Fredag den 17. Oktober 2003


Flere forurenede legepladser

1.000 kvadratmeter stærkt forurenet jord fra legepladsen på børneinstitutionen Torveparken i Mørkhøj skal graves op i en halv meters dybde og fjernes.
Jorden er fyldt med så store koncentrationer af tungmetaller og tjærestoffer, at den betragtes som sundhedsskadelig.
 
Tidligere på året undersøgte den kommunale miljøafdeling jorden på 14 institutioner. Kun på den ene er jorden ren. De resterende 13 er alle forurenet i en eller anden grad, og to af dem, hvoraf Torveparken er den ene, i særlig grad.
På den anden, Gnisten i Søborg, er forureningen begrænset til et 100 kvadratmeter stort område.
 
Det vil komme til at koste 700.000 kroner at gennemføre en jordudskiftning, sætte hegn og få plantet nyt.
Skal der også være noget at lege med for børnene, så skal der lægges yderligere 135.000 kroner oveni.
Tidligere i år er der brugt næsten halvanden million kroner på at skifte forurenet jord ud med ren på børneinstitutionen Lauggården i Søborg.
Her fandt Københavns amt tilbage i 2002 bly, cadmium og zink i så store mængder, at området blev spærret af og forbudt for børn. Men i dag ligger der ny, og tilgængelig, jord på den legeplads.

Handicappede ærgrer sig

De handicappede blev ikke taget med på råd, da Bagsværd svømmehal skulle bygges.
Og det ærgrer formanden for den lokale afdeling af Dansk Handicapforbund, Lone Andersen.
 
Som vi fortalte i Nyhedsmagasinet i går, så er der kommet klager over, at handicappede ikke kan bruge svømmehallen, der blev indviet for snart et år siden. Og nu bliver hallen så gjort handicapvenlig.
 
"Det er ærgeligt, at Gladssaxe kommune har glemt at høre vores svar, fordi jeg tror, man kunne have sparet meget, hvis tingene var blevet lavet ordentligt fra start af. Jeg håber ikke, det er deres nye politik, at vi skal til at glemmes. Fordi så må vi gøre noget ved det", siger Lone Andersen fra Dansk Handicapforbund i Gladsaxe.
 
Svømmehallen i Bagsværd bliver nu udstyret med automatisk døråbning ved hovedindgangen og omklædningsrummene, handicapvenlige bænke og skabe og skilte ved handicapparkeringen.

Bejler til integrationspris

Gladsaxe Kommune er blandt bejlerne til en integrationspris – Integrationsministeriets årlige skulderklap til projekter, som er med til at fremme integrationen og inspirere andre.
 
Det er den særlige kampagne for at få indvandrere ud på arbejdsmarkedet via en slags praktikordning, som kommunen mener, fortjener en pris, fortæller arbejdsmarkedschef Anders Mørk Hansen:
"Vi har prøvet at gøre noget for en forholdsvis stor gruppe af indvandrere, som går på sprogskole i øjeblikket, men måske vil have en større chance for at lære hurtigt dansk, hvis de også kommer ud og snuser til erhvervslivet. Hver måned spørger vi en række virksomheder, om de ikke vil tage en praktikant, og vi har fået positive tilkendegivelser tilbage fra en række virksomheder", siger Gladsaxes arbejdsmarkedschef.
 
Årets i alt fire integrationspriser bliver overrakt nu på mandag ved et stort arrangement i Tarm i Vestjylland.

Underskrifter mod busnedskæringer

Protesterne mod HURs planlagte nedskæringer på flere buslinier i Gladsaxe fortsætter, nu i form af en decideret underskriftsindsamling.
Det er indtil videre en mindre gruppe af aktive kvinder, der står bag indsamlingen. En af de aktive er også kendt i politisk sammenhæng, nemlig som medlem af Gladsaxe byråd for Enhedslisten.
 
Her fortæller Emilce Nielsen om, hvad hun regner med, at der kan komme ud af underskriftindsamlingen: "Vi vil tage ind og aflevere underskrifterne personligt og få en samtale med de ansvarlige. Vi vil gerne fortælle dem, hvor mange, der bliver påvirket og hvor meget. Lige nu er vi en lille gruppe kvinder, der er i gang, men vi kan godt bruge nogle flere, også mænd, til indsamlingsarbejdet".
 
Hvis man vil være med til at samle underskrifter ind, så kan man tilmelde sig på telefon 39 69 22 29.

Svensk fodboldfan erkender afbrænding af bil

En 19-årig svensk fodboldfanatiker har nu erkendt, at det var ham, der knuste en rude i en personbil og kastede et tændt romerlys ind i den, så den udbrændte.
 
Den 19-årige var med en flok på omkring 20 andre svenskere i Gladsaxe i starten af oktober for at følge FCK-angriberen Santos i kamp mod AB.
Svenskerne havde drukket tæt på en restaurant på Søborg torv inden kampen. For den 19-årige så meget, at han i beruselse sørgede for at få udbrændt bilen.
Han har hidtil nægtet sig skyldig, men et par gode vidner har formentlig været med til at ændre hans standpunkt.
I hvert fald erkendte han forholdet, da han senest blev afhørt af kriminalpolitiet.
 
I dag udløber perioden for den første varetægtsfængsling for den 19-årige, men retten i Gladsaxe forlænger med stor sandsynlighed varetægtsfængslingen med endnu en periode.
Svenskeren er sigtet for forsætlig brandstiftelse, som kan give op til seks års fængsel.