Mandag den 27. Oktober 2003


Natteravnenes første tur

I lørdags var Natteravnene for første gang på runde i Gladsaxe kommune.

Organisationens frivillige går på gaden i weekenderne for at skabe ro og tryghed for de unge, og kontaktperson for Natteravnene i Gladsaxe Henrik Haurholm siger om premieren:

- Det gik fint, vi blev godt modtaget af de unge, som spurgte os, hvorfor vi ikke har gjort det meget før. Men der var så ikke så mange unge på gaden, for vi var for tidligt ude, i dag går de unge jo først i byen ved midnatstid, og der var vi næsten ved at gå hjem, for vi begyndte allerede ved 21- tiden. Men alt i alt en positiv oplevelse, siger Henrik Haurholm, kontaktpersonen for Gladsaxes Natteravne, der fremover vil være at finde et sted i natten hver weekend.


Frikendt for voldtægt

En 22-årig irakisk kioskmedarbejder fra Søborg er ved retten i Gladsaxe blevet pure frifundet for voldtægt af en ung, iransk kvinde.

Anklageren plæderede for frifindelse efter at have hørt vidnernes forklaringer i retten.

Den 19-årige kvinde vidnede for lukkede døre, men har tidligere forklaret, at hun under et besøg i kiosken, der ligger på Søborg Hovedgade, blev hevet ind i baglokalet, hvor hun blev voldtaget af medarbejderen. Og da hun kort tid efter blev undersøgt på Rigshospitalets Voldtægtscenter, blev der fundet DNA-spor efter sæd. Men retten fandt det ikke bevist, at kvinden var blevet tvunget til samleje med den 22-årige, som dermed blev frikendt.


Elsparekampagne sat i gang

I dag starter en omfattende elsparekampagne målrettet Gladsaxes institutioner, idrætsanlæg og rådhus.

Det kommunale energiforbrug er ganske enkelt alt for højt, og derfor skal de ansatte i kommunen nu til at ændre vaner, når det gælder elforbrug.

"Kommunen dækker jo mange forskellige afdelinger og institutioner. På kontorerne ville der f.eks. ligge en besparelse, hvis man slukkede sin computerskærm, inden man gik til møde. Og ude på daginstitutionerne kunne man overveje, hvordan man bruger tørreskabet. Er det lukket, eller står det og kører for åben dør", siger Maria Bukhave fra miljøafdelingen.


Boligselskaber møder byrådet

Stråling fra mobilantenner, nedslidte fortorve og indsamling af pap og papir.

Det er nogle af de emner, der vil bliver diskuteret på boligselskabernes årlige møde med byrådet, som finder sted i aften på Gladsaxe rådhus.

Og traditionen tro har boligselskaberne indsendt en lang liste med spørgsmål forud for mødet.

F.eks. bliver der spurgt, hvorfor boligselskaberne selv skal betale for containere til pap- og papir,

hvordan det går med vedligeholdelsen af kommunens veje, fortorve og cykelstier, og om der

i forbindelse med opsætning af mobilantenner på høje skorstene, bliver taget højde for risikoen for stråling for de omkringboende.


Fredsdag på rådhuspladsen

Gladsaxes daginstitutioner var i fredags samlet på rådhuspladsen i anledning af FN´s internationale fredsdag.

Og institutionerne havde forberedt sig godt hjemmefra, bl.a. havde børnene i daginstitutionen Møllehuset skrevet et fredsbrev, som blev sendt til vejrs:

"Det sender vi op sammen med en masse balloner, og så regner vi med, det kommer ned et eller andet sted, og måske er der nogle andre børn der læser det", lød det fra daginstitutionen Møllehuset i Søborg.


Rigtige venner fra Østrig

I modsætning til det danske valgsystem, så vælges borgmestrene i de østrigske byer ved direkte valg.

Dermed risikerer borgmestrene i højere grad end deres danske kollegaer at komme til at sidde og regere imod egen vilje og parti.

Den situation er netop tilfældet for diplomkaufmann Harald Scheucher, der er borgmester i Gladsaxes venskabsby Klagenfurt.

Han fortæller om det langsommelige demokrati, hvordan der altid skal findes flertal, men at det jo er demokratiets spilleregler at forhandle, tale, give køb og overtale. I Østrig er borgmestervalget et personvalg og ikke så meget et politisk valg.

Sammen med en lille delegation fra Klagenfurt har Harald Scheucher netop besøgt Gladsaxe for anden gang. Dels for at kigge deres danske venskabskommune nærmere efter i sømmene, og dels for at aftale fremtidens samarbejde, der blandt andet implicerer et 35 års vennejubilæum de to byer imellem til næste år.

På et officielt venskabsbymøde fortalte østrigerne om deres hjemby ved den idylliske Wörthersee.

En by med 100.000 indbyggere og med masser af småindustri og kun få store virksomheder, hvilket er en fordel, siger borgmesteren. Det gør byen mindre afhængig af de internationale konjunkturer og multinationale selskabers forgodtbefindene. Den østrigske borgmester nævnte Phillips-koncernen som eksempel. For 20 år siden var der 2.000 ansatte i lokalafdelingen i Klagenfurt, i dag kun 400.

Byen skal bygge et helt nyt fodboldstadion med plads til 32.000 tilskuere til EM i 2008, hvor tre af kampene spilles i byen. Penge ud af vinduet, mener borgmesteren, for efter EM har de ikke noget at bruge de mange tilskuerpladser til.

Klagenfurt skal også til at bygge et kongrescenter, en teknologipark og et indkøbscenter i centrum på 27.000 m2.

Der er kort sagt nok at bruge pengene på i Klagenfurt, der ikke selv opkræver skat – det gøres centralt fra Wien, som så fordeler videre ud. Derfor ser byen gerne flere gæster fra Gladsaxe, der kunne benytte det kunstsneanlæg og nye skilift, som Klagenfurt har fået. Eller studere den gamle 1.500-talsby, der er præget af tre kulturer; den latinske, slaviske og germanske.

Samarbejdet mellem de to byer fortsætter i hvert fald for fuld styrke, og de næste østrigske gæster ventes til Gladsaxe til forårets store sportsstævne, ligesom et ungdomsbigband fra Klagenfurt ventes til Gladsaxe i løbet af sommeren.

Flere informationer om Klagenfurt kan indhentes på internethjemmesiden www.info.klagenfurt.at