Torsdag den 24. April 2003


Gladsaxe i arbejdsretten

I dag falder der dom i en sag ved arbejdsretten, hvor lærernes faglige organisation har indbragt Gladsaxe kommune.
Sagen involverer lærere på tre skoler i Gladsaxe, hvor forsinkede lønudbetalinger og ditto arbejdsplaner har medført, at de pågældende lærere er prøveklud i en sag mellem Lærernes Central Organisation og Gladsaxe kommune, der er repræsenteret af Kommunernes Landsforening, KL.
 
Det var problemer med et nyt edb-system, som i 2000 forsinkede både udbetalinger og mødeplaner, og lærerforeningen skønner, at problematikken omfatter måske 20.000 lærere rundt omkring i landet.
Derfor er lærere fra de tre skoler i Gladsaxe sammen med lærere fra to andre kommuner nu med i denne prøvesag.
 
Falder dommen ud til lærernes fordel, venter mange lignende sager, men da de formodes at vil få samme udfald, vil KL på kommunernes vegne formentligt vælge at indgå forlig frem for flere retssager.

Advarer mod brandfare

Flere naturbrande indenfor de sidste dage får nu Falck i Gladsaxe til at advare om brugen af åben ild.
Senest rykkede Falck i tirsdags ud til to brande, en i Gyngemosen og en ved Høje Gladsaxe, hvor buske og anden beplantning gik op i røg. For selv om det sædvanligvis er sensommeren, de fleste forbinder med den tørre periode, så har vinter og forår indtil nu medført så lidt nedbør, at der er al grundt til at være forsigtig med ilden, siger udrykningsleder ved Falck, Jens Gregersen.
 
"Der har været flere brande i den senere tid, og jeg tror ikke, de er påsatte. Der er nok snarere tale om cigaretter, der ikke slukkes, eller de gasbrændere, der bruges til at fjerne ukrudt, eller afbrænding af haveaffald. Mange bliver overraskede over, det er så tørt nu, men der er faldet meget lidt nedbør i løbet vinteren, så alt er tørt og nærmest krudt, så der er virkelig grundt til at passe på. Og selv om der skulle komme regn snart, er der ingen garanti for, at det dermed går over af sig selv, for der skal faktisk en del til, før fugtniveauet e sø højt igen, at det kan have en effekt", siger udrykningsleder Jens Gregersen.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Chaufførstrejke lukker genbrugsplads

Der blev kørt forgæves til genbrugspladsen i Gladsaxe i går - i hvert fald efter kl. 13.30, hvor pladsen lukkede fuldstændig.
Chaufførerne hos det globale affaldsselskab SITA gik nemlig i strejke, og en anden vognmand, der blev sat til at køre containere til og fra pladsen, kunne ikke følge med.
Derfor valgte genbrugspladsens folk helt at lukke.
 
Det har ikke hidtil været muligt at få klarlagt årsagen til strejken, men til formiddag bliver det besluttet, om genbrugspladsen kan genåbne – med eller uden hjælp fra SITA.

Danmarksmesterskaber i Gladsaxe Bio

Landets absolut bedste film- og videoamatører er i weekenden samlet i Gladsaxe Bio til de årlige danmarksmesterskaber.
Gladsaxe har flere deltagere med i konkurrencen, bl.a. formanden for Gladsaxe Film og Videoklub, Børge Traun, som har lavet en film om foreningen Unge for Ligeværd. Filmen varer ca. en halv time, men har krævet mange arbejdstimer.
 
"Det er et meget stort arbejde, og det er meget svært at gøre op. Men den koncentrerede optagelse, hvor vi var rundt i hele landet, den foregik på en uge. Dertil kommer et stort forarbejde", fortæller Børge Traun, som udover at være med i konkurrencen også skal være konferencier ved lørdagens arrangement i Gladsaxe Bio.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Ringe interesse for miljøstøtte

Støtte til at genoprette naturområder har ikke umiddelbart den store bevågenhed i Gladsaxe.
Københavns Amt har ellers udsendt en åben invitation til private, organisationer og kommuner om dels at komme med gode ideer til naturprojekter, dels om at søge om midler til naturgenopretning.
 
Selv om to af amtets indsats-områder går ind over Gladsaxes kommunegrænse, nemlig ved Hjortespringkilen og Mølleå-Furesø-området, har den grønne guide i Gladsaxe, Jesper Bjerring Larsen ikke indtryk af, at der er nogen, der har planer om at søge den amtslige pulje:
"Nej, og det er da ærgerligt, for det er en god mulighed for at få støtte til lokale projekter, og det går i øvrigt fint i forlængelse af Gladsaxes agenda-plan, der blandt andet går ud på at gøre opmærksom på de grønne områder og værne om dem", siger Jesper Bjerring Larsen, Gladsaxes grønne guide.
 
Han tror, at den manglende interesse mest skyldes, at der ikke er så mange, der har kendskab til den amtslige pulje og opfordrer til at kigge på amtets hjemmeservice for at læse mere om støtten.
 
Støtten kan ydes til projekter indenfor "natur, fritidsliv og kulturhistorie, som øger eller genskaber værdier", som det hedder i amtets oplæg, og ansøgningen skal være amtet i hænde senest den 30. maj.

Ungarnske venner på besøg

Gladsaxe får i dag besøg fra den ungarnske venskabsby Vezprém.
I løbet af de kommende dage skal de ungarnske venner blandt andet besøge Bagsværd kirke, Gladsaxe stadion og ikke mindst Søndergård skole, som sidste år var på udveksling i Vezprém og derfor har et helt særligt forhold til den ungarnske venskabsby.
 
I forbindelse med det aktuelle besøg åbner i morgen en fotoudstilling på rådhuset med billeder fra Vezprém. Men allerede i eftermiddag er der venskabsbymøde i byrådssalen på rådhuset.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet