Mandag den 1. September 2003


Giv muslimske kvinder svømmetid

Gladsaxes integrationsråd går nu ind i sagen om udvidet åbningstid for kvinder i Bagsværd Svømmehal.

I en udtalelse til kultur- fritids- og idrætsudvalget opfordrer rådet på det kraftigste politikerne til at imødekomme de muslimske kvinders ønske om at benytte svømmehallen uden for normal åbningstid.

Integrationsrådets formand, Kirsten Schallburg, siger:

"Der står i Kulturplan 2000, at 15 % af børnene ikke dyrker idræt. Jeg tror, en stor del af de børn kommer fra etniske minoriteter. Fordi der mangler traditioner, forældrene mangler viden, og der tror jeg, sådan en svømmetid for kvinder ville hjælpe. Vi skriver også i vores udtalelse, at vi håber, der efterhånden vil blive åbnet op, så også danske kvinder ville komme i sådan en svømmesammenhæng. Mit grundsyn er, at integration foregår ved, at man får så meget selvtillid, så man tør blande sig med majoriteten. Og jeg tror, det er en af de ting, der kan ske ved at man giver nogle frirum en gang imellem. Og det her kunne være ét af dem", siger Kirsten Schallburg.

(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)


Seks måneder til billetrøvere

De to unge fra Ølstykke, der gennem foråret plyndrede en række billetautomater på togstationerne, er ved retten i Gladsaxe blevet idømt seks måneders fængsel.

For den ene, den mest aktive, er fængselsstraffen gjort ubetinget, mens den anden slap med to måneders ubetinget og fire måneder betinget.

De to blev taget på fersk gerning på Skovbrynet station i Bagsværd, hvor de blev anholdt af betjente fra Gladsaxe politi.


Stærkt forringet busbetjening i Gladsaxe

Ni buslinier i Gladsaxe bliver ringere betjent fremover.

Det er en konsekvens af, at HUR, som står for busdriften, skal spare 140 millioner kroner.

Der bliver ligefrem nedlagt ruter, men om en reduceret drift på ni linier.

Tre af de fire buslinier, der betjener borgerne i området omkring Værebro, bliver ramt, særligt i aftentimerne, men enkelte myldretidsture planlægges også fjernet.

Derudover bliver der også længere tid mellem busserne i weekenderne.

S- og E-busserne samt linie 42 berøres ikke i første omgang, men det gør følgende ni ruter til gengæld; 43, 67, 68, 161, 165, 166,, 167, 176 og 191.

Ændringerne i busdriften har jævnt hen over årene betydet meget store forringelser i den kollektive trafikservice i Gladsaxe. Flere ruter er nedlagt og de tilbageværende rammes ofte af nedskæringer.

De årlige drøftelser mellem Gladsaxe kommune og HUR, tidligere HT, har sjældent medført noget positivt, set fra buspassagerernes side. Og med 140 millioner kroner, der skal indhentes på HURs budget de kommende år, så er der intet, der tyder på, at forhandlingerne kommer til at falde anderledes ud denne gang.

Trafikpolitikerne i Gladsaxe skal internt drøfte ændringerne på et møde den 15. september.


Borgerhenvendelser om dårlige veje og fortorve

Langt de fleste besøg i trafik- og teknikudvalgets bod på Gladsaxedagen tidligere på måneden

vedrørte de kommunale veje- fortorve- og cykelstiers tilstand.

Alle henvendelser i udvalgsboden blev registreret, og er i øjeblikket ved at blive gennemgået.

Blandt andet blev der klaget over dårlige fortorve og hullede veje og stier på Kildebakken, Spergelmarken, Solnavej og Gyngemosevej.

Og medarbejderne i den kommunale teknik- og miljøforvaltning skal i den kommende tid ud og kigge nærmere på en stor del af de benævnte veje.


Jubilæumsfest i biografen

I dag fejrer Gladsaxe Bio 25 års jubilæum som kommunal biograf.

"Vi synes selv, det er imponerende, at Gladsaxe kommune nu har været biografdirektør i 25 år. Det er der ikke mange kommuner i Danmark der har. Og slet ikke i så god en biograf som Gladsaxe Bio", siger biografleder Per Grunnet.

Der er reportage fra jubilæumsfesten i biografen i Nyhedsmagasinet tirsdag.

(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)


Stadeplads trods protester

Selvom de næringsdrivende i Bagsværd er helt enige om, at en stadeplads med frugt og grønt på det lokale torv er en rigtig dårlig idé, så giver Gladsaxe kommune alligevel nu tilladelse til stadepladsen.

Bestyrelsen for de handlende har ellers overfor kommunen tilkendegivet, at der dels er ledige erhvervslejemål i bydelen, dels i forvejen findes grønthandlere i nærheden, og endelig at stadepladsen kan skabe trafikale problemer.

Men nu er der altså sagt god for pladsen, som en Gladsaxeborger helt tilbage i februar i år har søgt om at få.