Mandag den 26. Maj 2003


Byggeri stoppet efter to uger

Kun to uger efter, at borgmesteren tog det første spadestik til botilbuddet Ellekilde i Stengårdskvarteret, er byggeriet af de syv boliger til psykisk udviklingshæmmede standset.
Analyser viser nemlig nu, at jorden er forurenet, og dermed udskydes byggeriet, indtil prøver har vist, hvor giftig jorden er.
 
Opførelsen af de syv boliger har i forvejen været længe undervejs, både byggeplaner og kommuneplaner er blevet ændret flere gange i forløbet, og nu må gravemaskinerne altså indtil videre indstille arbejdet.
 
Og det ærgrer socialudvalgsformand Erling Schrøder fra socialdemokraterne:
"Det er vigtigt for de syv beboere at byggeriet bliver færdigt, og personligt må jeg sige, at alt det miljøhysteri, vi har oplevet de seneste år er til at brække sig over. Vi hører jo om, at snart alt er forurenet, men vore kartofler og gulerødder vokser fint, og vi lever længere, så det kan vel ikke være så galt. Men i hvert fald er vi nødt til at stoppe byggeriet, indtil rapporter har vist, hvad vi skal gøre", siger Erling Schrøder, som tilføjer, at det nemt kan komme til at koste adskillige hundrede tusinde kroner ekstra.
 
Ellekilde skulle have stået færdig til januar næste år, men om det stadig er et realistisk mål, afhænger af, hvor forurenet jorden er.

Metalindsamling først som forsøg

Gladsaxes miljøpolitikere søger nu et mindre boligselskab, der vil agere prøveklud.
Nærmere betegnet vil miljøudvalget gerne indsamle metalaffald, men først skal det prøves af på en mindre gruppe borgere, og det er god ide, mener det konservative medlem af udvalget, Henrik Sørensen.
 
"Det er jeg godt tilfreds med, for nu får vi et forsøg, der i mindre skala kan vise, om borgerne vil være med til metalindsamlingen. Og det tror jeg, de vil, hvis de ikke skal på genbrugsstationen, men i stedet kan aflevere deres affald på samme måde som med papir og glas i kuber placeret rundt omkring i kommunen", siger Henrik Sørensen.
 
Forvaltningen havde ellers foreslået politikerne, at indsamlingen af dåser, kapsler og andet metalaffald skulle foregå på genbrugsstationen, men flere af politikerne tvivler på, at borgerne kan overbevises om at tage så langt for at aflevere et par dåser.
Derfor har et enigt miljøudvalg besluttet, at et forsøg først skal vise, hvor stor borgernes vilje er til at metalindsamle, så nu skal der bare findes et boligselskab i kommunen, der vil være forsøgskanin.

Byrødder på seminar

Byrådet i Gladsaxe har i denne weekend været til seminar sammen med ledende folk fra forvaltningerne.
På programmet stod indlæg om byrådsmedlemmernes rettigheder og pligter, om arbejdsfordelingen mellem de politiske udvalg og byrådet og om det kommunale budget og tanker om det set hen over en længere periode end den traditionelle fireårs.
 
"Vi havde en rigtig god oplevelse, næsten samtlige byrådsmedlemmer var med, der var kun et par enkelte afbud. Og den fællesoplevelse tro jeg borger godt for den kommende diskussion om budgettet. Vi er ikke startet på budgetforhandlingerne endnu, men vi har fået en oplevelse af, hvordan det kan se ud, hvis det nu går på den ene eller den anden måde. Selvom den økonomiske situation for så vidt er gunstig, skal der jo ikke meget til, førend vi skal til at stramme op", siger borgmester Karin Søjberg Holst.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Børns ret til kultur markeret med børnekæder

Tusindvis af børn og unge fra Gladsaxes fritids- og ungdomsklubber var i weekenden samlet på Grønnegården.
Anledningen var Klubbernes dag – den dag på året, hvor klubberne mødes for at vise, hvad de kan.
 
Men samtidig var det også børnekulturel dag, så da klokken slog 15 lørdag eftermiddag blev alle på stedet opfordret til at holde i hånd for kulturen.
 
"Man nedlægger børnekulturrådene, og det synes vi, er en rigtig dårlig idé. Så kommunerne i Københavns amt har lavet en række arrangementer i dag. Vi har haft arrangementer i Bagsværd svømmehal for de 0 – 8 årige og her på Klubbernes dag manifisterer vi børns ret til kultur ved at holde hinanden i hænderne og sende balloner op", sagde Peter Nielsen, formand for kultur- fritids- og idrætsudvalget i Gladsaxe.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Skøjtning inde og ude

Der er udsigt til lokalpolitikere på glatis.
I hvert fald hvis planerne om en udendørsskøjtebane på rådhuspladsen i Gladsaxe bliver ført ud i livet.
Der er som nævnt kun tale om en plan, og placeringen på rådhuspladsen er kun en af tre mulige i rådhusområdet.
 
Etableringen af den udendørs bane koster i omegnen af 3,5 million kroner, den årlige drift godt 600.000 kroner, så forslaget får det nok svært i den politiske diskussion om, hvad skattekronerne skal gå til. Især når det tages i betragtning, at den indendørs skøjtning har så kummerlige vilkår, at den gamle hal må rives ned, og en ny til 30 millioner opføres.
 
Både den inden- og udendørs skøjtning bliver debatteret, når idrætsudvalget mødes i morgen.

Årsfest for miljøet

Der er konkurrencer og aktiviteter, der er højtlæsning for børn, lysbilledserie og prisoverrækkelse, der er næsten mulighed for at komme ud i alle økologiske hjørner, når projekt Grøn Guide i Gladsaxe i aften inviterer til årsmøde.
Mødet rundes af med overrækkelsen af miljøstatuetten, der gives som anerkendelse af en særlig miljøindsats.
 
Gladsaxes grønne guide, Jesper Bjerring Larsen, vil ikke røbe, hvem prismodtageren bliver, men siger:
"Der er flere kandidater, men udvalget bliver lidt begrænset af, at organisationerne bag Projekt Grøn Guide ikke vælger nogen fra egne rækker, selv om der er nogle af deres folk, der har ydet et stort arbejde for miljøet".
 
Miljøets årsfest begynder klokken 18 med en let anretning, men sidste frist for tilmelding til den del af festen er udløbet. Til gengæld kan alle stadig nå at komme med til det øvrige arrangement, der sætter i gang klokken 19 i den store sal på hovedbiblioteket.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet