Torsdag den 4. September 2003


Budgetdebat i byrådssalen

På søndag går efterårets budgetforhandlinger i gang i Gladsaxe.
Men slaget om den lokale finanslov blev indledt allerede i går aftes på rådhuset, hvor samtlige partier for første gang kommenterede borgmesterens budgetoplæg fra talerstolen i byrådssalen.
 
Socialdemokraternes ordfører, Erling Schrøder, indledte talerrækken:
"Det er blevet et godt og fint oplæg til de kommende forhandlinger mellem parterne. Jeg vil bare nævne nogle af de ting, jeg synes, bør fremhæves ved denne lejlighed. På området voksne med særlige behov skal der udarbejdes kvalitetsstandarder. Fra kultur- fritids- og idrætsudvalget har man ønsket en ny skøjtehal og udendørs skøjtebane, det er gode ting, som jeg håber, vi kan få med. Og i socialudvalget har vi afsat et beløb på 140.000 årligt til drift af et aktivitetssted for psykisk syge. En nyskabelse, og det arbejder vi videre med".
 
Socialdemokraterne fremhævede bl.a. også forslaget om at forbedre kantineforholdene på skolerne. Dét mener til gengæld Venstre er ganske unødvendigt.
I det hele taget mener partiet, at anlægsprogrammet i budgetoplægget er alt for ambitiøst.
"Gladsaxe Kommune er i den behagelige situation, at vi kan vælge. Vælge at bruge mange penge eller få penge. Vælge at skære ned eller udvide. Eller sågar begge dele. Vælge at sætte skatterne ned eller beholde samme niveau som i år. Det er et privilegium, som ikke alle kommuner kan dele.
Som jeg har sagt de sidste 4 år: Hvis vi ingen ting gør, og de indlagte forudsætninger i øvrigt holder, vil kommunen efter 4 år have 231 millioner i kassen. Hvis vi gør, som borgmesteren foreslår, vil kassen være drænet alvorligt, og der vil kun være 96 millioner tilbage. Og det uden, at borgerne får skatten sat ned. For Venstre er det helt afgørende, at den skattenedsættelse, vi begyndte på sidste år, fortsættes. Så har jeg ikke lagt skjul på, hvor det er, vi forventer en imødekommelse, hvis der er realitet i borgmesterens udsagn om, at hun ønsker et bredt forlig", sagde Bjarne Rasmussen fra Venstre, som var med i budgetaftalen sidste år.
 
Skattelettelser står også øverst på ønskesedlen hos Dansk Folkeparti:
"De gode intentioner fra sidste år om skattelettelser, om end beskedne, fortsætter ikke. Det var åbenbart en engangsforestilling og grundskyldspromillen gøres der heller ikke noget ved, hverken i opadgående eller nedadgående retning. En nedsættelse af personskatterne med 0,1 % i år har således helt mistet sin værdi, selv den signalværdi, der kunne ligge i sidste års forslag fra forligsparterne", sagde Klaus Kjær fra Dansk Folkeparti. "En stor del af anlægsbudgettet ifølge borgmesterens udspil er nyinvesteringer. Blandt de nye økonomisk tunge kan nævnes udskiftning af vejbelysning, etablering og forbedring af skolernes kantiner og opførelse af en ny skøjtehal. Dansk Folkeparti stiller sig som udgangspunkt ikke afvisende over for disse nye projekter. Men det må kunne gøres billigere", sagde Klaus Kjær.
 
I lighed med de fleste partier betragter SF borgmesterens budgetudspil som et godt forhandlingsoplæg. Selvom der er flere punkter, Sf gerne vil have ændret på, afslørede Peter Brooker:
"Sidste år blev der skåret 1, 2 millioner på skolernes driftsbudgetter. Da f.eks. varme ikke kan røres, er det praktiske ting som undervisningsmidler, penge til udflugter og forældrearbejde der røres. Nu sker der igen i år en nedskæring på 0,7 millioner. Samtidig med det glædelige, at der gives flere penge til lærernes efteruddannelse, er det en stor skam, at der så reelt tages penge fra undervisningsmidler med mere", sagde Peter Brooker. "Der er ikke afsat midler til at imødekomme stigende antal børn på klubområdet, som det eneste område på kommunens budget, hvor der ikke tages hensyn til udviklingen i befokningen. På klubområdet blev der sidste år taget til Gadeaktion Gladsaxe og autistgrupper. Det er ganske vist i overensstemmelse med lovens fornuftige idéer, om at målrette indsatsen mod grupper med særlige behov. Men samtidig vil en hensyntagen til, at der kommer flere børn betyde, at der samlet bliver en svækkelse af klubberne", sagde SFs ordfører.
 
Enhedslisten var ikke med i budgetforliget sidste år. Til gengæld er der gode muligheder for en budgetaftale med enhedslisten i år, vurderer Emilce Nielsen:
"Ikke mindst, fordi nogle af enhedslistens mærkesager i kommet med i budgetforslaget. En af de ting, enhedslisten har kæmpet for er, at få mere personale ift. det antal af ældre og de mængder af opgaver, der er på ældre- og handicapområdet. En anden ting vi har kæmpet for, er at få opstillet nogle visitationskriterier for voksne med særlige behov. Klubområdet halter til gengæld meget. Det kan ikke nytte noget, at man på den ene side er meget opmærksom på, at man skal spare, og ikke have de udgifter til børn og unge med særlige behov, dvs. børn og unge som kræver meget støtte. På den anden side, hvis man skærer ned på de almindelige tilbud, så skaber man meget nemt nogle tilfælde, hvor man netop skal sætte meget store og dyre tilbud i gang for at rette op på skaderne. Jeg synes, det er en meget bagvendt måde at gøre tingene på", sagde Emilce Nielsen.
 
Gladsaxe Skøjtehal er i dag så nedslidt, at det ikke længere kan betale sig at renovere den.
Derfor er der i budgetoplægget afsat ca. 40 millioner til opførelse af en ny skøjtehal. Og, en udendørs skøjtebane – til sidstnævnte siger den radikale Lis Smidsholm:
"Jeg synes, den udendørs bane skal rykkes frem, så i den periode, hvor man bygger skøjtehallen, så har man en udendørs skøjtebane. Det kan ikke være så svært, at rykke det et år frem", sagde Lis Smidsholm. "Omkring skolerne, så kunne vi egentlig godt tænke os, at CareTaker-beløbet blev justeret. Og mener jeg stadig, at undervisningslokalerne er for små. Der skal være mere plads til eleverne med den nye undervisningsform".
 
Lars Abel er ordfører for det konservative folkeparti og han sagde:
"Den konservative gruppe finder at borgmesterens forslag er ganske fornuftigt. Som helhed ser det fornuftigt ud. Det bygger videre på den enighed, som vi havde sidste år blandt forligspartierne. En enighed som også baserer sig på den aftale, der er indgået mellem KL og regeringen. Vi synes, det er både klogt og fornuftigt af borgmesteren at overholde den aftale. Det er jo ikke på driftssiden. borgmesteren er i spenderbukserne. Det er snarere på anlægssiden, vi er meget betænkelige. Vi synes nok et anlægsbudget på de her par millioner de næste to år er lidt unødvendigt"
sagde altså den konservative Lars Abel.
 
(lyt til ordførertalerne i deres fulde længde under punktet byrådsmøder)

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet