Mandag den 11. August 2003


Kassen lukker

Flere hundrede Gladsaxeborgere henter hver måned deres pension eller bistand i kasseekspeditionen på rådhuset. Men fra næste år er det formentlig slut med at hæve penge fra rådhuskassen.

På baggrund af en større undersøgelse af arbejdsgangene i administrationen på rådhuset, har en projektgruppe nemlig foreslået at nedlægge kasseekspeditionen.

I stedet skal de månedlige udbetalinger sættes ind på en bankkonto.

"Det er jo sindssygt. Jeg har ikke mulighed for at få en bankkonto. Der er ingen banker, der vil have mig som kunde, for jeg skylder alle banker penge. Så jeg ved ikke hvad jeg skal gøre", siger Bjarne, som er én af de borgere, som i dag henter sine penge på rådhuset.

Forslaget om at nedlægge kasseekspeditionen på rådhuset bliver behandlet i økonomiudvalget i morgen.

(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)


Flere vælger privat hjemmehjælp

71 hjemmehjælpsmodtagere i Gladsaxe har i dag valgt private leverandører af hjælpen frem for det kommunale tilbud.

De 71 svarer til 2,5% af samtlige hjemmehjælpsmodtagere, og spreder interessen sig for den private mulighed med samme hast resten af året, så vil anslået 5% have fravalgt den kommunale og tilvalgt det private tilbud ved årets udgang.

Socialforvaltningen har ikke kunnet spore noget mønster i, hvorfor det private overhovedet bliver valgt, ligesom der ikke er nogen af de fem plejedistrikter, som Gladsaxe er opdelt i, der stikker ud.

Dansk HjemmeplejeService er det private tilbud, de fleste i Gladsaxe har valgt, og regionchef Jens Terp giver her et par bud på, hvad det er, de kan i forhold til det kommunale: "Stabilitet, lydhørhed og fokus på, at det er borgeren, der bestemmer, er nogle af nøgleordene. Vi lægger stor vægt på, at det er den samme person, der kommer hjemme hos borgeren hver gang. Vi kører med faste vikarer, er meget imødekommende overfor kritik, og bestræber os på ikke at gøre noget forkert. Vi skal levere den ventede service og undgå fejl, ellers bliver vi jo bare fravalgt igen. Det er også sjovere for vores medarbejdere at gå til sagen med den indstilling, at vi skal altså servicere og skabe tilfredshed".

En detalje mere, der kan være med til at skaffe tilfredse kunder, er et forsinkelseskriterium. Hvis plejen skulle blive forsinket mere end 10 minutter, så bliver kunden ringet op og informeret.


Overfaldt 77-årig kvinde

Fire mørklødede mænd i 16 til 18 års alderen eftersøges af Gladsaxe politi efter et særdeles groft røveri mod en 77-årig kvinde tirsdag i sidste uge.

Den 77-årige var netop steget af toget ved Buddinge station og var på vej over parkeringspladsen til sin bil, da hun passerede de fire mænd.

Hun var lige kommet forbi dem, da en af dem sparkede hende hårdt ryggen, så hun røg i jorden med svære skader til følge.

De fire heltmodige unge stjal derefter hendes taske og hev et armbånd og kvindens ur af.

Den stærkt chokerede kvinde blev kørt på hospitalet og måtte blandt andet syes med 8 sting.

Sagen blev meldt til ordenspolitiet med det samme, men er først nået frem til kriminalpolitiets bord op til weekenden, hvorfor efterforskningen først sent er gået i gang for alvor.

Hos politiet mener man, at de fire mænd også står bag et lignende overfald og røveri senere på aftenen på Hjortespringvej i Herlev og vil derfor gerne i kontakt med vidner.

Kvinden blev overfaldet tirsdag aften ved 21-tiden, og det andet overfald fandt sted to timer senere.

De fire beskrives som mørklødede, almindelige af bygning, og så bar de kasketter under overfaldene. Oplysninger til politiet på 39691448.


Økonomisk skøn: Bugnende kommunekasse frem til 2007

Det helt store dyr i åbenbaringen om Gladsaxe kommunes økonomi de kommende år er den udligningsreform, som skal træde i kraft 1. januar 2006.

Den kan komme til at betyde et farvel til de store beløb, som selskabsskatterne hvert år putter i den fælles kommunekasse.

Men frem til da bugner Gladsaxeborgernes kasse ellers med kroner, ifølge det seneste skøn fra kommunens økonomiplanlæggere.

Med en uændret skatteprocent og grundskyldspromille skønnes kassebeholdningen at udgøre 231 millioner i 2007, hvor den ved udgangen af dette år anslået kommer til at ligge på 156 millioner kroner.

Så må serviceudgifterne heller ikke stige med mere end de 0,7%, som er aftalt mellem regeringen og Kommunernes Landsforening. En aftale, der også indebærer, at der samlet set for kommunerne ikke må være tale om skattestigninger.

Af den maksimale udgiftsstigning på de 0,7% har Gladsaxe kommune allerede brugt 0,46%, inden der overhovedet i regnskaberne er taget hensyn til flere børn eller ældre.

Der er således ikke fantastisk meget at slå til Søren eller andre med i forbindelse med de politiske budgetforhandlinger, der er ved at gå ind i den afgørende fase.

Et fingerpeg, eller lidt mere endda, kommer der den 21. august, hvor borgmester Karin Søjberg Holst, Socialdemokraterne, efter planen udsender sit oplæg til forbruget af borgernes penge de kommende år.


Handicapidrætten mangler medlemmer

Den lokale handicapidræt har svært ved at skaffe nye medlemmer.

Gladsaxe Handicapidræt har ellers de senere år gjort mange forsøg på at kapre nye idrætsudøvere, men uden held. Og kommunen må ikke hjælpe foreningen og videregive navne og adresser på handicappede, så det er faktisk næsten umuligt at komme i kontakt med de potentielle nye medlemmer, siger handicapidrættens formand, Bendt Jensen.

"Vi har drøftet problemet og har ikke fundet en løsning, som er gangbar. Vi har prøvet med åbent hus, vi har inviteret folk til vores stævner, hvor de kan se, hvad det drejer sig om. men det har ikke hjulpet", fortæller formanden.

(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)


Ungarske venner fester med Gladsaxe

På lørdag er der fest i Gladsaxe, og i den anledning er der inviteret gæster fra den ungarske venskabsby Veszprém, der ligger ca. 100 kilometer sydvest for Budapest.

De ungarske venner er med på Gladsaxedagen med en bod på rådhuspladsen, og herfra vil der blive delt flittigt ud af brochurer om Ungarn og ikke mindst Veszprem, som er en rigtig kulturby med eget symfoniorkester og et verdenskendt teaterkor blandt andet. Derudover kan man også se - og købe - kunsthåndværker og ungarsk mundgodt i den internationale bod på rådhuspladsen lørdag eftermiddag.