Tirsdag den 26. August 2003


Årets budgetdrøftelser i gang

Så er årets budgetdrøftelser i gang i Gladsaxe.
I dag skal økonomiudvalget for første gang se på borgmesterens budgetoplæg, og i næste uge samles byrådet på rådhuset til ekstraordinært budgetmøde. Det er ved denne lejlighed, samtlige partier skal på talerstolen for at kommentere borgmesterens forslag til budget for de kommende år.
 
Socialistisk Folkeparti var ikke med i budgetaftalen sidste år, bl.a. fordi partiet ikke ville være med til at hæve SFO-taksterne.
SF´s Peter Brooker siger om dette års budgetudspil:
"Det ser jo ikke helt tosset ud. Der er et par ting, som vi måske godt kunne tænke os ændret fra SFs side. Vi har f.eks. lagt mærke til, at der er 666.000 i nedskæringer på skolernes driftskonti. Det var der, man sidste år skar 1,2 millioner, og det synes vi er lidt meget", siger Peter Brooker.
 
Heller ikke det konservative folkeparti mener, borgmesterens oplæg er helt uspiseligt, selv om der er mange retter på menuen, siger Lars Abel:
"Det er jo mange ønsker, 107 punkter, borgmesteren kommer med. Og det tyder jo på, at borgmesteren har prøvet på at tilgodese alt og alle på én gang, og det er jo ikke så let. Men det er et udmærket udgangspunkt for de samtaler, der skal finde sted. Vi er meget tilfredse med, at borgmesteren fastholder serviceudgifternes stigning til de max 0,7 procent, som jo også er aftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening", siger Lars Abel.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Embedsmænd skal granske sig selv

Socialdirektøren i Gladsaxe giver nu sine medarbejdere to uger til at komme op med en plan for, hvordan embedsmændene i tre afdelinger bliver i stand til at yde en "rigtig god og velkvalificeret borgerbetjening," som det hedder i et brev til medarbejderne fra direktøren.
 
Det sker efter, at det politiske socialudvalg for små fjorten dage siden enedes om en kritik af forvaltningen.
En kritik, der grunder i borgeres utilfredshed med en dårlig og forkert sagsbehandling, og som har ført til et krav fra politikernes side om, at der inden et år skal være ryddet op i forvaltningen.
 
Og det første tiltag kommer altså nu, hvor den administrative ledelse beder arbejdsmarkedsafdelingen, familieafdelingen samt pensions- og handicapafdelingen om forslag til, hvordan servicen forbedres.
Og det handler ikke kun om uddannelse, men også om mere effektive arbejdsrutiner og en færdiggørelse af arbejdsnotater, fremgår det af brevet.

Sporten frygter talentflugt

Gladsaxe risikerer at miste unge sportstalenter, fordi klubberne har svært ved at betale de trænerlønninger, der kræves for at fastholde de dygtigste unge.
Det frygter i hvert fald formanden for Gladsaxes idrætsforeninger, Ole Lindskov:
 
"Hvis klubberne ikke kan følge med i udviklingen, det være sig med faciliteter så vel som kvalificerede trænere, så siver de unge væk. Og det kan så bevirke, at de i klubberne opgiver, fordi det virker omsonst, og på den måde mister man også de frivillige, så det kan være en ond cirkel at komme ind i, hvis man ikke har råd til at følge med udviklingen indenfor trænerlønningerne", siger FiG´s formand og fortsætter:
"Gladsaxe kommune bør øge trænertilskuddet, når nu kommunen gerne vil bruge foreningerne til dels at tilbyde aktiviteter til børn og unge og så i øvrigt også gerne vil være med på sportssiderne", siger Ole Lindskov.
 
Når folkeoplysningsudvalget i morgen aften har holdt møde, er der formentligt nedsat en arbejdsgruppe, der skal kigge nærmere på de kommunale trænertilskud.
Og selv om FiG håber på forhøjede tilskud, er der ikke umiddelbart tegn på det i oplægget, der snarere sigter mod en justering af puljen og de udregninger, der bruges til at fordele midlerne til de enkelte idrætsforeninger.

Tilsyn med skraldefolk øges

Kommunale tilsynsfolk skal nu syv dage i september nærmest sidde på skødet af folkene hos skraldefirmaet HCS, når de kører på job i Gladsaxe.
 
Byrådsmedlem Ole Rasmussen, SF, har ved flere lejligheder dokumenteret, at skraldemændene ikke arbejder helt efter reglerne.
Derfor tager fire tilsynsfolk nu med ud i marken, når HCS henter dagrenovation, to folk holder øje med firmaet, når der hentes storskrald, og endelig skal en medarbejder kigge nøjere efter måden, der bliver hentet haveaffald på.
 
Ifølge teknik- og miljøforvaltningen har der ikke været flere klager over HCS end over det tidligere firma, der hentede skrald. Alligevel øges tilsynsindsatsen altså ganske betragteligt – en indsats, der bliver evalueret i starten af næste år.

Fred i Smør- og Fedtmosen

Den sidste del af Hjortespringkilden netop blevet fredet, og dermed er hele området ved Smør- og Fedtmosen nu kommet under fredningsbestemmelserne.
Det er fredningsnævnet for København, der har truffet beslutningen, og her er repræsentanter fra Københavns Amt samt de to kommuner, som arealet ligger i. Det vil i dette tilfælde sige Gladsaxe og Herlev, hvor et medlem fra de respektive byråd er udpeget til at deltage i nævnet.
Dels er de sidste hektarer nu blevet fredet, dels er gamle fredninger blevet fornyet, og det står ikke umiddelbart til at ændre i nærmeste fremtid. Fredningen er nemlig gældende 300 år frem i tiden.

Estisk kor i kirken

I aften byder Buddinge kirke på en musikalsk oplevelse lidt ud over det sædvanlige.
Kirken får nemlig besøg af det estiske kor Heinervanker. Og det er samtidig syv meget berejste korsangere, som i aften kommer til Gladsaxe.
"De har lige været i Tyskland og de har rejst rundt i hele Europa", fortæller organist Lars Bak.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet