Tirsdag den 18. November 2003


Kinesiske studerende har depositum i klemme

De 37 kinesiske studerende, som siden september har boet til leje i en erhvervsejendom på Kiplings Allé i Søborg, kan blive tvunget til at gå rettens vej, for at få deres depositum tilbage.
 
Som vi fortalte i Nyhedsmagasinet i går, så er huset på Kiplings Allé blevet anvendt som pensionat.
Men ejendommen er slet ikke er indrettet til at huse så mange beboere, og lever ikke op til de nødvendige sikkerhedskrav. Og efter gentagne henvendelser har Gladsaxe Kommune derfor meldt udlejeren til politiet. Samtidig har kommunen forlangt, at de studerende, af sikkerhedshensyn, skal være ude af ejendommen senest i dag tirsdag.
 
Men udlejeren nægter tilsyneladende at betale det depositum tilbage, som de studerende betalte, da de flyttede ind, fortæller en talsmand for de studerende:
"De har betalt 3 måneders depositum og 1 måneds husleje på forskud. Nu skal de studerende finde et andet sted at bo, men det meget svært for de studerende at flytte til et nyt sted, fordi de ikke har nok penge til et nyt depositum. Nu vil de igen bede udlejeren om at betale depositummet tilbage, men udlejeren er ikke samarbejdsvillig".
 
De kinesiske studerende flytter i dag ind på et sports hostel i kommunen. Her kan de være resten af året.

Gratis busser til omsorgscentrene

En ny minibus har længe været et stort ønske fra Gladsaxes omsorgscentre.
Og nu er ønsket måske på vej til at gå i opfyldelse.
Et firma har nemlig tilbudt kommunen en stribe nye minibusser - og dét endda helt gratis.
Busserne finansieres ved hjælp af reklamer, i form af såkaldte streamers, som bliver klistret på køretøjerne, mens omsorgscentrene selv skal betale benzin, vægtafgift og forsikring.
 
Formand for bruger- pårørenderådet, Knud Ole Jensen, siger om behovet for en ny bus på Bakkegården:
"Det er meget stort, vi har allerede nu en bus, som desværre efterhånden er ved at være slidt. Men den fungerer, og vi klarer os delvis med den. Men vores behov er meget stort", siger Knud Ole Jensen, som ikke har de store betænkeligheder ved, at bussen bliver reklamefinansieret:
"Det kan vi sikkert godt leve med. Jeg ved godt, at der er delte meninger om at køre rundt med sådan et spraglet instrument. Men på den anden side, bussen tjener jo det formål, vi gerne vil have".
 
Forslaget om sponsorbusser har været fremme mange gange, og i morgen onsdag skal
politikerne i socialudvalget diskutere, om der skal træffes en principbeslutning om at indgå aftaler om reklamefinansierede busser til kommunens omsorgscentre.

Forsvar for cigaretproduktion

At rygning er sundhedsskadeligt er der vist ikke længere nogle, der kan være i tvivl om.
Men hvordan forholder man sig, når man er en virksomhed, der lever af at producere cigaretter?
Det kan man få svar på ved at læse i årsregnskabet for Skandinavisk Tobakskompagni, der har sit hovedsæde på Tobaksvejen i Søborg.
På bagsiden af regnskabet skriver firmaet nemlig, hvordan de selv forholder sig til rygning:
 
"I de seneste ca. 50 år er alle igen og igen i medier og kampagner blevet mødt med information om de skadelige virkninger ved rygning; virkninger som er blevet påvist af den videnskabelige forskning og gennem statistikker. ST-Koncernen (Skandinavisk Tobakskompagne, red.)deler den opfattelse, at tobaksrygning er forbundet med risiko for en række sygdomme, og alle vore tobaksprodukter bærer advarsler om risikoen ved rygning.
Men det er ikke alle, der bliver syge af at ryge; nogle gør, andre gør ikke. Videnskaben har endnu ikke givet os et endeligt svar på, hvorfor det er sådan. Risikoen øges dog, jo mere man ryger, og jo flere år man ryger. Også rygere af milde tobaksprodukter udsætter sig for en risiko.
Enhver må tage risikoen alvorligt, afveje glæden ved at ryge mod risikoen og derefter træffe sit personlige valg om at ryge eller ej.
Rygning indebærer en risiko for helbredet og er vanedannende. Derfor bør valget om at ryge kun træffes af voksne. Det er vores holdning, at ingen under 18 år bør ryge."
 
I koncernens regnskab kan man også læse, at Skandinavisk Tobakskompagni-koncernen i regnskabsåret for 2002 og 2003 omsatte for lidt mere end 36 milliarder kroner, hvoraf knap 15 milliarder var tobaksafgifter.

Ældreråd arrangerer foredrag om diabetes

I eftermiddag inviterer Ældrerådet i Gladsaxe til foredrag om diabetes.
 
"Det er aktuelt for Ældrerådet at tage fat på problemet, fordi f.eks. diabetes 2 oftest er i den voksne gruppe. Og der er det meget vigtigt med forebyggelse, det handler især om kost og motion. En omlægning af livsstil", siger Bente Quistgård, sygeplejerske og medlem af Ældrerådet i Gladsaxe.
 
Arrangementet finder sted i festsalen på Kildegården mellem 14 og 16 i eftermiddag.

Juleforberedelser i Søborgmagle Kirke

Kirkelige aktiviteter er meget mere end gudstjeneste, bryllup og begravelse.
Det er for eksempel også stofnisser og tøjhunde, der kan bremse trækken fra en dør.
Hver mandag mødes en gruppe ældre kvinder i Søborg-Magle Kirkes lokaler for sammen at lave håndarbejde til den årlige julebazar. Ud over at lave produkter, der kan sælges, hygger kvinderne sig med kaffe og kage.
 
"Kirken er jo en del af det liv, vi lever, så kirken er ikke kun et spørgsmål om dåb og bryllup. Den skal også være rammen om det konstant levede liv, der leves i det kristne lys," siger sognemedhjælper Lill Arendt Henningsen.
 
Selve julebazaren løber af stablen den 7. december, hvor den indledes med gudstjeneste i kirken.
 

Guf til fuglene

Fuglene har det stik modsatte problem af mange mennesker.
"Det gælder om at give dem så mange kalorier, så let som muligt," siger den grønne guide, Jesper Bjerring Larsen, der i denne uge giver Nyhedsmagasinets lyttere tips om dyrelivet i haven.
Han foreslår, at man lægger frø som hørfrø og solsikkefrø ud i haven. Jordnødder, nødder og rosiner er også guf for nogle fugle, og så er det selvfølgelig altid en god ide med fedt.