Onsdag den 29. januar 2003


Dom i sag om masseslagsmål på ungdomsskole

Østre Landsret fældede i denne uge endelig dom over den 16-årige dreng med anden etnisk baggrund, som ved retten i Gladsaxe i juni sidste år fik 20 dages betinget fængsel for sin deltagelse i masseslagsmål på Gladsaxe Ungdomsskole i februar. Landsretten afsagde en betinget dom uden strafudmåling og med tilsyn af de sociale myndigheder.
 
To kvindelige lærere på ungdomsskolen blev gennembanket, da de lagde sig imellem et slagsmål mellem flere elever med anden etnisk baggrund end dansk.
Slagsmålet startede som hævn, fordi en dreng med én baggrund havde skubbet til en pige med en anden etnisk baggrund.
Det udløste masseslagsmål, som to kvindelige lærere i første omgang forsøgte at stoppe. Men i stedet for at få stoppet slagsmålet fik de to lærere selv tæsk og måtte efterfølgende både på skadestuen og have krisehjælp. Den ene var desuden sygemeldt resten af skoleåret og modtog i den periode psykologhjælp.
Urolighederne fortsatte, idet de to andre lærere, som ventede ved et busstoppested lige overfor ungdomsskolen, også blev overfaldet.
Lærerne politianmeldte straks episoden og skolen bortviste de to drenge, som havde anstiftet slagsmålet.
 
Den anden dreng havde accepteret sin dom på 60 dages betinget fængsel. Han var indkaldt som vidne i sagen mod sin kammerat i landsretten.

Møde om byrådets taletid

En taletid på højst fem minutter per byrådsmedlem per sag ved byrådets møder i Gladsaxe.
Det er et konkret forslag fra Peter Brooker fra SF, som skal diskuteres på et møde i dag blandt alle partiernes gruppeformænd og borgmesteren.
Sammen skal de forsøge at finde ud af, om taletiden i byrådet kan og skal begrænses, en debat, der længe har verseret blandt politikerne.
 
Peter Brooker siger om de - til tider - lange byrådsmøder:
"Vi byrådspolitikere kan godt klare lange møder, men af hensyn til borgerne skal vi have begrænsning på taletiden, for det er umuligt for borgerne at følge dem. Varer møder fem eller seks timer, er der jo ingen, der vil lytte med", siger Peter Brooker og tilføjer "Det kan jeg godt forstå, jeg ville heller ikke selv gøre det, hvis jeg ikke var byrådsmedlem, eller kendte en, der var det".
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Proppen taget af hos socialdemokraterne

Der står holdarbejde og øget gensidig information på programmet for den socialdemokratiske byrådsgruppe de kommende år.
Det blev resultatet af et møde tidligere på ugen, hvor samarbejdet internt i byrådsgruppen var til diskussion, og hvor også de uoverensstemmelser der har været mellem et flertal af gruppen og det nyvalgte byrådsmedlem John Althoff-Andersen blev talt igennem.
 
"Proppen blev taget af for alle parter. Der har været brug for en kammeratlig snak os alle imellem på fornuftig og voksen vis, og det var godt, den kom nu", siger John Althoff-Andersen, medlem af den socialdemokratiske byrådsgruppe i Gladsaxe.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Færre blev tvangsbehandlet ved en fejl

Syv psykiatriske patienter blev i 2001 fejlagtigt tvangsbehandlet i Københavns Amt, konkluderer amtet i sin årsberetning.
Det får formanden for amtets psykiatriudvalg, socialdemokraten Preben Andersen til at stille spørgsmålstegn ved, om der er en sammenhæng mellem tvangsbehandlinger og manglende personale.
 
Årsberetningen fra 2001 viser, at der i alt var 68 patienter, der klagede over en eller anden form for tvangsbehandling og det udgjorde i alt 115 klager, hvoraf det psykiatriske patientklagenævn tog stilling til 98 klager.
"Der vil altid være problemer forbundet med tvangsindgreb. Selvfølgelig kan vi glæde os over, at antallet er faldet, men det er endnu for tidligt at sige, om det blot er et udsving eller om der er tale om en permanent nedgang", siger Preben Andersen og tilføjer: "Jeg vil undersøge, om der er en sammenhæng mellem personaleforhold og tvangsindgreb, for man kan godt forestille sig, at har man travlt, er det nemmere at tvangsmedicinere eller fiksere. Jeg har ikke konkrete tilfælde at have det i, men det er i hvert fald en diskussion, vi skal have med et faglige personale".

Kvinde anklaget 14 gange

En 32-årig kvinde stod i Gladsaxe Byret i går tiltalt for 14 lovovertrædelser, alle begået sidste efterår.
På anklageskriftet er flere overtrædelser af færdselsloven, tyveri, uforsvarlig kørsel med risiko for andres liv samt vold, og det var især én episode, som havde rettens interesse.
Den fandt sted i november sidste år, hvor den 32-årige kvinde er tiltalt for i en stjålen bil at køre rundt ved Buddinge Centeret og sætte andres liv i fare med grov og hensynsløs kørsel. Og samme sted efterfølgende slå en mand flere gange med en bidetang og bide en anden i armen.
 
Selv forklarede den ophidsede og grædende kvinde, at hun handlede i nødværge, fordi fem mænd overfaldt hende.
Hun var af en bekendt blevet truet til at stjæle en bil, skønt hun ikke har kørekort. Og da flere hamrede på bilruden og forsøgte at spærre vejen for hende, bakkede hun og prøvede at stikke af til fods. Men hun blev indhentet af mændene, der gennembankede hende, brækkede hendes næse, bøjede flere ribben og prøvede at klippe hendes fingre af med en bidetang, fortalte hun i retten.
Men at nogle af mændene var politibetjente, faldt hende ikke ind.
Kvinden blev anholdt af tilkaldt politi og har siddet varetægtsfængslet lige siden.
 
På grund af antallet af vidner i sagen, afsiges der først dom i dag.

Triumf for Gladsaxe Teater

"Skal der være fest, så lad der være fest: Gladsaxe Teater har åbnet teaterbulen for en stor og fræk gang "Cabaret" – med Paprika Steen som aftenens diva".
Ordene fra Berlingske Tidendes anmelder, Per Theil, følges op med fem ud af seks mulige stjerner, der lyser op over et indtil videre gennemrost stykke.
 
Gladsaxe Teater, der ellers gennem et par sæsoner har fået tæsk af anmelderne, får nemlig næsten kun roser med på vejen af de landsdækkende medier.
Jyllands-Postens Henrik Lyding kalder Flemming Enevolds iscenesættelse af musicalen for en "totalteatertriumf" og "et vidunderligt vulgært floorshow".
 
"Dødens kabaret sprudler af liv" skriver Politikens Monna Dithmer, og alle anmeldere strømmer samlet over af begejstring over hovedrolleindehaverne, specielt Paprika Steen, der af Berlingeren bliver kaldt det "mousserende midtpunkt".
Bortset fra et par sange, så fungerer alt fra scenografi til orkester, siger anmelderne som med en stemme, og som en udtrykker det: " Der er simpelthen dømt totalteaterfornøjelse hele foråret på Gladsaxe Teater".

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet