Onsdag den 19. November 2003


Over 10.000 borgere udsat for trafikstøj

En tredjedel af Gladsaxes godt 33.000 boliger er udsat for en støjbelastning over det
tilladelige. Heraf er ca. 3000 stærkt belastede af trafikstøj.
Det viser en dugfrisk undersøgelse af støjniveauet i kommunen.
 
"En hel del af bidraget kommer fra kommunevejene og fra amtsvejene. Og det sidste det er statsvejene, altså motorveje, der kører gennem kommunen", fortæller formand for trafik- og teknikudvalget, Peter Brooker (SF). "Jeg var godt klar over, at der var mange, der var støjbelastede, men jeg synes, det er rigtig mange.
 
Undersøgelsen af støjniveauet i Gladsaxe vil nu blive brugt i det videre arbejde med at
udarbejde en støjhandlingsplan for kommunen.

Nye fraværsregler på sprogskolen

25 procents fravær, så falder hammeren. Første gang i form af en samtale – anden gang i form af udelukkelse fra undervisningen.
 
I dag skal politikerne i socialudvalget behandle et forslag om nye sanktioner overfor
selvforsørgende kursister på Sprogcentret i Ballerup, som tegner sig for en af landets højeste fraværsprocenter.
Sanktioner, som helt sikkert vil kunne nedbringe fraværet på sprogskolen, mener den
konservative Henrik Sørensen:
 
"Ja det vil det. Dem der har meget fravær, de vil automatisk blive pillet ud på et meget tidligere tidspunkt. Og så sender vi også et signal til folk om, at det ikke er acceptabelt at have så meget fravær", mener altså det konservative medlem af socialudvalget, Henrik Sørensen.

Kommunens budget omdeles til alle borgere

I disse dage får alle gladsaxe-borgere mulighed for at nærstudere, hvad der sker med de skattekroner, der bliver betalt i kommuneskat.
En pjece med information om Gladsaxes budget for 2004 lander nemlig i postkassen eller entreen hos alle husstande i kommunen.
 
Den aflange folder med et løbende barn på forsiden indledes med en hilsen fra borgmester Karin Søjberg Holst. Her gør hun opmærksom på, at skatten sænkes fra 20,4 procent til 20,3 procent. Derefter er der blandt andet information om omsorgen for de ældre, byggeriet af en ny skøjtehal, og besparelser i administrationen.
 
På sidste side kan man se en oversigt over forventede indtægter og udgifter. I alt beløber budgettet sig til omkring fem millioner kroner.

Populære kurser for frivillige

De frivilliges hus i Bagsværd har haft stor succes med sine kurser for Gladsaxes frivillige
sociale organisationer.
Interessen for kurserne har været stor, og derfor har huset nu søgt om midler til at arrangere flere kurser i 2004. Blandt andet er der planer om endnu et kursus i psykisk førstehjælp, fortæller Anette Skov:
 
"Vi havde sidste år et kursus der hed Psykisk førstehjælp 1, og der kom mange deltagere og folk var enormt glade for det. Så derfor har vi søgt til Psykisk førstehjælp 2", fortæller
Anette Skov. "Der er sådan en tendens til, at man som frivillig har brug for at udvikle sig. Man vil ikke bare yde et stykke arbejde, man vil ligesom også have noget igen".

Gladsaxe Teaters hjemmeside er populær

Næst efter Gladsaxe Kommunes egen hjemmeside, www.gladsaxe.dk har Gladsaxe Teater den mest populære hjemmeside med emner om Gladsaxe.
Det kan man se ved at søge på internettets søgemaskine www.google.dk der rangordner siderne efter popularitet.
 
På en tredjeplads kommer gladsaxebibliotekernes hjemmeside, hvor der blandt andet er mulighed for at søge i databaserne og se, hvad der gemmer sig på bibliotekets hylder.
 
Der er også mange mindre foreninger i Gladsaxe, som efterhånden har fået deres egen hjemmeside, og man kan eksempelvis både læse om bueskydning, basketball og sportsfiskeri.

Den fuglevenlige have

Vi er midt i den mørke tid og mange søger indenfor.
For haveelskere kan årstiden udnyttes til at planlægge næste års haveaktiviteter, og så foreslår den grønne guide, Jesper Bjerring Larsen, at man overvejer, hvordan haven kan gøres mere fuglevenlig.
 
"Der er faktisk en række ting, man kan gøre for at få flere fugle i sin have. En af de helt grundlæggende ting er, at man skal lade være med at bruge gift," siger han.
Derudover er det vigtigt at tænke på beplantningen, så fuglene får mulighed for at bygge rede.
 
"Derudover er det godt at tænke på afgrøder, der også giver lidt mad til fuglene. Det kan for eksempel være planter, som også har bær om vinteren," siger Jesper Bjerring Larsen.