Onsdag den 6. August 2003


Byplanlov kan tvinge rockere fra klubhuse

Skal byplanlovgivningen bøjes lidt i enderne for at rockere i Gladsaxe kan blive i deres klubhuse i industrikvartererne? Eller skal loven følges til mindste bogstav med den risiko til følge, at rockerne flytter deres klubhuse tættere på de lokale borgere?
Det er en problematik, som politikerne i Gladsaxe snarest kommer til at tage stilling til.
 
Gladsaxe politi har nemlig, efter flere razziaer i rockerklubhuse beliggende i erhvervskvartererne i Mørkhøj og i Bagsværd, gjort de kommunale bygningsmyndigheder opmærksom på, at lokalerne vist ikke bliver brugt helt i overensstemmelse med byplanloven.
På ingen af adresserne må der nemlig foregå klubaktiviteter eller overnatning.
Men hvis ikke rockerne må have deres klubber, hvor de ligger i dag, så må de jo finde nye steder, eksempelvis i villakvartererne.
 
Rockerne oplever i det hele taget et ret kraftigt pres i øjeblikket, siger vicekriminalinspektør Claus Hilborg: "Vi kørerløbende tilsyn med rockeradresserne, hvem kommer og går, hvilke køretøjer er der tale om. Vi har en massiv overvågning af hashklubberne, som vi andre steder fra godt ved kan være rockerrelaterede. Vi har kontroller på værtshuse og skrider ind, hvis vi støder på rockere med rygmærker. Og så kører vi også et tæt samarbejde med skattemyndighederne for blandt andet at tjekke, om fx ejerskab af en stor, dyr motorcykel harmonerer med indtjeningen ifølge skattebilletten".

Syreudslip ved vandforsyningen

En tank med 1000 liter saltsyre gik i går i stykker lige uden for Vandforsyningen på Gladsaxevej
Uheldet skete, da tre store paller saltsyre skulle læsses af en høj lastbil, men den ene tank væltede og faldt ned på jorden og gik i stykker.
 
En stor mængde barkflis blev med det samme spredt ud over jorden – dels for at suge saltsyre op og dels for at minimere afdampningen fra den skrappe syre, som kun nåede at sive ca. 10 cm. ned i jorden, der med det samme blev gravet op og kørt bort.
 
Der var ingen fare under saltsyreudslippet, men naboerne i vuggestuen Saxen, hvis legeplads støder lige op til vandforsyningen, fik besked på at blive indendøre under oprydningen, der tog et par timer.

Støtte til fremmedsprogede nødvendig

Der er stadig behov for en målrettet økonomisk indsats overfor tosprogede i skolerne i Gladsaxe. Men tiden er ved at være løbet fra at have en decideret fremmedsprogskonsulent ansat i skolevæsenet – dertil har skolerne gennem de seneste årtier selv fået tilstrækkelig med erfaring.
 
Det mener både den kommunale skoletop og Niels Poulsen, der ellers de seneste år netop har fungeret som fremmedsprogskonsulent: "Vi har haft fremmedsprogede i skolerne i 25-30 år, så skoleledere og lærere har en masse gode erfaringer at høste fra. Så det er helt fint at stoppe med denne specielle konsulentordning, det har jeg faktisk selv peget på. Men man må ikke stoppe med den særlige økonomiske hjælp til den her gruppe ude på de enkelte skoler. Det er netop på grund af denne støtte, at Gladsaxe ikke har de store problemer på området".
 
Niels Poulsen stopper som fremmedsprogskonsulent i Gladsaxe kommune 1. september. I hans sted er ansat to, som skal tage sig af det generelle udviklingsarbejde i folkeskolen.

Politi på skolevejene

Politiet vil i de kommende uger holde et ekstra vågent øje med bilisterne omkring Gladsaxes skoler, så de små får en trafiksikker start på skoleåret.
Og ofte er det faktisk forældrene selv, der står for de fleste færdselsforseelser på skolevejene, fortæller Tommy Pedersen fra Gladsaxe politi.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Flere ledige i Gladsaxe

Der komme stadig flere ledige i Gladsaxe.
Sammenlignet med for et år siden, er antallet steget med godt 13 procent, så der i juli i år var 1.169 uden arbejde. De tal dækker over alle ledige i kommunen, ledigheden blandt arbejdsstyrken er 3,7 procent, en anelse mere end sidste år, men mindre end gennemsnittet for Københavns Amt, hvor 4.5 procent af arbejdsstyrken står uden arbejde.
 
Til gengæld har Gladsaxe fået sendt flere kontanthjælpsmodtagere i aktivering og etableret flere fleks- eller skånejob. Således var der i foråret 243 stillinger i det offentlige såvel som i det private erhvervsliv, 23 flere end samme tid sidste år, og næsten 100 flere er siden sidste år blevet aktiveret.

Nye miljø-retningslinjer for Novo

De to virksomheder Novo Nordisk og Novozymes i Bagsværd kan se frem til, at der i efteråret kommer nye retningslinjer for, hvornår og hvordan myndighederne skal orienteres om uheld i form af udslip fra virksomhedernes produktioner.
 
Der skal blandt andet være en bagatelgrænse for, hvad virksomhederne behøver at oplyse af spild og udslip, siger biolog ved Gladsaxe kommunes miljøafdeling, Lone Kofoed.
"Der er selvfølgelig meget stor forskel på uheldene, nogle skal selvfølgelig rapporteres med det samme, mens andre sagtens kan nøjes med at blive oplyst i en årlig opgørelse. Det vil gøre det enklere både for os og for virksomhederne", siger Lone Kofoed.
 
Hun frygter ikke, at virksomhederne vil undervurdere risikoen ved et uheld og undlade at indberette det.
"Snarere tværtimod. Vi oplever i dag, at virksomhederne fortæller mere, end de behøver, og der ville det være nok, hvis vi fik det at vide i en årlig rapport, og så tror jeg i øvrigt også, at virksomhederne ved den årlige opgørelse vil rapportere mere, end de gør i dag", siger Lone Kofoed.
Hun forventer, at de to virksomheder, kommunen og Københavns Amt i fællesskab kan udarbejde de nye retningslinjer i løbet af dette efterår.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet