Fredag den 9. Maj 2003


Rådgivning for utilpassede unge

Grupper af utilpassede og kriminelle unge har igennem længere tid skabt uro og utryghed i Høje Gladsaxe-området.
Derfor vil Høje Gladsaxes fem boligafdelinger nu have oprettet en ny rådgivning med særlig fokus på de unge.
 
"Der har været uheldige episoder med tilsyneladende hashmisbrug, narko og flere andre ting. Og der har været uro og utryghed blandt beboerne, og derfor vil vi gerne forsøge at hjælpe de her unge mennesker. Og vi tror, det er en god idé med den her beboerrådgivning, siger direktør Arbejdernes Boligselskab i Gladsaxe, Svend Aage Hansen.
 
Gladsaxe Kommune har netop sagt ja til at støtte oprettelsen af en ny beboerrådgivning i Høje Gladsaxe økonomisk. Landsbyggefonden mangler stadig at godkende ansøgningen.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Flere arbejdsløse i Gladsaxe

Arbejdsløsheden i Gladsaxe er fortsat stigende.
På bare et år er 0,7% flere blevet arbejdsløse, så det samlede tal i dag er på 4%, hvoraf langt de fleste er mænd.
I forhold til den kommunale kasse, så må stigningen også vække bekymring. De ikke-forsikredes antal er nemlig i voldsom procentvis stigning.
På bare et år er det tal således steget med omkring 32%.
 
Folk, der ikke er medlemmer af en A-kasse, er et kommunalt ansvar, og dermed også et økonomisk anliggende.
Kommunerne i Københavns amt oplever i øvrigt nogenlunde den samme gennemsnitlige stigning som Gladsaxe.
 
De seneste arbejdsløshedstal blev offentliggjort af Danmarks Statistik i går.

Rimelig tilgængelighed

Bibliotekerne i Gladsaxe er spækket med tilbud, som er målrettet til handicappede.
I en ny pjece oplistes der 20 forskellige muligheder lige fra Yak-Yak, JAWS til Zoom tekst.
Yak-Yak er et oplæsningsprogram, JAWS et skærmlæseprogram og Zoom tekst et forstørrelsesprogram til computer.
 
Der er blot det minus omkring de mange fine tilbud, nemlig at handicappede akn have svært ved at komme ind til dem. På fire af de fem biblioteker er der ingen automatisk dør, hvilket udelukker flere fra at bruge biblioteket.
 
Men der er lys forude, siger bibliotekschef Charlotte Plenge: "I år får to biblioteker installeret automatiske døre, og til næste år kommer de to sidste med. På Bagsværd bibliotek har vi det problem, at der ikke kan etableres handicaptoilet pga. trapper. Men ellers er der handicaptoiletter på de øvrige. Alt i alt syntes jeg, at vores bygninger er rimeligt tilgængelige for handicappede".

Orme går som varmt brød

Der blev hurtigt udsolgt af kompostorm, da der i søndags var grøn dag på genbrugsstationen i Gladsaxe.
Ved middagstid var den sidste orm kravlet over i en af havefolkets trailere for at gøre nytte ude i en eller anden kompostbunke.
Men der er håb forude for det ormehungrende folk. En ny portion orme er nemlig på vej og ankommer til genbrugspladsen den 14. maj, fra hvilken dato de små nyttige væsener kan afhentes.
Denne gang ventes lageret at holde frem til søndag den 18. maj, som er sidste chance i denne omgang for gratis at tiltuske sig orme.

Succes med bymillioner

Siden 1994 har bebyggelsen Værebro Park og flere af de omgivende institutioner nydt godt af støttekroner fra stat og kommune i forlængelse af det projekt, der er gået under navnet "bymillionerne".
Det lokalt brugte navn er "Værebro Park – ny start" og er kort fortalt gået ud på at give bebyggelsen et både fysisk og indholdsmæssigt løft.
 
Det fysiske løft er sket via 162 millioner kroner fra Landsbyggefonden, Byggeskadefonden og beboerne selv, og har gennem 90erne ændret bebyggelsen fra kedelig udslidt beton til en opdatering og totalrenovering af de ydre rammer.
Samtidig er der fra flere ministerier og kommune kommet penge i størrelsesordenen 30-35 millioner til beboerrådgivning, teaterskole, lektielæsning samt en række yderligere projekter, der alle har medvirket til, at Værebro Park er et sted, der i dag søges hen til og ikke væk fra, siger beboernes formand Egil Dræger: "Vi er kommet ud af den negative cirkel med flere fraflytninger end tilflytninger. Vi har været heldige med den store økonomiske støtte udefra, kombineret med en målrettet tværgående gruppe bestående af beboere og ansatte i de kommunale institutioner i området. Det har været alle anstrengelserne og pengene værd".
 
I programmet Boligmagasinet, der sendes her på stationen fredag og mandag, ser vi nærmere på de seneste ti års indsats for at gøre Værebro Park til et bedre sted at bo.

Motion i hverdagen

En cykeltur langs Bagsværd Sø og Lyngby Sø på søndag bliver startskuddet på Københavns Amts kampagne for at få os til at bevæge os mere.
Sundhedsstyrelsen sætter nemlig fra næste uge fokus på den daglige motion under devisen; "Rør dig 30 minutter om dagen", og amtet er gået med på ideen ved at arrangere flere fysiske udflugter.
Ikke for de top-tunede idrætsudøvere, men derimod for alle os andre, der måske godt kunne trænge til lidt mere motion, og aktiviteterne er de mere bløde og familievenlige motionsformer, som gå- eller cykelture og leg af forskellig art for børnene. Og det er der faktisk en grund til, fortæller projektleder ved amtets forebyggelsesenhed, Birgitte Holm Knudsen.
 
"Det vigtige er, at en halv times motion ikke behøver at være en sveddryppende tur på gaden med løbeskoene, det kan lige så godt være at cykle til arbejde, en rask gåtur eller op og ned ad trapperne. Alt det, der i hverdagen kan få pulsen lidt op og kroppen til at bevæge sig, har faktisk en påviselig sundhedseffekt. Selvfølgelig er den hårde motion også godt, men man kam også tælle sammen i løbet af dagen, uden man skal sætte tid af til at gå i fitnesscenter eller lignende. Vores kampagne handler om at få borgeren til at bevæge sig mere ved helt almindelig hverdagsmotion", siger Birgitte Holm Knudsen beroligende.
 
Den 12 kilometer lange cykeltur på søndag begynder klokken 13 ved den store parkeringsplads ved Bagsværd Rostadion, og amtet har i den sammenhæng udgivet en folder om strækningen. Det er den første af i alt 20
"på-tur-foldere", der i løbet af sommeren vil udkomme med ruter og henvisninger til natur og kulturoplevelser.
Vil man vide mere om folderne eller arrangementerne, kan man besøge amtets hjemmeside på kbhamt.dk

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet