur til Charlottenburg-Wilmersdorf i Berlin.

AB på observationsliste

Fodboldklubben AB er nu blevet overført til observationslisten på Københavns Fondsbørs.
Det sker, efter at klubben i sidste uge offentliggjorde sit årsregnskab.Et regnskab der vidner om en økonomisk trængt klub med et stort underskud på 21 millioner kroner.
 
De røde tal på bundlinien skyldes især dalende sponsorindtægter, bl.a. mangler klubben stadig en hovedsponsor, men AB forventer at have en aftale med en ny hovedsponsor i hus i løbet af indeværende sæson.
Sidste år kunne AB præsentere et rekordstort underskud på 37 millioner, siden da er klubbens omsætning steget markant, især har AB haft stor succes med salg af spillere, og derfor er underskuddet i år på "kun" 21 millioner.

CD får ny formand

Centrumdemokraterne i Gladsaxe har fået ny formand. Det skete på en generalforsamling i sidste uge.
En overrasket – men glad – Martin Mouritzen siger:
"Jeg vil i hvert fald forsøge at arbejde for at få flere unge ind i CD, så vi får et mere aktivt parti hvor der indgår flere unge. Og så vil jeg prøve at være med til, sammen med vores byrådsmedlem, at være mere aktiv i den politiske proces i Gladsaxe", siger den nye formand.
 
Centrumdemokraterne i Gladsaxe tæller i øjeblikket et sted imellem 60 og 80 medlemmer. Derudover er partiet repræsenteret med ét medlem i Gladsaxe byråd.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet