Torsdag den 6. Februar 2003


Garantier og opsang i byrådssalen

Gladsaxes politikere satte i går aftes foreløbig punktum i sagen om kommunens nytårskoncert,
og ikke mindst skuespilleren og satirikeren Anne Marie Helgers optræden som konferencier ved arrangementet. Her faldt der bl.a. drøje hug til den borgerlige regering, hvilket bestemt ikke faldt i god jord hos flere af de tilstedeværendede politikere blandt publikum. Et flertal af kultur- fritids- og idrætsudvalget besluttede efterfølgende, at de gæster der ønskede det, kunne få pengene for billetten refunderet. Et tilbud ca. 150 publikummer har taget imod.
 
I går aftes var nytårskoncerten så genstand for debat i byrådssalen. Den konservative Lars Abel havde bedt om en redegørelse for valget af konferencier og om en garanti for, at noget lignende ikke gentager sig.
Og den garanti fik han fra kulturudvalgsformand Peter Nielsen.
"Efter koncertforløbet i år så tror jeg ikke, der kan være nogen tvivl om, at kommunens nytårskoncert vil blive afviklet som vi plejer: festligt og fornøjeligt og en koncert som fuldt ud lever op til de traditioner vi har haft gennem mange, mange år", sagde den socialdemokratiske udvalgsformand, hvorefter enhedslistens Emilce Nielsen gik på talerstolen med en opsang til flere af sine politiske kolleger.
 
"I har udvist en utrolig pinlig småborgerlighed, så pinlig og naiv, at det næsten er rørende. Helt ærligt. Den opstandelse I har skabt og den efterfølgende fejhed fra udvalgets side. I vidste godt, Anne Marie Helger ville blive valgt, og bagefter, når I oplever reaktionerne, så bliver I bange, og så skal der absolut afleveres penge tilbage. Det er så dumt, så dumt, så dumt", sagde Emilce Nielsen.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Tigger eller indbrudstyv

Selvom en 23-årig mand i går var inde at snuse på otte forskellige adresser i Haspegårdskvarteret i Bagsværd, så har manden tilsyneladende ikke nået at forøve noget indbrud.
Det er ellers det, han hos politiet og i retten er godt kendt for. Men ifølge den 23-åriges egen forklaring, så har han blot været inde for at tigge penge og ikke for at tjekke, om der måske var fri adgang til boligerne.
 
Den 23-årige blev anholdt på Hermelinvænget, da flere beboere fandt manden mistænkelig, men blev efter afhøring igen sat på fri fod.

Domsmænd udpeges stadig politisk

Når kriminelle står overfor en domsmandsret, så er domsmændene stadig plukket fra de politiske vælgerforeninger, selvom kun et fåtal danskere er medlem af et politisk parti.
Alligevel mener formanden for grundlisteudvalget i Gladsaxe nævningekreds, Erling Schrøder, at udvælgelsen sker på betryggende og alsidig vis – indtil videre i hvert fald.
"Der er godt nok faldende medlemstal i de politiske vælgerforeninger, men hvis vi ser på fordelingen i byrådet, så er der da en god spredning, hvad angår profession. Men på længere sigt kan det godt være, at vi skal finde andre måder at udtage folk på til disse betroede hverv".
 
Grundlisteudvalget i Gladsaxe indstiller i alt 206 valgbare ustraffede mænd og kvinder til præsidenten for Østre Landsret, men mere end halvdelen ryger ud af listen igen via lodtrækning. Grundlisteudvalget består af byrådsmedlemmerne Erling Schrøder, der er formand, Peter Brooker, Trine Græse, Klaus Kjær og Ebbe Skovsgaard.
Domsmændene og nævningene vælges for fireårs perioder.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Violinist får Gladsaxe musikpris 2003

"Hun ligner ingen anden og spiller som en skiftevis rasende og hypnotiseret nymfe".
Sådan har Berlingske Tidende karakteriseret violinisten Christine Pryn, som modtager dette års Gladsaxe musikpris.
Det gør hun ved en koncert sammen med Sjællands Symfoni Orkester lørdag den 8. marts, hvor violinisten optræder som solist.
 
Christine Pryn er konservatorieuddannet og har, som det kan høres her i baggrunden, en forkærlighed for den mere moderne musik.
I bedømmelsesudvalget for prisen hedder det blandt andet; "Christine er noget så sjældent som en fuldblods solist. Ikke blot har hendes violinspil solistisk format, men hun besidder også den sceneudstråling, der gør hendes musikerskab troværdigt for det altid begejstrede publikum".
 
Bedømmelsesudvalget tæller blandt andre en operachef, en musikkonservatorierektor og tre byrådsmedlemmer fra Gladsaxe, nemlig Lis Smidsholm, Ida Krogh og Peter Nielsen.
Prisen består af en plakette udført af billedhuggeren Jytte Thompson og et rejselegat på 50.000 kroner.

Slibning til kunstløbere

Kunstskøjteløberne i Gladsaxe kommer de næste tre år til at tage det tunge slæb med at slibe de mange skøjter, der hvert år lejes ud i skøjtehallen.
Med slæbet følger også den økonomiske gevinst for besværet, når omkring 9.000 par skøjter skal have slebet kanterne.
Sidste år kunne ishockeyspillerne, hvor de stod for slibningen, putte cirka 63.000 kroner ned i kassen til eksempelvis ungdomsarbejde.
Fremover er det forældre og frivillige omkring kunstskøjteløberne, der via slibearbejdet kommer til at hive lidt ekstra hjem til den slags.

Menukortet på KAS Herlev udvides

Den populære madordning, der har øget spiseglæden hos patienterne på Amtssygehuset i Herlev, bliver nu udvidet, efter at to af centralkøkkenets medarbejdere i sidste uge blev belønnet med Københavns Amts medarbejderidépris.
 
"Det der sker nu, det er, at patienterne på sygehuset får valget mellem 1 forret, 2 hovedretter og én dessert og frisk frugt. I dag får patienterne én hovedret og en dessert. I fremtiden får de valget mellem fire retter", fortæller produktionsleder Camilla Blix fra centralkøkkenet på Herlev Amtssygehus.
 
Det nye madkoncept er foreløbig afprøvet på tre af sygehusets afdelinger - med stor succes: Tilfredsheden med maden er steget fra 79 til 96 procent og mængden af madrester er reduceret med
47 tons på årsbasis.
Madordningen forventes implementeret på alle sygehusets afdelinger sidst i februar.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet