Torsdag den 9. januar 2003


Kommunal inkasso i udlandet

Nu skal det være slut med at skylde Gladsaxe kommune penge, drage til udlandet, og så tro, at den hellige grav er velforvaret, forstået på den måde, at det offentlige så skulle glemme alt om gælden.
Sådan har det ellers været hidtil, hvor det simpelthen har været for svært at komme efter skyldnere, der drog udenlands.
Lokal lovgivning og reglement satte ofte en kæp i hjulet i bestræbelserne på at få inddrevet gælden, så udgiften til inddrivningen oversteg selve gælden.
 
Men nu er det lykkedes at lave en aftale med et inkassobureau, der kun får betaling, hvis det skyldige beløb bliver kradset ind, og betalingen er da en procentdel af beløbet.
På den måde er der ingen kommunale udgifter forbundet med gældsinddrivelsen, og så kan regnestykket jo næsten kun gå op.
 
5.500 personer skylder penge til kommunen - et sted mellem tre og fire hundrede bor i dag i udlandet, og det er dem, inkassofirmaet nu skal have fat i kraven på.
I første omgang bliver der målrettet gået efter gældsposter inden for boligsikring og daginstitutionsbetaling, siger kontorchef i opkrævningsafdelingen, Flemming Olsen.
Han forventer, at inkassobureauet det første år får fat i 50-100 skyldnere og 20-30 stykker om året de følgende år.

Kritisabel snerydning på fortove

Mens Gladsaxe kommunes egne folk og 18 landmænd har puklet for at komme til bunds i de store snemængder på gader og cykelstier, så har den entreprenør, der skulle tage sig af snerydningen på fortovene, sprunget over, hvor gærdet er lavest, eller rettere sneen højest.
Det har nemlig stort ikke været til at se, at snerydderne overhovedet har været på banen efter det sidste store snefald - med brækkede ben, forstuvede ankler og hobevis af sure grundejere til følge.
 
Tirsdag bad kommunen entreprenøren om at gå i tænkeboks for at finde en løsning, og på et møde i går lovede entreprenøren, som en naturlig følge, at sende flere maskiner og mere mandskab på fortovene – og så i øvrigt starte helt forfra i alle distrikter og gennemrense dem.
 
I dag skal Gladsaxe kommune så vurdere, om resultatet af anstrengelserne kan godkendes, ellers må entreprenøren på den en gang til.

Da sneen kom gik udsalget i stå

Snestormen har også sat sit præg på omsætningen - eller manglen på samme – i Gladsaxes butikker.
Det er på den tid af året, hvor store gule klistermærker pryder vinduerne i butikkerne, der lokker med varer til spotpriser. Men da sneen kom, gik udsalget nærmest i stå.
 
Hos Rybys hårde hvidevarer i Bagsværd har der i hvert fald ikke været mange kunder i butikken i denne uge, fortæller Jesper Ryby.
"Mellem jul og nytår gik det rigtig godt, mange havde fri i den periode, og det kunne vi helt klart mærke. Og der var også mange der holdt fri lige efter nytår. Så det har været vældigt tilfredsstillende. Så blev det snevejr, og det er jo klart, sådan en forretning som vores, den kan da mærke det. Vores kunder skal jo typisk ned og kigge på varerne, og det har været vanskeligt. Det er jo vanskeligt bare det, at få en parkeringsplads på Bagsværd torv. Så det har vi helt klart kunnet mærke. Vi har mange telefoner, men ikke så mange kunder i butikken, som hvis det havde været solskin".
 
Snevejret har også betydet forsinkelser i vareudleveringerne fra butikken, men kunderne har heldigvis vist stor forståelse for forsinkelserne, siger Jesper Ryby.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Fristet over evne

En ca. 35-årig kvinde står i værste fald til en fængselsstraf, efter at hun i starten af december sidste år gik fra Bagsværd postkontor med 32.000 flere kroner på lommen, end hun var berettiget til.
 
Kvinden skulle veksle 5.000 svenske kroner om til danske, men ved en ekspeditionsfejl blev vekselkursen sat til Euro.
Så i stedet for at få små 4.000 danske kroner i hånden, så fik kvinden udleveret godt og vel 36.000 kroner.
Det var tilsyneladende for stor en fristelse, selvom der er tale om en klar overtrædelse efter straffelovens paragraf om ulovlig omgang med hittegods.
 
Kvinden er blevet identificeret, men er ikke afhørt endnu, så derfor kan bedrageriafdelingen ved Gladsaxe politi endnu ikke vurdere, om, og i givet fald, hvad sigtelsen kommer til at lyde på.
Afdelingens chef, Henning Nielsen, siger til Nyhedsmagasinet, at der generelt rejses tiltale i den type sager, og at personer med hidtil uplettet straffeattest, som det er tilfældet med den 35-årige, formentlig slipper med en betinget fængselsdom.

Mistede kørekort efter biljagt på Søborg Torv

En mand fra Gladsaxe måtte i går aflevere sit kørekort til anklageren, da Østre Landsret havde afsagt dom i en sag om uforsvarlig kørsel. Frakendelsen gælder i et halvt år.
 
Den uansvarlige kørsel fandt sted i december 2001, hvor den tiltalte havde blokeret for en taxa, for et øjeblik efter at overhale indenom og beskadige dens sidespejl.
Nu foregik en biljagt i rask tempo flere gange ind på Søborg Torv og ud på hovedgaden igen via Dickens alle. Taxachaufføren ville aflæse tiltaltes nummerplade, men det ville tiltalte undgå, da han tidligere har fået frakendt kørekortet betinget for at køre for stærkt. Dramaet sluttede med at han kørte ud på hovedgaden og overskred midterrabatten for at køre ind mod København. På det tidspunkt var det dog lykkedes for taxachaufføren at aflæse nummerpladen på varevognen, så han kunne anmelde episoden til politiet.
 
Retten i Gladsaxe havde i sin dom i april sidste år ment, at frakendelsen burde gælde et år. Landsretten fandt derimod at et halvt år var mere passende og nedsatte dermed straffen.

Althoff-Andersen: Kommunen står dårligt i fjernvarmesag

Gladsaxe kommune har en rigtig dårlig sag!
Det mener det socialdemokratiske byrådsmedlem John Althoff-Andersen - manden der startede fjernvarmesagen, og som i april sidste år klagede til Tilsynsrådet over kommunens forvaltning af Gladsaxe Fjernvarmeforsyning.
 
Som vi fortalte i Nyhedsmagasinet i går, så vedtog et stort flertal af økonomiudvalget og miljøudvalget tidligere på ugen et udkast til svar til den amtslige klageinstans. I svaret frikender komunen ikke overraskende sig selv for alle anklager om regnskabsaflæggelse, administrationsbidrag og manglende aktindsigt. Der ikke er noget materiale i fjernvarmesagen, som John Althoff-Andersen ikke har haft adgang til, står der i udtalelsen.
 
"Altså det er da klart, de har ikke skrevet til mig eller sagt til mig "Jamen John, det må du ikke få". Jeg har bare ikke fået det. Og det kan ikke være undgået deres opmærksomhed, det har både været i radio og aviser, jeg har sagt det fra talerstolen og jeg har skrevet til dem og bedt om alle mellemregningerne. Jeg har ikke fået en eneste. Men vi får se, hvem der får ret i sidste ende. Jeg tror simpelthen på, at kommunen efterhånden har fået en rigtig dårlig sag", siger John Althoff-Andersen.
 
Kommunens svar til Tilsynsrådet er til vedtagelse på byrådets møde onsdag i næste uge.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Flere fyrværkeriskader

Børn og unge i Københavns Amt har forstået budskabet om at bære beskyttelsesbriller og i det hele taget være forsigtige med fyrværkeriet. Nu mangler de blot at lære deres forældre det.
Amtets opgørelse over fyrværkeriskader fra dette nytår viser nemlig en stigning i det samlede antal af tilskadekomne i forhold til sidste nytårsaften.
 
Denne gang kom 44 til skade mod 30 året inden, og den stigning skyldes hovedsagligt en fordobling af antallet af ulykker for folk over 18 år, som i alt tegner sig for 25 af tilfældene.
 
Det er især de 30-37-årige, der har svært ved at følge de gode råd om nytårsknalderiet, og forebyggelseskonsulent i amtet, Birgitte Holm Knudsen, har en teori om hvorfor:
"Adskillige voksne er ikke fulgt med tiden og forstået konsekvensen af, at mange raketter er blevet længere og tungere, og at de derfor skal placeres i solide affyringsrør og ikke i en snedrive eller en vinflaske."


Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet