Tirsdag den 8. April 2003


Ekstraregning til HFere

HF-studerende på Københavns amts voksenundervisningscentre, VUC, kommer fra næste skoleår til at betale 500 kroner for hvert fag, de vil gå til.
Til gengæld bliver deltagerbetalingen på den almene voksenuddannelse, AVU, bibeholdt på de nuværende 300 kroner.
 
Men den kommende ekstraregning for at gå på HF får konsekvenser for kursisterne – en af dem er Maj Britt Schultz fra VUC-Gladsaxe: "Med de priser må jeg arbejde i læseferie og sommerferie. Det betyder, at jeg ikke kan få den praktikplads i ferien, som ellers kan vise sig nødvendig for at komme ind på den skole, jeg havde planlagt. Det kommer til at gå ud over min eksamen, eller også må jeg vælge nogle fag fra, så mine muligheder for at komme videre forringes".
 
Formanden for amtets undervisningsudvalg, den konservative Lars Abel, mener ikke, at deltagerbetalingen har kunnet skrues sammen på anden vis: "Det ville koste mere end to millioner kroner, hvis betalingen for HF-fagene også skulle holdes nede på de 300 kroner. Det beløb har vi ikke, så derfor må vi kræve 500 kroner ind. Vi har valgt at sige, at det for de svagere uddannede, altså de, der har behov for den almene voksenuddannelse, ikke skal være brugerbetalingen, der er den afgørende faktor. På HF er motivationen ofte større, dermed også villigheden til at betale. Men jeg tror nu ikke, at de 200 kroner i forskel vil medføre de store konsekvenser".
 
De nye takster inden for voksenundervisningen bliver diskuteret i amtets økonomiudvalg i morgen.
På forhånd har SF og Enhedslisten meddelt, at de går efter lovens minimumsbetaling på de 300 kroner. Men et stort flertal vil vedtage betalingen på 500 kroner pr. HF-fag.
Samtidig ser det ud til, at Københavns kommune vedtager kun at opkræve 300 kroner pr. fag, og der kan dermed blive rift om pladserne på de københavnske VUCer.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Truede med at slå 10-årig ihjel

Retten i Gladsaxe dømte i går en 46-kvinde til ambulant psykiatrisk behandling under tilsyn af kriminalforsorgen.
Hun havde sidste forår under et skænderi stukket en veninde en lussing i hendes hjem, og da veninden havde truet med at anmelde det til politiet, var den anklagede blevet meget skræmt.
Det var formodentlig derfor, hun nogle uger senere ringede og truede venindens 10-årige søn med at slå ham og storesøsteren ihjel og gentog truslen på gaden kort efter.
I skyldsspørgsmålet lagde retten især vægt på den nu 11-årige drengs troværdige og sammenhængende forklaring.
 
Strafudmålingen var i overensstemmelse med de anbefalinger retslægerådet havde givet på grundlag af en mentalundersøgelse.
Det betød at man anså hende for sindssyg i gerningsøjeblikket, og når det er tilfældet, kan man ikke straffes, men idømmes i stedet psykiatriske foranstaltninger.
 
Den 46-årige kvinde er allerede i gang med psykiatrisk behandling og har desuden lagt alkohol fuldstændig på hylden.
Hun modtog dommen, som støtter den ændring af livsstil, som hun altså allerede er i fuld gang med.

Talentpris til ung sprinter

Han er blevet danmarksmester to gange og ligger i øjeblikket på den danske top 5 i længdespring.
Den 15 årige sprinter Kristian Ørnsø fra Bagsværd Atletik Club var et oplagt emne, da FIG i går uddelte sin talentpris til en ung idrætsudøver i Gladsaxe.
 
Kristian Ørnsø startede i Bagsværd Atletik Club for bare to år siden, og har på rekordtid vundet både danmarksmesterskaber og sjællandsmesterskaber, og er af mange udnævnt til at være det største sprintertalent i 25 år.
 
FIG´s talentpris består af 1.500 kroner og en søvplade med inskription, og den blev uddelt mandag aften på FIG´s repræsentantskabsmøde.

Anholdt på posthus

En 31-årig mand blev fredag eftermiddag anholdt på Mørkhøj postkontor, da han forsøgte at indløse en check fra et stjålet checkhefte.
Da personalet fattede mistanke til manden, holdt de ham hen med snak, mens politiet blev tilkaldt.
 
Den 31-årige viste sig at være en særdeles godt kendt person, som har begået næsten alle former for berigelseskriminalitet, og med et så langt synderegister, at en dommer i kriminalretten lørdag valgte at varetægtsfængsle ham i 14 dage.
 
Checken, som den 31-årige forsøgte at indløse, stammer fra et indbrud i Vanløse.
Ifølge bankoplysninger er der allerede blevet indløst flere checks, som stammer fra det indbrud.
Nu skal efterforskningen vise, om manden også står bag indbruddet, eller om der har været flere involveret.

Fornem pris til Bagsværd kirkes arkitekt

Jørn Utzon, arkitekten bag Bagsværd kirke og et vist operahus, er blevet tildelt arkitekturens nobelpris – Pritzker-familiens arkitekturpris.
 
Kirken i Bagsværd blev indviet i 1976, men at valget faldt på netop Jørn Utzon som arkitekt, ja det var sådan nærmest et tilfælde, fortæller lokalhistoriker Arne Hermann.
"Den gamle præst Bernhard Willer fortæller i sine erindringer, at han sad i en frokost i anledning af, at han var blevet indsat som præst i den dengang beskedne Bagsværd kirke. Og her sad man og snakkede om, at nu måtte man snart se at få en rigtig kirke. Og så skulle der have været en der, sådan nærmest i spøg, sagde "hvad med at spørge Jørn Utzon?". Han var jo lige blevet fyret fra operahuset og fået masser af presseomtale. Og så overtalte menighedsrådets formand provsten til at spørge Utzon, som i første omgang takkede nej. Og ifølge historien, så skulle det være fru Utzon, der fik sin mand til at sige ja", fortæller Arne Hermann.
 
Bagsværd kirke er siden blevet en af Gladsaxes største turistattraktioner og trækker dén dag i dag masser af gæster til fra nær og fjern.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet