Fredag den 14. Marts 2003


Skøjteløb og ishockey kan få flot anlæg for omkring 20 millioner

Hvor meget skøjtehal kan man egentlig få for 30 millioner kroner?
Det spørgsmål stiller de i øjeblikket sig selv i Gladsaxe kommune, hvor et konkret forslag om at rive den gamle skøjtehal ned og i stedet bygge en ny og mindre hal nu skal undersøges nærmere.
Formanden for det idrætspolitiske udvalg i Gladsaxe udtalte fornylig til Nyhedsmagasinet, at det bliver utrolig svært at skaffe de 30 millioner kroner, den kommunale ejendomsafdeling vurderer, det vil koste, at opføre en træningshal.
 
Men måske behøver politikerne ikke grave helt så dybt i pengekisten.
Jesper Hviid fra konsulentfirmaet IceConsult, der har specialiseret sig i at rådgive kommuner om skøjtehaller, siger om den økonomiske ramme for projektet:
"Hvis ambitionsniveauet er en træningshal, med de begrænsede faciliteter der er forbundet med sådan en, så er det alt rigeligt, vil jeg sige. Vi var selv involveret i byggeriet af træningshallen i Esbjerg for 6 – 7 år siden, og den nåede jo ikke engang at runde de 10 millioner, så det siger måske lidt om, hvad man kan få for 30 millioner. Hvis man holder sig på noget der hedder 20 – 25 millioner, så kan man få et særdeles flot træningsanlæg, som både kan rumme en indendørs og en udendørs bane til almindelig skøjteløb", vurderer Jesper Hviid.
 
Tidligere på ugen nedsatte Gladsaxes kultur- fritids- og idrætsudvalg en arbejdsgruppe, som har indtil maj til at udarbejde et forslag til en ny træninghal uden tilskuerpladser.
Planerne om at opføre en hal uden tilskuerfaciliter har vakt stor bekymring i Gladsaxe Ishockeyklub - uden publikummer; ingen sponsorer, og dermed forsvinder klubbens økonomiske grundlag.
Jesper Hviid fra IceConsult anslår, at det vil koste omkring en halv million kroner ekstra at opføre tilskuertribuner til ca. 500 publikummer i hallen.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Haveejere skal selv tage skraldet

Kolonihaveejerne kommer nu efter al sandsynlighed alligevel til selv at skulle slæbe haveaffald og storskrald af sted op til 500 meter til centrale opsamlingspladser.
Arbejdstilsynet har nemlig forbudt skraldefolkene at køre med deres nuværende maskiner på havegangene – det var simpelthen for hårdt for folkene.
 
Derfor var der i første omgang lagt op til, at haveejerne selv skulle transportere affaldet.
Men i det politiske miljøudvalg mente man at have fundet noget skrevet med småt i, eller rettere i bilagene til kontrakten med affaldsfirmaet, som betød at firmaet selv skulle bekoste en mindre maskine, så affaldet kunne blive afhentet ved havedøren.
 
Problemet er blot, at affaldsfirmaet ifølge bilaget har ret til at køre med lastbiler med et akseltryk på over seks ton, mens der i de fleste kolonihaver ikke må køres med akseltryk over 3½ ton.
Dermed står haveejerne selv med skraldet fra den 1. april, som er den dag, hvor fra der igen køres haveaffald.

Dansk Folkeparti udvandrede

Det var ikke en kollektiv kaffepause, der holdt de to byrådsmedlemmer fra Dansk Folkeparti væk fra afstemningen af et dagsordenspunkt ved Gladsaxes byrådsmøde i onsdags.
Klaus Kjær og Kristian Niebuhr havde nemlig krævet punktet taget af dagsordenen, men fik et flertal imod sig. Og det fik dem til at forlade byrådssalen under behandlingen, i protest mod det, de kalder en ulovlig afstemning.
 
Nyhedsmagasinet talte med Klaus Kjær, da han havde sat sig selv uden for døren:
"Vi ønsker ikke at deltage i den sagsbehandling, der har et ulovligt grundlag. Det handler om principper, man kan sige det er en slags tak for sidst fra skolebussagen, hvor vi ikke kunne få sagen behandlet i byrådet. Havde den sag været behandlet mere fleksibelt, kunne vi måske også have været mere fleksible nu", sagde Klaus Kjær, der afviste, at grunden til, at Dansk Folkeparti står så stejlt er, at det handler om en ansøgning til frivilligt socialt arbejde med etniske minoriteter.
Han kunne fra lokalet ved siden af byrådssalen høre, at ansøgningen blev anbefalet af et flertal på 14, bestående af SF, Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og Enhedslisten. De konservative og Venstre stemte imod.
 
Den konkrete sag handler om en ansøgning på 47.000 kroner til frivilligt socialt arbejde med etniske minoriteter, indsendt til socialministeriet af den kommunale forvaltning.
Men ansøgningen var sendt af sted, inden et politisk organ i Gladsaxe havde truffet beslutning herom, faktisk viste det sig ved den efterfølgende behandling, at ansøgningen delte socialudvalget i to lige store lejre. Og ved stemmelighed skal et forslag forkastes, mener Dansk Folkeparti.
Men det blev det altså ikke, sagen kom i stedet for byrådet, og det får nu Dansk Folkeparti til at sende endnu en klage af sted til Tilsynsrådet.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Stank fra trykkeri spredes

Naboerne til Stenby Tryk på Transformervej i Gladsaxe må leve med lugtgener fra en trykkemaskine i mindst halvandet års tid endnu.
Så lang frist får firmaet nemlig formentlig til enten at lave skorstenen endnu højere, eller opfinde farvetyper uden mineralske bestanddele.
 
En tredje mulighed var at etablere et rensningsanlæg i skorstenen, så udslippet ville holde sig indenfor miljøstyrelsens grænseværdier.
Men den løsning er så dyr, siger trykkeriet, at det ville resultere i, at maskinen skulle tages ud af drift.
 
Derfor får firmaet nok til at lave den højere skorsten, så forureningen og stanken kan sprede sig over et større område og således ude på målestederne på den måde holde sig på lovens side af grænseværdierne.

Klagenævn stiller spørgsmål til Gladsaxe

Naturklagenævnet stiller nu spørgsmålstegn ved lovliggørelsen af den ulovligt opførte glasbygning ved Aldershvile planteskole.
I breve til Gladsaxe kommune samt Hovedstadens Udviklingsråd HUR, ønsker nævnet at få redegjort for, hvor stor en del af planteskolen, der anvendes til detailhandel og hvor meget, der bruges til en såkaldt klimaskærm for de sarte planter, der ikke kan tåle at stå ude i vinterhalvåret.
 
Ifølge den kommunale lokalplan er kravet, at der maksimalt må bruges 420 kvadratmeter til salgslokaler, og det er den fordeling, som Gladsaxe skal forklare.
Og det bliver overordentligt svært, mener John Damm Sørensen fra Gladsaxelisten:
"Da jeg var på Planteskolen i lørdags, var ingen af de opstillede krav opfyldt, så jeg tror, at kommunen vil få svært ved at forklare det. Men på den anden side har jeg før været overrasket over de konklusioner, som Naturklagenævnet er kommet frem til", siger John Damm Sørensen fra Gladsaxelisten, hvis klage til Naturklagenævnet er årsag til brevene til HUR og Gladsaxe.
 
Naturklagenævnet har anmodet HUR om retningslinier til deres regionplan, hvilket er et krav ifølge planloven, hvis det samlede etageareal overstiger 1500 kvadratmeter, hvilket er tilfældet med Aldershvile Planteskole.
Og det er Gladsaxelistens opfattelse, at lokalplanerne strider mod regionplanen, som dels fastslår, at området er en landzone, hvor der stort set ikke må bygges, og dels udlægger området til rekreative formål.
At placere en stor detailhandelsvirksomhed i et rekreativt område vil være noget nær Danmarkshistorie, hvis det fremover skal være tilladt, siger John Damm Sørensen.

Molboagtig farce om busbom og stålstele

Ikke engang en dag holdt den nye stålstele på Krogshøjvej i Bagsværd.
Stelen skulle efter mere end halvandet års ventetid erstatte bommen, der forhindrede andre trafikanter end busser i at bruge vejen som gennemkørsel fra Klausdalsbrovej til Bagsværd.
Men bommen blev igen og igen udsat for hærværk for til sidst at blive pillet helt ned, mens trafikkyndige folk i kommunen og i det politiske trafikudvalg tænkte nærmere over en passende løsning.
 
Efter de nævnte 18 måneder kom stelen så op at stå sidst i februar – og fik lov at virke i nøjagtig en dag. Så blev den ødelagt, formentlig fordi en af busserne fra selskabet Combus kørte ind i den.
Siden har stelen været ude af drift, og bilisterne kører trods forbuddet derfor igen frejdigt igennem den smalle buspassage.
 
Reparation af stelen er bestilt, men hvornår den kommer til at fungere er der ikke noget svar på, ej heller, hvem der kommer til at betale gildet, Combus eller borgerne i Gladsaxe.

Bagsværd-indbrud opklaret

Da to indbrudstyve på henholdsvis 20 og 21 år tirsdag blev taget på fersk gerning under et villaindbrud i Tårnby, så blev de samtidig afsløret med tyvekoster fra et indbrud på Skovbrynet i Bagsværd.
Her var der blevet stjålet edb-udstyr, smykker, emblemer, stopure samt en mængde andet letomsætteligt.
Tyvene, hvor af den ene er fra Sverige, den anden fra Søborg, har erkendt tyveriet og har desuden skaffet alle kosterne tilbage, så de kan blive leveret til deres rette ejermænd i villaen på Skovbrynet.


Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet