Torsdag den 27. Juni 2003


Internationalt ungdomstræf om racisme

En gruppe målbevidste unge fra Værebro fritids- og ungdomsklub tager i morgen afsted til Gladsaxes svenske venskabsby Solna.

Her er fire forskellige nationer samlet i ti dage for at diskutere racisme.

"Man kan altid snakke om problemerne, men på denne her tur vil vi gerne snakke om løsninger. Fordi racisme er ikke det samme i alle lande, så vi vil gerne høre de forskellige lande om deres bud på en løsning, og hvordan racismen foregår i de forskellige lande", fortæller Aydan Kaya og Brian Flygare Nielsen fra Værebro fritids- og ungdomsklub.

I alt 8 unge og tre voksne fra Værebro er med på turen til Sverige, og derudover deltager unge fra Spanien og Letland og så selvfølgelig værtslandet.

(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)


Dom i voldssag mod spædbarn

I dag falder der dom i Østre Landsret i sagen mod badmintontræneren fra Gladsaxe, der er sigtet for grov vold og mishandling af sit spædbarn.

Manden har siddet varetægtsfængslet siden juli sidste år, på grund af pladsmangel i fængslerne først i Helsingør arrest og siden i Hillerød arrest.

I dag er så dommens dag, der starter med retsformandens belæring til nævningene, som så siden skal finde ud af, om manden overhovedet er skyldig.

Efter anklagerens henholdsvis forsvarerens procedurer onsdag fik den anklagede det sidste ord, og det blev en meget lang forsvarstale på formfuldendt fransk, som er mandens modersmål.

I talen bedyrede han sin uskyld og fik samtidig lempet ansvaret for spædbarnets knogle- og kraniebrud over på moderen. I hvert fald kunne han ikke give nogen forklaring på barnets skader, ligesom der heller ikke kom en forklaring på, hvorfor han stak af fra politiet, da han skulle anholdes i juli 2002.

Moderen er russisk og blev afhørt i landsretten i tirsdags.

I nævningesager er det selv for professionelle iagttagere, eksempelvis kriminalfolk, uhyre svært at forudsige noget som helst om sagens udfald.

Et ægtepar fra Gladsaxe er i byretten tidligere blevet frifundet for lignende voldssigtelser mod deres fælles barn, simpelthen fordi der blev sået tvivl om, hvem af dem der var den skyldige.

Omvendt er en far for nylig i retten i Roskilde først frifundet i en tilsvarende sag, for siden at blive idømt 3½ års fængsel i landsretten.

Bliver den franske badmintontræner kendt skyldig, så bliver der tale om en straf på mellem fire og ti års fængsel.

Siger et flertal af nævningene uskyldig, så skal franskmanden have en klækkelig erstatning for uretmæssig varetægsfængsling.


Politimester tilfreds med domme

Flere politiransagninger i den såkaldte fiskeklub på Solnavej i Søborg mundede tidligere på ugen ud i retssager, hvor fire mænd blev idømt betingede domme for at have solgt hash på adressen.

Domme, der takserer lovovertrædelserne fra en uge og op til en måneds betinget fængsel med et års prøvetid. Men selv om det umiddelbart kan virke som milde domme, så mener politimester ved Gladsaxe Politi, Finn Meilby, bestemt, at det har været umagen værd, for sigtet med ransagningerne var ikke kun at retsforfølge:

- Hovedformålet var ikke kun at rejse straffesag, det var jo at få lukket fiskeklubben. Og det kan man altså ikke bare gøre uden man kan dømme nogen for at have handlet med hash. Jeg tror, dommerne er helt efter bogen, og det er ikke så vigtigt i denne sammenhæng, hvad den bliver, det vigtigste var at få lukket klubben, og det fik vi jo, siger politimester ved Gladsaxe politikreds, Finn Meilby.


Gaver til Bakkegården

Et brugt elorgel og et tilskud til en tvillingecykel.

Det er, hvad Omsorgscenteret Bakkegården i Bagsværd for nyligt er blevet begavet med af to forskellige donorer.

Og den opmærksom kan leder af Bakkegården Ruth Cyano ikke undgå at føle sig lidt stolt af:

- Det tager jeg da som bevis på, at der er nogle, der har lagt mærke til vores indsats for de ældre. Elorglet skal stå i en af vore dagligstuer, mens tvillingecyklen skal betjenes af personalet for at cykle de ældre rundt, eventuelt på skovtur ved søen. Det er en trehjulet cykel med ekstra sæde, på den måde kan en gangbesværet blive cyklet rundt. Vi har en tvillingecykel i forvejen, men det er jo rart, hvis der er to, der har mulighed for at komme på tur sammen siger Ruth Cyano, som dog understreger, at tilskuddet svarer til en fjerdedel af prisen for et tvillingecykel, og resten af pengene skal først findes på Bakkegårdens budget.

Elorglet doneres af en privat borger, Helge Søndergård, mens altså tilskuddet til en tvillingecykel kommer fra Odd Fellow gården, ingen af de to gaver har endnu fundet vej til Bakkegårdens faciliteter.


Tag billeder på biblioteket

Sommertid er lig med billedtid på Gladsaxe Hovedbibliotek.

Keld Thøgersen fra kunst- og musikafdelingen fortæller:

"Vi køber jo i årets løb en hel del kunst. Og det vil vi gerne præsentere for vores lånere her i sommermåneden, ved at hænge et udvalg af de nye billeder op i vores galleri".

Bibliotekets billedsamling har efterhånden sneget sig op på næsten 3000 kunstværker.

Man må højst låne 3 billeder af gangen, og dem kan man så have hængende hjemme på væggen

i 3 måneder.

(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)


Sommer sælger biografbilletter

Når solen bager og vandet ikke længere er besvimende koldt, er biografen måske ikke det sted, man først tænker på frekventere om sommeren.

Men for Gladsaxe Bio, der som en af de biografer i landet viser flere film i sommerferieperioden end den gør om vinteren, er sommeren en rigtig god periode, fortæller biografleder Per Grunnet:

- Vi viser film om formiddagen for børn og unge hele sommeren, og for nogle foretrækker det frem for at være ude, når solen skinner. Når det regner, kommer de også, og så tager de en masse andre med, så sommeren er faktisk en rigtig, rigtig god periode. Der er også masser af tilbud for ældre børn og voksne, for eksempel "Terminator 3" og "Bruce den almægtige", fortæller Per Grunnet.


Sommer i radioen

Den næste måned vil der her på Radio Gladsaxe være mulighed for at høre en lang række specielle sommerprogrammer.

Vi åbner hver morgen med en god musik frem til kl. 8, hvorefter udsendelsesrækken Livet i Gladsaxe tager over. Der vil være lokalhistoriske programmer, debatudsendelser, magasinprogrammer, og så vil de forskellige ungdoms-, musik- og indvandrerredaktioner ellers komme på de sædvanlige tidspunkter i løbet af dagen, som vi starter radiofonisk kl. 6.30 og lukker ned kl. 18.

Nyhedsmagasinet er tilbage den 4. august.