Onsdag den 5. Marts 2003


Gladsaxebørn uden lægetjek

Børn i 1. klasserne i Gladsaxe kommune bliver ikke undersøgt af en læge, og dermed overtræder kommunen lovgivningen.
De seneste år er der blevet pillet ved timetallet for den kommunalt ansatte skolelæge, så stillingen har været endog meget svær at få besat – oftest kun i form af kortvarige vikariater. Og siden september sidste år har der slet ikke været nogen kommunal læge eller for den sags skyld indgået aftale med en privatpraktiserende læge om at udføre undersøgelserne.
 
Afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen, Tove Petersen, siger: "Det er lovpligtigt for en kommune at sørge for lægeligt tilsyn både ved skolestart og –slut, ligesom der også skal ydes lægelig service på andre områder som fx på institutionerne eller omkring de særlige behovsbørn. Der kan ikke dispenseres fra den lov".
 
Vicekontorchef i Gladsaxe kommune, Jens Thrane, kommenterer: "Jeg tror ikke, at det her udelukkende handler om det økonomiske. Lægerne kan ikke bruge opholdet i kommunerne i deres turnusordning, så derfor er det ikke særlig attraktivt at være kommunallæge. Vi forsøger nu to muligheder; dels at gøre stillingsindholdet mere spændende ved fx at fjerne nogle af de mere rutineprægede opgaver, og dels ved at få praktiserende læger til at udføre undersøgelserne. Her er vi dog handicappede af, at der i øjeblikket ikke er en aftale mellem KL og de praktiserende lægers organisation, PLO".
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Gladsaxe stadig forrest på miljøfronten

Drikkevandet er i fare, institutioners grunde er forurenede, og spildevandet indeholder hormonforstyrrende stoffer.
Det er blot nogle af de miljøproblemer, som Gladsaxe slås med.
Alligevel mener den kommunale miljøchef Carsten Sølyst, at Gladsaxe er en foregangskommune på miljøområdet: "Der er stadig mange ting, vi skal arbejde med, men vi gør en stor indsats for at få styr på det", siger han.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Spiste fastelavnsboller efter brand

Beboere og personale slap med forskrækkelsen, da en mindre brand mandag aften udbrød på omsorgscentret Bakkegården i Bagsværd, fortæller den daglige leder, Vibeke Andersen:
"En beboer havde lagt et cigaretskod i sin papirkurv, og personalet blev alarmeret af den kraftige røg, der udviklede sig, så de tilkaldte brandvæsen og politi. Men der var på intet tidspunkt panik, alt foregik i god ro og orden, og beboerne på afdelingen blev evakueret over til naboafdelingen, men det var kun en lille brand i papirkurven, så beboeren kunne sove på sit eget værelse om natten", siger Vibeke Andersen og tilføjer "Da politiet havde været på stationen for at skrive rapport, vendte betjentene tilbage med fastelavnsboller til beboere og personale".
Ja, politiarbejde kan have mange facetter.

Stor mangel på indsamlere

Masser af raslebøsser savner stadig ledige hænder, når der på søndag bliver samlet ind i Gladsaxe til fordel for Folkekirkens Nødhjælp.
Manglen på indsamlere i Gladsaxe er så stor i år, at den humanitære hjælpeorganisation ligefrem er bekymrede, her få dage før indsamlingen. I øjeblikket har kun en tredjedel af de indsamlere, der er brug for, nemlig meldt sig til at stemme dørklokker i weekenden.
 
Indsamlingsleder Karin Furslev siger om situationen i Mørkhøj: "Vi er oppe på 16 indsamlere, men det er næsten kun halvdelen af, hvad vi har brug for i Mørkhøj, for at få dækket alle vejene", siger Karin Furslev, der ligesom Folkekirkens Nødhjælp håber på en vaskeægte slutspurt de kommende dage.
 
Hvis man har fået lyst til at melde sig som indsamler, kan man kontakte enten sin lokale kirke eller Folkekirkens Nødhjælp.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Ny AB-spiller

Selvom fodboldaktieselskabet AB har minus på halvårsregnskabet og egentlig helst skulle sælge spillere, så har klubben netop indgået en dugfrisk aftale med forsvarsspilleren Lennart Lynge Larsen.
Han har tidligere slået sine fodboldmæssige folder og krøller i Lyngby og Frem, og har senest haft et lidet succesrigt ophold i den italienske Serie C-klub Varese.
Kontrakten er indgået efter kun en uges gensidigt nærmere bekendtskab, nemlig på ABs træningstur til Spanien.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet