Onsdag den 23. April 2003


Slut med HTX i Gladsaxe

HTX-afdelingen på den tekniske skole i Gladsaxe bliver nu lukket efter blot et års levetid, og eleverne overflyttes til Lyngby tekniske skole.

Beslutningen om at flytte kom midt i tilmeldingsfasen, og usikkerheden om uddannelsesstedets placering har formentlig kostet mange tilmeldinger.

Der var således regnet med oprettelse af tre nye klasser efter sommerferien, men nu bliver det i stedet kun til en.

Lukningen af HTX-Gladsaxe er da heller ikke just blevet modtaget med kyshånd lokalt, og både borgmester Karin Søjberg Holst(S) og ungdomsvejledningens leder Leif Pedersen har forsøgt at få omgjort beslutningen.

Med til historien hører, at den tekniske skole i Lyngby, ifølge kilder, allerede er blevet solgt, og at eleverne altså derfor indenfor en overskuelig fremtid skal flytte for tredje gang.

I Gladsaxe valgte 23 elever sidste år ud af 644 fra de daværende 9. og 10 klasser at gå på HTX.


Læger klager over tilbud til psykisk syge

To praktiserende læger fra Gladsaxe klager nu over Københavns amts tilbud til psykisk syge.

Lægerne er utilfredse med de eksisterende muligheder for at få hurtig, kvalificeret hjælp til de psykisk dårlige patienter.

Situationen kan endda blive forværret, efter at det er besluttet at udlægge behandling og opfølgning af de skizofrene patienter til de alment praktiserende læger.

Den amtslige psykiatriforvaltning har fået undersøgt mulighederne ved de tre psykiatriske centre i Gentofte, Ballerup og Glostrup, og der skulle være hjælp at hente, siger den politiske formand for amtets psykiatriudvalg, socialdemokraten Preben Andersen: "De praktiserende læger kan kontakte overlægerne eller bagvagten på centrene. I de tilfælde, hvor telefonisk rådgivning ikke er nok, der må praksislægen henvise videre til den psykiatriske skadestue".

Psykiatriudvalget diskuterer klagen fra Gladsaxe-lægerne på et møde i morgen.


Hjælp til døve

De 16 ældre døve i Gladsaxe kan nu formentligt ses frem til, at en forsøgsordning med en døvekonsulent bliver gjort permanent.

Forsøget, der har kørt i godt to år, har været finansieret af socialministeriet, men 1. maj udløber prøveperioden og dermed den statslige betaling.

Derfor har Danske Døves Landsforbund anmodet om, at kommunerne i forsøget fremover betaler, så ordningen kan fortsætte. Og det taler alt for, at Gladsaxe indvilliger i, de to andre kommuner i forsøget, København og Frederiksberg, er indstillede på at være med i det tværkommunale samarbejde, og socialforvaltningen i Gladsaxe anbefaler da også, at kommunens socialpolitikere træffer samme afgørelse som deres kolleger.

Ifølge landsforbundet er døvekonsulenten med til at mindske isolationen for de ældre døve, blandt andet ved at fortælle dem om eksisterende tilbud og kan hjælpe med at løse konkrete problemer. Forvaltningen tilføjer, at en rådgiver også vil kunne bruges ved arrangementer for ældre.

Det vil koste Gladsaxe 23.000 kroner i år og 40.000 til næste år at deltage i samarbejdet.

Socialudvalget skal i aften tage stilling til sagen.


Åbent hus på Christianehøj

Den selvejende institution Dagcentret Christianehøj i Søborg fylder i morgen 30 år, og det skal fejres, fortæller forstander Beate Ørskov:

- Vi holder åbent hus, for det er bestemt værd at fejre. Det er et dejligt sted vi har, hvor vi prøver at give dårligt stillede lidt indhold i tilværelsen, få dem ud af isolationen og tilbyde aktiviteter, siger forstanderen.

Christianehøj er et dagcenter for fysisk og psykisk handicappede samt sindslidende og omkring 200 mennesker har sin gang på centret.

Der er åbent hus i morgen den 24. april klokken 13 til klokken 15 på centret på Christianehøj 193.


Forurenede legepladser

"Vask hænderne, når børnene har været på legepladsen, begræns mængden af jord indendørs, øg rengøringen, og sikr at børnene ikke leger direkte på bar jord".

Sådan lyder de gode råd til ansatte og forældre til børn på 13 institutioner i Gladsaxe, der alle har forurenet jord på legepladserne i en eller anden grad.

På to grunde skal der nu i samråd med embedslægen gennemføres supplerende jordprøveundersøgelser for at finde ud af, hvor kraftig forureningen er.

De 125.000 kroner dyre prøver skal foretages på institutionerne Torveparken og Gnisten.

Kun på en af de foreløbig 14 undersøgte institutioner var jorden ren.

På de øvrige blev der fundet tjærestoffer og tungmetaller som bly og cadmium.


17 foreninger får nej

27 foreninger har i denne omgang ansøgt Gladsaxe om tilskud til frivilligt, sociale arbejde, men 17 af dem må forvente et afslag.

De ti, der formentligt får bevilliget kommunale kroner til det frivillige arbejde er blandt andre Modelbyggerne anno 2003, Ungdommens Røde Kors i Gladsaxe, Hjernesagen, SIND, Haralds Sogns Menighedspleje, Den sociale samværdsgruppe og OK-Klubben Gladsaxe.

Det højeste beløb, der ansøges om, er på 50.000 kroner, som Gladsaxe Lænken har ansøgt om og som forvaltningen altså er indstillet på at give.

Afslaget til de resterende 17 foreninger skyldes, at de enten ikke har aktiviteter i Gladsaxe, eller at de får støtte andre steder fra, retter sig mod en for lille gruppe eller simpelt hen ikke har formuleret ansøgningen tydeligt nok.

Gladsaxe har afsat næsten 330.000 kroner i år til tilskud til frivilligt, socialt arbejde, og der kan søges fra den pulje igen til efteråret.