Torsdag den 6. Marts 2003


Ros til sorggruppe

Et tilbud om gratis sorgterapi til Gladsaxeborgere, som har lidt alvorlige tab, er blevet en succes.
Gladsaxe Sorggruppe blev etableret for 15 år siden, og for første gang siden starten i 1988 er arbejdet i gruppen blevet evalueret af brugerne.
 
"Stort set alle der har deltaget i forløbet, kan melde tilbage, at de har et bedre liv og at de ting, som har været med til at blokere deres tilværelse eller har været et problem for dem er løst, sådan at de nu kan leve et liv, hvor den sorg eller krise de har, er lagt hen et sted, så den ikke forstyrrer deres hverdag på samme måde", fortæller afdelingschef i pensionsafdelingen, Elinor Kyhnauv.
 
Sidste år deltog 18 personer i aldersgruppen 25 til 65 år i sorggruppen.
Gruppen mødes to gange om ugen i Borgernes Hus og forløbet varer i gennemsnit 14 måneder.

Skæv jury

Der er en alt for stor repræsentation af akademikere og funktionærer blandt domsmændene i Gladsaxe og alt for få arbejdere og ufaglærte.
Det mener SFeren Peter Brooker, der netop selv har været med til at godkende 206 mulige kommende domsmænd, valgt blandt medlemmerne af de politiske vælgerforeninger:
"Der er under 10% repræsentation af arbejdere blandt domsmændene og stort ingen ufaglærte. På den måde bliver der tale om en klassedomstol. Både ufaglærte, førtidspensionister, kontanthjælpsmodtagere og arbejdere skal have mere del i den del af magten, som domstolene jo også er et udtryk for".
 
Peter Brooker er, sammen med fire andre byrådspolitikere, med i det udvalg, der sender listen med domsmændene ind til Østre Landsret, som så igen udvælger og godkender lidt under halvdelen af de 206 til brug for domsmandsretten i Gladsaxe.
 
Peter Brookers antagelser om forholdstallene mellem nævningene og de anklagede bliver i øvrigt bekræftet af en undersøgelse fra Justitsministeriets Forskningsenhed, der har set nærmere på årsagssammenhænge indenfor kriminalitet i kommuner og politikredse.

Stort fald i bedragerisigtelser

Bedrageriafdelingen hos Gladsaxe politi afviste omkring 150 sager sidste år, sager der normalt ville være brugt efterforskningstimer på. Årsagen er dels tre meget tunge sager, der har krævet masser af mandskabstimer og dels, at der skulle afgives mandskab i forbindelse med EU-topmødet i København.
 
Alligevel mener afdelingens chef, Henning Nielsen, ikke, at befolkningen behøver at være hverken utilfreds eller utryg:
"Vi har lavet en hård prioritering og tilskæring af sagerne og har afvist en hel del, når der ikke har været tilstrækkeligt grundlag. På det område har vi været flinkere de tidligere år. Men jeg mener ikke, at der er grund til utryghed. Jeg kan jo heller ikke udelukke, at der også er tale om et reelt fald i begået kriminalitet".
 
Siden 1993 har antallet af bedragerianmeldelser ligget på godt og vel 500 om året, og der har været rejst sigtelser i godt 400 tilfælde – i 2002 var de tal faldet med 32%.

Bedraget i Mørkhøj

En 25-årig boligsøgende kvinde fra provinsen er blevet taget godt og grundigt ved næsen af tre ca. 30-årige mænd fra Gladsaxe.
 
Kvinden havde annonceret i Den Blå Avis efter en bolig. Mændene kontaktede kvinden og fremviste en lejlighed i Mørkhøj, som hun gerne ville have. Hun betalte derfor et indskud og tre måneders leje på i alt 21.000 kroner, og var dermed klar til at flytte ind.
Problemet var blot, at mændene intet har med lejligheden at gøre – den tilhører nemlig et almennyttigt boligselskab.
 
Kvinden anmeldte de tre mænd til politiet, som har foretaget afhøringer i sagen, og i hvert fald imod de to af mændene bliver der nu rejst sigtelse for bedrageri.

Ældreboliger på parkeringsplads

Der er tilsyneladende rift om det 3000 kvadratmeter store areal på parkeringspladsen bag Stengård station.
Først henvendte en gruppe forældre fra legestuen i Stengård kirke sig til kommunen og foreslog,
at der blev etableret en grøn legeplads på arealet, der har stået tomt i flere år.
 
Ebbe Skovsgaard, medlem af trafik- og teknikudvalget for Venstre, derimod, mener, arealet skal komme de ældre borgere til gode.
"Arealet ville være udmærket til at få bygget nogle ældreboliger og seniorboliger. Det er et areal, som jeg umiddelbart skønner, ville kunne rumme omkring 50 boliger. Det ligger på et glimrende sted, ganske vist tæt på S-togsbanen, men det må man kunne tage højde for i forbindelse med byggeriet. For det er simpelthen bare om at komme i gang, der er ingen tid at spilde", mener Ebbe Skovsgaard.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Grundigere budgetdebat i Gladsaxe

Det er på den tid af året hvor budgetarbejdet i Gladsaxe for alvor er ved at gå i gang.
Lige nu vælter det ind med budgetudtalelser- og ønsker fra kommunens mange institutioner og afdelinger. Men i år kommer budgetlægningen til at foregå på en ny og i nogle henseender mere grundig måde.
 
"Intentionerne har været, at få en måske lidt mere grundig debat om budgettet på et lidt tidligere tidspunkt, end vi er vant til. Jeg har ønsket at præcisere det ansvar, som fagudvalgene og fagforvaltningerne har, og samtidig også prøve på at få en mere tværgående diskussion om budgettet", siger Gladsaxeborgmester Karin Søjberg Holst.
 
Efterårets budgetdrøftelser i byrådet kommer fremover til at foregå på særskilte møder med budgettet som eneste punkt på dagsordenen. Det er for at undgå de traditionelt meget lange budgetdebatter på de i forvejen langvarige ordinære byrådsmøder.


Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet