Fredag den 13. Juni 2003


Højere løn og mere støtte til nye lærere

En stor mangel på skolelærere lurer lige om hjørnet, hvis ikke Gladsaxe kommune bliver bedre til at rekruttere nye lærere - og bedre til at holde på dem.
Eksempelvis har omkring halvdelen af de lærere, som søger væk fra en Gladsaxeskole, kun været ansat i fem år eller mindre.
 
"Man skal prøve at løse problemet ved, at hver eneste nyuddannede lærer, der kommer på en skole, indgår i en føl- og mentorordning. Skolen skal være bevidt om, hvordan den tager imod, behandler og hjælper de nye igennem de første år, som vi traditionelt ved er hårde, og det er nok ikke blevet mindre hårdt at starte som ny. Man kunne også give de unge lærere lidt mere i løn", siger
næstformand i Gladsaxe Lærerforening, Poul Hansen.
 
Størstedelen af Gladsaxes lærere er i dag i aldersgruppen 50 til 59 år, derfor bliver der allerede om få år hårdt brug for nye undervisere.
Kommunen har netop lavet en spørgeskemaundersøgelse blandt alle nyligt fratrådte og nyansatte skolelærere, som er blevet spurgt, hvorfor de har søgt til en skole i Gladsaxe, og for de fratrådtes vedkommende, hvorfor de er stoppet. Og svarerne i undersøgelsen bekræfter kun lærerforeningens opfattelse, nemlig at det kræver højere lønninger og mere støtte i de første ansættelsesår, hvis det skal lykkes at opretholde lærerstanden i kommunen.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Kul på drikkevandet

Gladsaxe kommune er på vej til at bryde med et af de mest traditionsrige og hæderkronede miljøprincipper, nemlig at drikkevandet skal være det rene og stort set ubehandlede vand fra undergrunden.
Men gamle og nye forureninger har i dag lukket så mange indvindingsboringer, at der ikke er rent vand nok at hente.
Derfor skal det nu diskuteres, om vandet skal behandles med aktiv kul, der opsamler store dele af forureningen.
 
Ved Bagsværd vandværk giver kun to ud af seks boringer vand, der ligger under forureningsgrænserne. Resten er smaskfyldt med det, der kaldes for miljøfremmede stoffer, i dette tilfælde klorerede opløsningsmidler.
De seneste analyser viser oven i købet, at forureningen også er på vej til de tilbageværende to boringer.
 
Situationen er så meget desto mere håbløs, fordi der i de omkringliggende områder ikke er mulighed for at etablere nye boringer.
Ved Aldershvileskoven kan der ikke opnås indvindingstilladelse, da det er et særligt naturbeskyttelsesområde.
Radiomarken er også blevet undersøgt, men her er vandet fyldt med pesticidnedbrydningsproduktet BAM og vurderes derfor ikke egnet til indvinding.
 
Så enten må vandværket lukkes ned, og dyrt erstatningsvand købes hos Københavns Energi, eller også må det forurenede drikkevand gøres rent.
Københavns Energi sælger en kubikmeter vand for den firdobbelte pris af, hvad de 1.000 liter ellers koster i Gladsaxe.
Uanset hvilken løsning, der vælges, så kommer forbrugerne af vand til at betale ekstra millionbeløb for både fortidens og nutidens forureningssyndere.

Idrætsdag for 4. - 5. klasser

I mange, lange år har de måtte nøjes med at kigge med fra sidelinien. Men nu er det endelig blevet deres tur.
Elever fra skolernes 4. og 5. klasser er i dag samlet i Gladsaxe Sportscenter til skolernes idrætsdag,
hvor der dystes i så forskellige dicipliner som bordtennis, svømning, badminton og stafetløb.
 
"De sidste mange år har vi holdt idrætsdag for 6. – 9. klasserne, og institutionernes idrætsdag stopper typisk ved 3. klasserne. Så 4. – 5. klasserne har været holdt lidt ude på et sidespor, men er nu kommet ind", fortæller idrætskonsulent Pia Bagger.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Ældre bruges til forsøg

Ældre i Søborg er tilsyneladende i høj kurs som forsøgskaniner.
I hvert fald vil flere gerne have lige præcis denne befolkningsgruppe som prøveklud til dette og hint projekt.
Senest er Søborg-seniorerne ombejlede i forbindelse med et kommunalt pilotprojekt, som skal nedbringe risikoen for fejlmedicinering, og også som testpiloter på et edb-system for ældre, er blikket rettet mod Søborg.
 
Til it-forsøget skal der bruges 30 ældre borgere, mens kommunen håber at finde omkring 80 seniorer, ligeledes fra Søborg distrikt, i sine bestræbelser på at mindske fejlmedicinering. I begge tilfælde er målgruppen blandt andre hjemmehjælpsmodtagere, som i forvejen har kontakt med det kommunale system.
 
Fra forvaltningens side lyder forklaringen, at det til en vis grad er tilfældet, der spiller ind, når Søborg i øjeblikket er det foretrukne forsøgsområde, men at det også skyldes, at både personalegrupper og de ældre borgere i Søborg er meget motiverede for at afprøve nye ting.
Og så gør det nok heller ikke noget, at det er centralt placeret i kommunen og i forhold til rådhuset.

Pilebo fylder 25 år

Der er fest, farve og isvafler til børnene, når den aldersintegrerede institution Pilebo i Mørkhøj i dag fejrer sin 25 års fødselsdag.
 
Pædagogmedhjælper Gitte Meier har været med fra første spadestik, og hun siger:
"Jeg er jo glad for stedet her, ellers ville jeg ikke have været her i 25 år. Vi har fulgt med tiden og udviklet os til den institution, vi er i dag", mener Gitte Meier.
"Og så glæder vi os til dagen, hvor vi har inviteret forældre, de andre institutioner og embedsmænd fra kommunen for at komme og fejre fødselsdagen med os. Vi regner med, der måske kommer 150 mennesker, men vi håber i hvert fald, der kommer rigtigt mange", siger hun.
 
Pilebo holder åbent hus fra klokken 15 til 17 i dag på Pilegårdsvej 100, men de omkring 50 børn i alderen nul til seks år behøver ikke at vente så længe.
Allerede fra morgenstunden er der pyntet op med flag, der skal synges fødselsdagssang og gufles isvafler, så de får nok en travl dag.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet