Tirsdag den 12. August 2003


Muslimsk svømning til debat

Et forslag fra muslimske kvinder, der ønsker badetid i Bagsværd svømmehal uden for den normale åbningstid, har bragt sindene i kog hos Dansk Folkeparti i Gladsaxe byråd.
 
Muslimske kvinder må ikke vise sig i badetøj, hvis der er mænd i svømmehallen, og kvinderne ønsker derfor at få en time efter normal åbningstid.
Forslaget bliver i første omgang behandlet af hallens brugerbestyrelse, der umiddelbart ser positivt på sagen, hvilket langt fra er tilfældet for Dansk Folkepartis vedkommende.
 
Klaus Kjær fra partiets byrådsgruppe siger: "Det her er i strid med ligestillingen mellem kvinder og mænd. Mænd må jo hverken deltage i den særlige time som badegæster eller som ansatte. Vi mener ikke, at der skal laves særordninger for etniske minoritetsgrupper. Brugerbestyrelsen kan heller ikke blot omgå byrådets beslutning om åbningstider, så vi tager sagen op på førstkommende byrådsmøde den 20. august".
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Knivstikkeri ved ungdomsfest

En perforeret lunge, et snitsår i hånden og et stiksår i låret – sådan sluttede en ungdomsfest på Kagsåkollegiet i Mørkhøj natten til søndag, da lidt tumult mellem nogle gæster og en mindre flok udefrakommende endte med et knivstikkeri.
 
Ved midnatstid var der ballade udenfor festlokalet, en ballade, der blev gentaget en times tid senere.
Denne gang blev der kastet med flasker og stole, brugt tåre- eller pebergas, og altså også brugt kniv.
Ifølge oplysninger fra kriminalpolitiet var der enten tale om en springkniv eller en butterflykniv.
 
Vidner siger til politiet, at en gruppe på mellem tre og seks danske mænd i 20-30-års alderen angreb nogle af festens gæster. Værst gik det ud over to 2. generationsindvandrere på 15 år, der blev stukket med kniv.
Den ene blev taget og holdt fast i nakken, bøjet fremover, samtidig med at kniven blev jaget ind i hans brystkasse og derefter i låret. Den anden fik snitsår i hånden og kunne efter endt behandling udskrives fra sygehuset samme dag. Den unge med den perforerede lunge kunne udskrives fra Herlev sygehus i går eftermiddag.
 
Knivstikkeren beskrives som omkring 25 år, muskuløs, kronraget eller med meget kort hår, cirka 185 centimeter høj, og så har han et ar over det højre øje.
Flere politipatruljer kom hurtigt til stedet, men gerningsmanden og hans kammerater var nået at slippe væk.

SF inviterer til forhandlinger

SF i Gladsaxe indstiller sig umiddelbart på at være mere forhandlingsvillige i år end ved sidste års budgetforhandlinger.
I modsætning til sidste år har SF nemlig stemt for den aftale, som regeringen og Kommunernes Landsforening, KL, for nyligt har indgået, og derfor vil SF lokalt også være mere tilbøjelige til at overholde regeringens krav om, at serviceudgifterne ikke må stige med mere end 0,7 procent.
 
Byrådsmedlem for SF, Peter Brooker forklarer:
"I år vil de forslag, vi kommer med, holde sig indenfor de begrænsninger, der lægges via aftalen. SF i KL stemte sidste år imod aftalen, derfor følte vi os slet ikke bundet af den, men i år har vi jo også stemt for den", siger Peter Brooker, der endnu ikke vil afsløre, om SF har endegyldige krav for at indgå forlig, men han understreger, at især på skole- og daginstitutionsområdet er områder, hvor SF gerne ser ændringer. Det drejer sig blandt andet om at klassekvotienten ikke må komme op på 28 børn, og at der skal mere personale i daginstitutionerne.
 
Den socialdemokratiske borgmester Karin Søjberg Holst kommer med sit budgetforslag den 21. august.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Julekomite fattes penge

Flere og flere familier bliver indstillet til hjælp fra Komiteen for Juleindsamling i Gladsaxe – samtidig svigter indtægterne fra de private firmaer, der ellers har været en af hovedhjørnestene, der har muliggjort de årlige uddelinger.
Sidste år modtog 128 familier kontante bidrag eller gavekort, og 252 enlige pensionister fik en hilsen i form af en flaske vin, blomster eller tobak.
 
Formand for komiteens forretningsudvalg, Jørn West Larsen, siger: "Familier bliver i stigende grad henvist til hjælp af folk, der kender dem, læger, præster, lærere eller medarbejdere i socialforvaltningen. Når lokale private firmaer samtidig begynder at svigte, så kan vi ikke få enderne til at hænge sammen. Vi vil nu gøre en indsats for at få gjort nye firmaer i kommunen interesserede, men det er en lidt svær balancegang, for vores arbejde er i sagens natur også diskret".
 
Gladsaxe kommune har i mange år bidraget med 30.000 kroner, men bliver i år på grund af de faldende private bidrag ansøgt om 40.000 kroner.
Ansøgningen er en sag for socialudvalget, der mødes i morgen onsdag.

EM-triumf for ungt billardtalent

Triumf for det unge billardtalent Henrik Asperup ved europamesterskaberne i Ungarn.
Den 16-årige billardspiller fra Gladsaxe gjorde rent bord og vandt både guld, sølv og bronze.
Europamester Henrik Asperup siger om EM-medaljerne:
"De står meget, meget højt. Det er et EM. Det er én gang om året det sker. Det er første gang jeg er med, og så tager jeg tre medaljer, hvilket aldrig er sket før, så jeg har også skrevet historie", fortæller en glad Henrik Asperup.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Gladsaxedagen - nu også med bordtennis

Flere hundrede ildsjæle fordelt på næsten 70 kulturelle foreninger er med, når der på lørdag er fest i Gladsaxe.
De lokale foreninger har stillet boder op i rådhusparken og byder på underholdning hele eftermiddagen og aftenen.
 
Én af de foreninger, som deltager i festen for første gang er Gladsaxe Bordtennisklub.
"Vi vil stille op med to bordtennisborde og en del unge mennesker, som alle har været med til DM i bordtennis for ungdom. Vi håber selvfølgelig på at få spredt budskabet om, at der er en bordtennisklub og så selvfølgelig på at få nogle nye medlemmer. Det trænger vi til", fortæller Flemming Hansen fra Gladsaxe Bordtennisklub.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet