Onsdag den 18. Juni 2003


Færre sygedage i daginstitutioner

Sygefraværet i tre af Gladsaxes daginstitutioner er faldet, efter at der er kommet fokus på bedre ledelse og samarbejde.
Institutionerne var sidste år med i projekt "Moma - Mig og mit arbejde", som går ud på at nedbringe antallet af sygedage, ved at forbedre det psykiske arbejdemiljø på stedet.
 
Og den indsats har nu givet resultater i vuggestuen Andedammen, hvor fraværet i dag er faldet markant, fortæller Andedammens leder, Eva Bargholz.
"Vi oplever nogle glade og tilfredse medarbejdere. Vi har bl.a. talt om, hvorvidt det er legalt at være syg. Og om, hvad det er for nogle roller, vi har her på stedet, så vi alle er klar over, hvor vi har hinanden. Og det gør, at man bliver gladere, og det psykiske arbejdsmiljø er forbedret", siger Eva Bargholz.
 
På Andedammen i Søborg har de også arbejdet med at forbedre personalemøderne, ligesom der er blevet sat fokus på stress.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Gladsaxe får penge ud af KL-aftale

Trods faldende skatteindtægter og en stram aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening, så lader det til, at der kommer flere penge i Gladsaxes kommunekasse efter det nye budgetforlig mellem de to parter.
 
Den kommunale forvaltning vurderer, at gevinsten for Gladsaxe bliver på en million kroner, og det selv om skatteindtægterne i kommunen forventes at falde med cirka 34 millioner.
For embedsmændene i Gladsaxe mener at kunne fastslå, at bloktilskuddet til gengæld bliver på 35 millioner, og det giver altså et overskud på den kommunale konto på en million kroner.
 
Hvordan det kan gå til, at Gladsaxe kommer ud med overskud efter en økonomisk aftale, der fra flere sider bliver betegnet som hård for kommunerne, og hvordan kommunen kan få så stort et beløb tilbage via bloktilskuddet, der er en udligningsordning mellem rige og fattige kommuner, fremgår ikke af de foreløbige oplysninger fra KL.
Det undrer de sig også over på rådhuset, hvor ingen tør fastslå noget med sikkerhed, før KL på fredag har holdt et orienterende møde for deres medlemmer.

Falskner på nettet

Kriminalpolitiet i Gladsaxe står overfor en vanskelig efterforskning, der primært kommer til at foregå på internettet.
Internetportalen OFIR i Søborg har anmeldt en netsurfer, der i foråret har skrevet til kunder hos OFIR og udgivet sig for at være fra netportalfirmaet.
Vedkommende har udbedt sig forskellige personlige oplysninger fra kunderne, såsom kodeord og kontonumre, og bedt kunderne returnere oplysningerne til en særlig adresse.
 
Hvor mange, der har reageret og sendt oplysningerne til bedrageren, vides ikke, men en af dem har i hvert fald spurgt OFIR om den lidt mærkværdige fremgangsmåde. Og det fik så netfirmaet til at kontakte kriminalpolitiet.
 
"Vi vil forsøge at følge sporet via de særlige IP-adresser, som alle får, når de bruger internettet hos de forskellige udbydere. Finder vi frem til vedkommende, så bliver der tale om en sigtelse for dokumentfalsk", siger Henning Nielsen, leder af bedrageriafdelingen hos Gladsaxe politi.

Ny lovgivning koster

Nye love vil øge Gladsaxes udgifter på det sociale område betragteligt.
Allerede i år skønnes det, at en halv million kroner skal ekstra op af kommunekassen, mens udgifterne for alvor slår igennem i 2005, hvor ekstraomkostningerne løber op på godt 6.5 millioner kroner.
 
Det er især flere krav til aktiveringen af kontanthjælpsmodtagere over 30 år, der er skyld i stigningen, men også pasningen af handicappede børn i hjemmet er med til at øge kommunens udgifter. Hvor det hidtil har været sådan, at forældre kan få dækket tabt arbejdsfortjeneste, vil de fremover også kunne modtage bidrag til en pensionsordning. Og endelig er også ældreområdet med til at hæve udgifterne, fordi en udvidelse af helbredsstillægget vil betyde en ekstra udgift på omkring en lille million kroner årligt.
 
Til gengæld slipper Gladsaxe billigere på flere andre områder, det er blandt andet en lavere kontanthjælp efter seks måneders ledighed og en øget brugerbetaling for danskundervisning for udlændinge.

Juniorkonfirmander i Mørkhøj

Mørkhøj kirke satser nu på de helt unge kirkegængere.
Til efteråret får 3. klasserne i Mørkhøj nemlig tilbud om at lære den lokale kirke bedre at kende og samtidig blive undervist i kristendom.
 
"Vores politik her i kirken er jo, at det skal være en åben kirke. Og her er der mulighed for, at børnene kommer i kirken og ser, hvad det er for et hus, og vi fortæller dem, hvad det er vi laver og hvad der foregår i kirken, fortæller sognepræst Ib Jørgensen.
 
Det er tredje gang Mørkhøj kirke inviterer de unge indenfor, og undervisningen, der foregår over ti eftermiddage, starter til oktober og slutter lige før jul.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

171 dekorative sække

Hvad kan en hvid sæk, der normalt indeholder enzymer, laves om til?
Det spurgte Bagsværd-virksomheden Novozymes designere og andre kreative hoveder om i foråret, og nu er de tre bedste forslag fundet.
 
Vinderne bliver offentliggjort i dag, hvor der vanker kontante pengesummer på godt 150.000 kroner til sammen og måske også hædrende omtale af det endelige resultat, der gerne skulle have omdannet sækken til en dekorativ brugsting.
 
Der har i alt været 171 forslag, og selv om skaberne ikke får en kontant udbetaling ud af deres anstrengelser, så lover Novozymes, at samtlige værker vil blive udstillet i firmaets lokaler rundt om i hele verdenen.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet