Onsdag den 11. Juni 2003


Frivilliges hus tvunget til lukning

Bygningen af handicaptoiletter og andre handicapvenlige faciliteter kan få de frivillige til at blive væk fra Gladsaxes frivillighedshus på Taxvej.

I hvert fald i den tremåneders periode, som ombygningen tager, vil det være svært at hverve nye frivillige, fordi et lukket hus vil få mange til at gå forgæves, vurderer koordinator Anette Skov:

- Frivillige skal have et sted at henvende sig og der skal ikke gå for lang tid, før de kan komme i gang, ellers finde nogle af dem på andre ting, så det vil være et problem, at nogle kommer til at gå forgæves, mens vi har lukket i de tre måneder, siger Anette Skov, som understreger, at en gruppe på 15-20 ihærdige frivillige fortsætte arbejdet undervejs andre steder i kommunen, lige som der også vil blive planlagt ny aktiviteter.

Byggeriet går i gang den 27. juni og forventes at stå færdigt til oktober.


Brand i Bagsværd

Brandvæsenet i Gladsaxe fik hurtigt bekæmpet en tagbrand, der i går eftermiddags udbrød i en ejendom på hjørnet af Aldershvilevej og Bindeledet i Bagsværd.

En del af taget nåede dog at blive beskadiget, ligesom der skete en del skade på en af lejlighederne.

Der er kun tomme ubenyttede rum på tagetagen, og der er ingen offentlig adgang til stedet, så årsagen til branden skal måske findes i elektriske installationer.

Der går ingen håndværkere på etagen, og der ikke noget, der tyder på, at nogen har tiltvunget sig adgang, oplyser brandchef Ole Nedahl.

Da der var tale om brand i en beboelsesejendom, så var det alle af huse fra Gladsaxe brandvæsen, der for en sikkerheds skyld også have brandvæsenet fra Lyngby på standby, indtil brandens omfang var konstateret.


Forsøg med maskinpakket medicin

Hjemmehjælpsmodtagere i Søborg får nu tilbud om at være med i et pilotprojekt, som skal mindske risikoen for fejlmedicinering.

I stedet for at lade borgeren hælde pillerne på doseringsæsker sammen med hjemmesygeplejersken, vil medicinen i en forsøgsperiode blive pakket på en maskine på apoteket, fortæller konstitueret leder af pleje- og omsorgsafdelingen Anne Skjoldan Petersen. Omkring 80 borgere i Søborg distrikt vil blive tilbudt at deltage i pilotprojektet, som skal evalueres sidst på året, før det bliver besluttet, om den nye metode skal udvides til hele kommunen.

(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)


Grønne depotskabe forarger

388 grundejere i Søborg og Bagsværd har god grund til at være irriteret på Post Danmark.

Så mange grønne depotskabe har postvæsenet nemlig placeret rundt omkring på strategiske steder i de to områder. Og de store grønne kasser virker ikke just som pyntegenstande i bybilledet, siger Ebbe Skovsgaard, byrådsmedlem for Venstre i Gladsaxe: "De er grimme og misligholdte, og jeg har for længst, tilbage i december, bedt forvaltningen om at undersøge, hvordan reglerne er på området. Post Danmark er i dag et privat firma og skal søge som alle andre. Vi kan ikke have disse grimme kasser stående, som der måske ikke engang er søgt".

Hos Post Danmark, Region Nordsjælland, siger Thomas Matthiasen, at "vi har ingen specifikke regler omkring opsætningen af skabene, men vi sætter ingen depotskabe op, førend vi har søgt og fået tilladelse hos grundejeren, hvad enten det er privat eller offentlig grund, det handler om".


Abel fastholder

Hverken fejlagtige tal eller en nyligt afgjort ankesag får den konservative Lars Abel til at ændre mening omkring specialundervisningen for lettere handicappede børn.

Som formand for Københavns Amts undervisningsudvalg fastholder han, at de handicappede børn i Gladsaxe, der får skåret i de amtsligt betalte støttetimer, kan fortsætte i folkeskolen, og at kommunerne stadig henviser for alt mange børn til amtets kasse, når regningen skal betales.

Det har ellers skabt frustration blandt forældre til de handicappede børn, der med amtslig støtte undervises i en almindelig folkeskole, at amtet ved næste skoleår skærer i støtten.

Og Klagenævnet for vidtgående specialundervisning gav for nyligt et forældrepar medhold i deres klage over amtets nedsatte tildeling.

Men den sag kan slet ikke sammenlignes med den aktuelle situation, mener Lars Abel, fordi det handlede om en elev, der hidtil havde gået i privatskole:

Både kommunens og amtets psykologer har vurderet sagen, og at de forældre har fået medhold ændrer ikke på min holdning. Kommunerne henviser stadig for mange børn til amterne, også selv om de tal, vi først var ude med ikke holder. På grund af IT-problemer har vi troet, de var væsentligt højere end de rent faktisk er, men de er altså stadig for høje. Og det viser en ny undersøgelse, som blandt andre undervisningsministeriet har lavet, også. Om der så er andre forældre, der vil bruge denne sag til at klage over deres egen, det må tiden vise, siger Lars Abel.

Selv om både lærerforening og den kommunale forvaltning har vurderet, at det vil være pædagogisk uforsvarligt at lade børnene fortsætte i folkeskolen med færre støttetimer, fik forældrene i Gladsaxe lov til at vælge, om deres børn skal begynde på en af amtets specialskoler eller blive i kommunen.

De har alle valgt den sidste løsning, men formanden for Gladsaxes børne- og undervisningsudvalg, socialdemokraten Trine Græse, håber, at afgørelsen fra undervisningsministeriets klageinstans alligevel vil få forældrene til at klage over amtets nedskæringer.


Eftertragtet folder på gaden

Så er kampen om pladserne på Gladsaxe Minisport i gang.

Minisport er for de skolebørn, som starter i 1. og 2. klasse efter sommerferien, og som har mod på at prøve kræfter med fem forskellige idrætsgrene på bare seks måneder.

Når først de unge atleter har meldt sig til, starter turnéen mellem årets tilbud, som spænder lige fra gymnastik og svømning til judo, bowling og fodbold.

Der er plads til 30 børn på hvert af de i alt seks hold, så det gælder om at være hurtig på aftrækkeren, hvis man vil være med. Og netop i disse dage bliver den nye minisportfolder og den eftertragtede tilmeldingsblanket delt ud på Gladsaxe skoler.


Byråd på sommerferie

I aften mødes Gladsaxe byråd for sidste gang - inden sommerferien.

På aftenens møde skal lokalpolitikerne bl.a. diskutere ikke færre end tre lokalplanforslag. Det ene skal gøre det muligt at opføre seniorboliger på Gammelmosevej, formentlig i form af fem nye rækkehuse. Det andet lokalplanforslag muliggør flytningen af Lundevangskolens heldagsafdeling til Mørkhøj lokalkontors ledige lokaler og det tredje og sidste forslag gælder udbygningen af Bagsværd Friskole.

På byrådsdagsordenen er også en anlægsbevilling på godt en million til genopretning og etablering af legepladser ved fem af kommunens skoler og SFO´er, blandt andet Høje Gladsaxe skole og Stengård skole.

Radio Gladsaxe transmitterer direkte fra mødet på rådhuset fra klokken 18, med genudsendelse torsdag formiddag klokken 9.30.

Derudover kan man fra i morgen også lytte til byrådsmødet på radioens hjemmeside og klikke sig ind på de enkelte mødepunkter. Det er på web-adressen radiogladsaxe.dk.