Mandag den 24. Februar 2003


Frituregryde i flammer årsag til storbrand i Søborg

Flere beboere måtte evakueres, da der fredag aften udbrød brand i en større ejendom på Søborg Hovedgade.
Årsagen til branden var ild i en frituregryde i pizzariaet i stueetagen. De ansatte forsøgte fejlagtigt at slukke ilden med vand, men det udløste en eksplosion og ilden bredte sig, via ventilationssystemet, til husets tag.
Adskillige lejligheder blev totalskadede under branden.

Offentligt pengeslagsmål

Gladsaxe kommune kræver nu sammen med de øvrige kommuner i Københavns amt 18 millioner kroner efterbetalt fra amtet.
Regningen er for den undervisning, kommunerne overtog for halvandet års tid siden og har udført for børn med behov for vidtgående specialundervisning.
 
Kommuneforeningen FKKA har pudset en advokat på amtet for at få betaling for den udførte undervisning.
Men da der er tale om en grundlæggende uenighed om betalingsbestemmelserne, så har amtet bedt KL og Amtsrådsforeningen om at sørge for en fælles landsdækkende løsning.
 
For skatteyderne er det i princippet fuldstændig ligegyldigt, hvilken offentlig kasse, der betaler – pengene ligger der under alle omstændigheder allerede via skatteindtægterne. Og for eleverne, der modtager specialundervisningen, er det også ligegyldigt – bare undervisningen bliver udført.
Det forbliver alene et slagsmål mellem to offentlige instanser og de respektive kassebeholdninger.

17-årig tilstår falske check

Gladsaxe politi fik i fredags fat i den i unge kvinde, der var mistænkt for at indløse og forsøge at indløse falske check på postkontorer i Buddinge, Bagsværd og Søborg tidligere på ugen.
Da hun først på ugen ville indløse en check på 3. 500 kroner på Søborg posthus, fattede personalet mistanke og tilkaldte politiet, men kvinden nåede at stikke af.
Men foto fra postkontorerne gav en dækkende beskrivelse af en yngre, buttet og solbrændt kvinde, så politiet havde ikke svært ved at finde frem til hende.
 
De tre falske check stammer fra et indbrud i Taastrup, og kun den ene gang, hun forsøgte at indløse en falsk check på postkontorerne, lykkedes det for hende, her var beløbet på 2. 800 kroner.
Den 17-årige tilstod overfor politiet de tre overtrædelser og desuden syv andre forsøg på checkfalskneri.

Måske hjælp til dyr med hudsygdomme

Gladsaxe får nu chancen for at placere sig på Danmarkskortet med et enestående tilbud til kæledyr.
En dyrlæge fra Værløse har nemlig ansøgt forvaltningen om tilladelse til at etablere landets første og eneste specialklinik for mindre husdyr med hudsygdomme.
Dyrlægen er Skandinaviens eneste ekspert på lige netop dette område, og nu har han sammen med sin kone kig på et hus i Bagsværd, hvor de drømmer om at indrette kælderen til klinik og indkvartere sig selv i den resterende del af huset.
 
Men det kræver en tilladelse at etablere en erhvervsvirksomhed i privaten, for der er flere krav, der skal opfyldes.
Et af dem er, at man af hensyn til naboer ikke må have ansatte, fordi det formodes at forøge støjgenerne, at der kommer ekstra biler til og fra boligen. En anden forhindring kan være omfanget af kunder, og det er ud fra samme overvejelser omkring støjniveauet.
Skal dyrlægen og hustru have tilladelse til åbne specialklinikken, kræver det en dispensation fra lokalplanen, fordi de gerne vil ansætte en sygeplejerske, og den dispensation har den kommunale byggesagsafdeling endnu ikke givet.
Embedsmændene overvejer i første omgang, om de skal sende sagen til naboorientering og på den måde lodde stemningen i området.
 
Skulle ægteparret få lov til at etablere sin forretning, håber de at kunne åbne til maj, og ifølge dyrlægen er der god brug for en sådan specialklinik, for hver anden hund og kat, der bliver bragt til dyrlægen, lider af en eller anden form for hudsygdom.
 
Ansøgningen skal muligvis også behandles politisk, da det kan ende med, at det er trafik- og teknikudvalget, der skal give den endelige tilladelse til specialklinikken.

Ny astmaklinik i amtet

Antallet er børn, der lider af astma, stiger voldsomt, omkring syv procent af alle skolebørn har i dag astma, og især blandt de yngste skolebørn er sygdommen udbredt.
Der er ingen, der helt ved nok om, hvorfor den stigning sker, og derfor har Gentofte Amtssygehus nu fået en forskningsafdeling, der netop skal undersøge årsagerne til den udbredte astma og allergi blandt børn.
 
Dansk BørneastmaCenter åbnede i fredags og får ti forskere tilknyttet.
De skal blandt andet stå i spidsen for en undersøgelse af 400 børn i risikogruppen. Børnene skal følges lige fra fosterstadiet, og forskerne skal undersøge, hvor stor en rolle arv og miljø spiller i forhold til udviklingen af astma, allergi og eksem.
 
Centret vil desuden oprette en hjemmeside for børn med astma, hvor de selv kan gøre sig klogere på deres sygdom.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet