Torsdag den 3. April 2003


Frit skolevalg

Elever og deres forældre skal i fremtiden kunne vælge helt frit mellem Gladsaxe kommunes skoler,
uanset hvilket distrikt de tilhører. Eneste begrænsning er lokalekapaciteten på den søgte skole.
Dermed skal folkeskolerne nu ud og profilere sig i forhold til hinanden, så forældre og elever har mulighed for at vælge den helt rigtige skole.
 
"Frit skolevalg skal helt klart være ud fra et fælles grundlag. Der er en fælles grundydelse, som alle folkeskoler i Gladsaxe står for og skal kunne give videre. Men derudover må der godt være de her små forskelle, vi har f.eks. teaterskolen og er kendte for at være en musisk kreativ skole, og det er så noget, man enten kan vælge til eller fra som forælder", mener inspektør på Værebro skole, Jakob Kaufmann.
 
Frit valg betyder ikke nødvendigvis, at der i fremtiden bliver stor konkurrence skolerne imellem.
I hvert fald ikke for Stengård skoles vedkommende, siger inspektør Birger Tetler. Stengård ligger nemlig i et yderdistrikt, og dertil kommer, at skolen simpelthen ikke har fysisk kapacitet til at rumme flere elever, end den gør i dag.
 
Gladsaxe byråd skal i næste uge diskutere et nyt forslag til kommunal servicestrategi, heri indgår indførslen af frit skolevalg i 2005.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Ikke råd til gode trænere

Idrætsklubberne i Gladsaxe mister medlemmer, fordi trænerne ikke er kvalificerede nok.
Det konstaterer formanden for idrætsforeningerne, Ole Lindskov, som mener, at det faldende kommunale tilskud tvinger klubberne til at vælge mellem at skræmme medlemmer væk ved at forhøje kontingentet eller tage penge til trænerlønningerne fra kassen og dermed forringe vilkårene for idrætsudøverne.
 
"Trænertilskuddet er i runde tal blevet halveret i nyere tid, og det gør, at klubberne enten må tage trænerlønningerne fra det beløb, de ellers ville bruge til aktiviteter eller rekvisitter og dermed forringes kvaliteten. En anden udvej er at lade kontingentet stige drastisk, og det får en social bagside, fordi forældre, der ikke har så mange penge, får svært ved at sende deres unge til idræt", siger Ole Lindskov, formand for FiG.
 
Ønsket om at have råd til at ansætte kvalificerede trænere til børn og unge i idrætsforeningerne, får FiG til opfordre Gladsaxes politikere til ved de kommende budgetforhandlinger at overveje at forhøje trænertilskuddet til klubberne.

Dømt for vold

To drenge på 15 og 17 år fik hver 30 dages betinget fængsel, da retten i Gladsaxe afsluttede en sag om et slagsmål på Ordblindeinstituttet i Mørkhøj kort før jul.
 
En 15-årig dreng på instituttet havde sparket en 13-årig pige i skridtet, da hun ikke længere ville være kæreste med ham. Hun blev meget utilpas og har fortalt, at hun kastede blod op. Hendes 17-årige storebror ringede først og truede ekskæresten, og organiserede derefter et tæskehold bestående af de to tiltalte og to andre drenge, hvis navne ikke er kom frem under sagen.
De fire, som ikke er elever på Ordblindeinstituttet, gik efter at have gejlet hinanden op, ind på skolen, hvor de dunkede den 15-åriges hoved flere gange ned i et bord og slog ham i maven.
De to drenge tilstod, men sagde, at de egentlig bare havde villet overtale den 15-årige til at give lillesøsteren en undskyldning.
 
Domsafsigelsen var udskudt fra midt i februar, da man afventede en udtalelse fra socialforvaltningen.
Den 15-årige dreng modtog sin dom, mens forsvarsadvokaten for den 17-årige udbad sig betænkningstid, da drengen var på skolerejse til Berlin. Advokaten vil, når drengen kommer hjem, anbefale ham at modtage dommen.

Mere vold i Gladsaxe

Kriminaliteten i Gladsaxe er steget markant, fra 2001 til 2002 er der i alt begået 1200 flere straffelovsovertrædelser.
Det er en udvikling, som politimester ved Gladsaxe Politikreds, Finn Meilby, langt fra kan være tilfreds med:
"Det er især indenfor vold og røverier, vi oplever en stigning, antallet af voldstilfælde er rekordstort, vi skal mange år tilbage for at se noget lignende. Det er ikke til at sige hvorfor den stigning sker, men jeg håber, at 2003 bliver et af de bedre år, og forsigtige tegn i sol og måner kunne også godt tyde på, at det bliver bedre i år. Det håber jeg, men man kan aldrig vide", siger politimester Finn Meilby.
 
Sidste år steg voldstilfældene i kredsen med 30 procent, fra 214 til 279 anmeldelser, det højeste tal i mange år. I samme periode er antallet af røverier steget fra 86 til i alt 127 tilfælde, en stigning på 50 procent, og det er især røverier mod enkeltpersoner, der bekymrer politimesteren, der mener, at det kan skyldes, at banker og posthuse er blevet bedre sikret, og at narkomaner eller andre pengetrængende derfor er gået over til at overfalde enkeltpersoner. Og da de ikke har så mange værdier, bliver flere overfaldet for at opnå samme resultat.
 
På den positive side af regnskabet tæller antallet af dokumentfalskneri, der er faldet med næsten 70 procent, fra 243 tilfælde i 2001 til 156 sidste år, lige som hæleri og bedrageri heller ikke er så populært længere.

Syv millioner til Gladsaxes veje

Over syv millioner kroner, det er, hvad Gladsaxe planlægger at bruge på at renovere veje i år.
Den største del af udgifterne, nemlig fire millioner kroner, skal bruges til nye slidlag på kørebaner og renovering af samme.
 
Til renovering af fortove samt slidlag og reparation af kommunens gang- og cykelstier er der afsat 300.000 kroner til hver.
 
Belægningsarbejdet skal foretages på i alt 15 veje eller strækninger rundt omkring i Gladsaxe.

Efterforskning indledt mod hacker

Flere forsøg gennem længere tid på at hacke sig ind på et større produktionsselskabs edb-system har nu ført til en anmeldelse hos Gladsaxe politi.
 
Det er ikke lykkedes for hackeren at nå helt ind i firmaets mere følsomme dele, men nu vil firmaet have sat en stopper for forsøgene.
 
I første omgang går kriminalpolitiets efterforskning ud på at identificere hackeren, der vil blive sigtet for overtrædelse af straffelovens kapitel om freds- og ærekrænkelser.
Mere præcist er det paragraffen, der handler om at skaffe sig adgang til andres gemmer. Den kan give lige fra en bøde til seks måneders fængsel.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet