Tirsdag den 10. Juni 2003


Behov for flere plejeboliger undersøges

Der bliver stor brug for plejeboliger i Gladsaxe de kommende år.
Det konkluderer en helt ny analyse af udviklingen på ældreområdet frem til 2018.
Antallet af ældre borgere stiger nemlig markant, og det kræver planlægning, fortæller socialudvalgsformand Erling Schrøder.
 
"Vi skal være opmærksom på, om der er flere, der får behov for at komme på plejehjem. Vi er i gang med en større undersøgelse af, hvor meget vi får behov for i forbindelse med ombygningen af de eksisterende plejehjem. Til syvende og sidst skal vi jo ikke have færre pladser, tværtimod tror jeg, vi skal have nogle flere", mener den socialdemokratiske udvalgsformand.
 
I budgettet frem til 2006 er der afsat 42 millioner til dækning af merudgifter forbundet med stigningen i antallet ældre, herunder plejeboliger.
Nu vurderer arbejdsgruppen bag den nye analyse, at der bør sættes yderligere 12 millioner kroner af til området.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Skolerne kommer på kontrakt

Den første skoleaftale i Gladsaxe er underskrevet, og flere er på vej.
Det er et tilbud til skolerne om selv at bestemme mere, men til gengæld også kontraktligt være forpligtede overfor byrådet til at indfri teksten i aftalerne.
Og selv om flere skolebestyrelser har været skeptiske, har der alligevel været ansøgninger på omkring tre millioner kroner, dobbelt så meget, som politikerne har afsat.
 
Aftalerne handler især om styrkelse af undervisningen i dansk, matematik og fremmedsprog samt nye initiativer, der skal forbedre indskolingen for de yngste elever, fortæller børne- og kulturdirektør ved Gladsaxe kommune, Svend Erik Haase:
"Det vil komme alle til gode, at vi på den måde får styrket fagligheden i skolen. Der er for eksempel aftaler, der handler om at lære børnene bedre grammatik, når vi nu lærer dem at læse og skrive, så nytter det ikke, at de ikke kan grammatik. På samme måde med matematik, hvor opgaveformuleringerne er meget mere komplicerede i dag end før. Så kan det godt være, at man ikke kan løse opgaverne, selv om man er godt til matematik, for hvis man ikke forstår spørgsmålet, kan man jo heller ikke give det rigtige svar. Og så er der hele indskolingen, som mange af skolerne også arbejder på skal blive bedre, så det er spændende, og jeg tror, disse initiativer kan være med til at mindske behovet for specialundervisning", lyder det fra Svend Erik Haase, der forventer, at der skrives kontrakt med i alt ni skoler det kommende skoleår.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Frivillige vikarierer i kirken

Et underskud på ca. 200.000 kroner i kirkekassen fører nu til utraditionelle spareplaner i Mørkhøj kirke.
Efter sommerferien skal menigheden i Mørkhøj vikariere for kordegnen og kirketjeneren
under gudstjenesten, fortæller formand for menighedsrådet, Arne Skovgaard Nielsen.
 
"Både kirketjeneren og kordegnen har syv friweekender om året og de øvrige weekender har man mulighed for at afløse dem", fortæller menighedsrådsformanden. Den nye vikarordning er ganske frivillig og altså ulønnet. Og den starter som et ét-årigt forsøg, med evaluering hver tredje måned.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Naboer har succes med natteravne

Forslaget om at etablere et såkaldt natteravnekorps i Gladsaxe bliver nu hilst velkommen af nabokommunen Gentofte, hvor de uniformere forældregrupper har patruljeret i snart to år.
Og dét med stor succes, fortæller Jesper Sloth fra natteravnene i Gentofte, som i øjeblikket tæller ca. 20 frivillige forældre.
 
Det kriminalpræventive kontaktudvalg i Gladsaxe skal diskutere "natteravne" på sit møde i denne uge, og efter sommerferien vil der formentlig blive gennemført en informationskampagne og et borgermøde på Gladsaxe rådhus for interesserede forældre.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Nyt navn til samme fest

Lene Siel åbner ballet, og festfyrværkeri og midnatsbio runder dagen af, når Gladsaxedagen lørdag den 16. august udspiller sig på og omkring Gladsaxe rådhusplads.
I år får den dag, der sidste år var opdelt i en budgetdag og en kulturfest, samme navn, når nu de to begivenheder alligevel falder på samme dag, fortæller Gladsaxes socialdemokratiske borgmester Karin Søjberg Holst:
 
"Det er udelukkende af praktiske årsager, at vi i år bruger det samme navn. Sidste år havde vi to slags plakater, to programmer og så videre. Og der er det altså noget lettere, hvis vi kan slå det sammen. Det bliver jo stadig to arrangementer, selv om de under et får et fælles navn", siger borgmesteren.
 
Selv om navnet er nyt, bliver Gladsaxedagen opdelt på omtrent samme måde som sidste år, hvor den første del er den årlige budgetdag, hvor borgerne får lejlighed til at diskutere med politikere og kommunens politiske udvalg, mens 67 kulturelle foreninger om eftermiddagen tager over ved kulturfesten, dels ved opstillede boder, dels ved underholdning fra scenen.

Kvantespring for fodboldaktie

Offentliggørelsen af sommerens flot besatte internationale fodboldturnering på Gladsaxe stadion fik i sidste uge AB-aktien til nærmest at sprinte opad på fondsbørsen og ryge direkte ind på førstepladsen i top fem.
 
Det er dog stadig de små marginaler, ligesom i fodboldspillet selv, der afgør placeringen. For selvom aktiestigningen var på næsten 36%, så betød det kun en reel kursfremgang fra 2,9 til 4 og siden til kurs 5.
Men et lille smil på læben må det da kunne frembringe hos ABs amatørafdeling, der er hovedaktionær i aktieselskabet.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet