Torsdag den 6. November 2003


Gladsaxeborgere skal handle i Gladsaxe

Gladsaxeborgerne skal i højere grad kunne handle lokalt.
I øjeblikket er det især storcentrene i Lyngby og Høje Taastrup og også Købehavn der
tiltrækker de handlende, men det kan ændres på, mener Gladsaxes borgmester, Karin Søjberg Holst:
 
"Det er jo ikke sådan, at det skal være forbudt at køre ind til København eller til Lyngby Storcenter, det er klart, at der er nogle butikker, der trækker dér. Men det ville være godt, at få nogle flere dagligvare- og udvalgsbutikker i Gladsaxe kommune. Og der er heldigvis nye projekter på vej. Det er jo dejligt for os, at kunne konstatere, at der er mange der interesserer sig for det. Omkring Erik Bøghs Allé er et projekt, som er meget langt fremme, og så er vi begyndt at kigge på et projekt omkring Høje Gladsaxe", fortæller Karin Søjberg Holst.

Ø: Aktivt handicapråd

De handicappede skal have mulighed for at påvirke Gladsaxes handicappolitik aktivt.
Det mener Enhedslisten, der, som vi fortalte i Nyhedsmagasinet i går, nu foreslår, at der bliver oprettet et handicapråd i kommunen.
 
"En af de vigtigste ting er, at de får høringsret i de spørgsmål, der berører deres situation. Og så er det vigtigt, at de også får mulighed for at stille forslag. Ikke at byrådet nødvendigvis har pligt til at følge dem, men det er vigtigt, at de får mulighed for aktivt at påvirke handicappolitikken i kommunen", mener Emilce Nielsen fra Enhedslisten.
 
Forslaget om at oprette et handicapråd i kommunen, bliver diskuteret på byrådets møde i næste uge.

Ingen naturpenge til Gladsaxe

Godt to millioner kroner.
Det er det beløb, som Københavns Amt har afsat til at genoprette naturen næste år, men ingen af de penge tilflyder umiddelbart Gladsaxe:
 
I foråret sendte amtet en åben invitation ud til private såvel som offentlige instanser om at komme med forslag til naturopretningsprojekter i kommunerne, som amtet så via statstilskud ville finansiere. Nu er ansøgningsfristen udløbet, og i alt 52 forslag er indkommet, heraf fem fra Danmarks Naturfredningsforenings lokale afdeling i Gladsaxe.
Men de forslag er kommet på listen over "ikke prioriterede forslag"; med andre ord, så kan det amtslige udvalg for teknik og miljø ikke anbefale dem.
 
Støtten ydes til projekter indenfor "natur, fritidsliv og kulturhistorie, som øger eller genskaber værdier", som det hedder i amtets oplæg.
De fem lokale ansøgninger har forskellig karakter, lige som afslaget begrundes forskelligt.
Blandt andet tager to af organisationens ansøgninger afsæt i Smør- og Fedtmosen, hvor naturfredningsforeningen ønsker at rydde vandhuller for at give bedre lys til vandsalamandere, samt en opgørelse over hvad spildevandet indeholder af miljøfremmede stoffer. Udvalget har til gengæld blåstemplet i alt 30 projekter; 25 anbefales direkte, mens de sidste fem er på en form for "venteliste", skulle nogle af de 25 projekter vise sig ikke at kunne gennemføres.
 
Amtet begrunder sine afslag til Naturfredningsforeningen med, at der allerede er undersøgelser i gang og at der arbejdes på at lave en samlet plejeplan for moseområdet.
Anbefalingerne fra teknik- og miljøudvalget sendes nu til høring i Det grønne råd, som består af en række miljøorganisationer og instanser. Og først når det har givet sin vurdering, vil amtet træffe endelig afgørelse.

Dyrere at tage en vogn

Det er blevet en krone dyrere at sætte sig ind i en taxi i grundtakst, og så koster hver kørte kilometer 25 øre mere for kunden.
 
Grundtaksten er i dag 24 kroner, og taksten pr. kilometer er i dagtimerne 10 kroner og 20 øre. Ventetiden koster 5 kroner og 40 øre pr. minut, ligesom natte- og weekendtaksterne har fået et nyk opad, så der samlet set er tale om en stigning på 2,5% pr. gennemsnitstur.
 
Sidste år kørte de 2.500 taxier i Storkøbenhavn 17 millioner ture, 238 millioner kilometer og omsatte næsten to milliarder kroner, eller cirka det samme som HT og DSB til sammen, fremgår det af det seneste nummer af taxi-bladet.

Hausgaardbilletter revet væk

Det er de færreste der kan konkurrere med storfilmene Ringenes Herre eller en ny James Bond-film, når billetsalget åbner i Gladsaxe Bio.
Men det kan sangeren og entertaineren Niels Hausgaard.
 
Til foråret giver den populære vendelbo koncert i biografen. Og interessen har været enorm, billetterne bliver simpelthen revet væk, fortæller biografleder, Per Grunnet:
"Det går forrygende. Vi startede billetsalget i fredags. Der er 564 pladser, og vi har ca. 200 billetter tilbage", siger Per Grunnet.
 
Det er den 21. marts Niels Hausgaard giver koncert i Gladsaxe Bio.