Onsdag den 24. September 2003


Da lyset blev slukket

Banker, forretninger og posthuse i Gladsaxe måtte i går se sig tvunget til at lukke før tid, på grund af det massive strømsvigt, der ved 12.30-tiden ramte Sjælland, Lolland Falster, Bornholm og det sydlige Sverige.
 
Det værste strømsvigt i 20 år bevirkede, at dankortautomater, lyskryds og benzinstandere på tankstationerne var ude af drift, at togdriften blev indstillet, telefonnettet i løbet af dagen blev overbelastet, og at uret på Gladsaxe Rådhus i bogstaveligste forstand gået i stå.
Her er der nemlig kun en nødforsyning til vågelamper og få, vigtige computere, så Gladsaxes borgere kunne også her opleve at gå forgæves, eftersom rådhusets medarbejdere ikke kunne komme til de elektroniske hjælpemidler, fordi computerne også var uden strøm.
Og mens strømsvigtet for mange betød en ufrivillig pause fra dagens dont, var der ekstra travlhed i rådhusets betjentstue, fortalte rådhusbetjent Dan Olsen, umiddelbart efter, lyset atter blev tændt på rådhuset:
- Vi tjekkede, at branddørene ikke lukkede og at der ikke var nogle af rådhusets ansatte, der sad fast i elevatorer, for de standsede jo i samme øjeblik, at strømmen gik. Og så har vi ellers været ude med batterier til medarbejderne, så de kunne følge med over radioen, fortalte han.
 
I Buddinge og Søborg-området varede strømsvigtet kun cirka fem kvarter, mens andre områder måtte vente meget længere på strømmen.
Fra Gladsaxe Politi lyder der i øvrigt ros til bilisterne for pæn og hensynsfuld kørsel, mens lyskrydsene ikke virkede. Bortset fra en anelse trafikale problemer ved de store kryds gled trafikken uden store problemer og ulykker.
 
Den opfattelse blev dog ikke delt af alle fodgængere. Da Nyhedsmagasinet i går talte med forbipasserende ved Buddinge Centret, var det ikke så meget de lukkede forretninger, der bekymrede Grethe Lorentzen, hun var mere urolig ved at skulle krydse en trafikeret Søborg Hovedgade, når lyssignalerne ikke virkede:
- Det er godt nok svært at komme over gaden, når lyset ikke virker. Man skulle jo tro, at bilisterne ville holde tilbage, men det gør de ikke.
Lily Højlund Jensen var på vej ud for at handle, men måtte gå hjem igen med uforrettet sag:
- Jeg så jo godt, at posthuset, apoteket, banken og mange forretninger var lukkede, men jeg tænkte, jeg alligevel ville gå hen til Kvickly for at se, om de havde åbent, men her mødte jeg altså også kun lukkede døre.
Også Falck i Gladsaxe er tilfreds med afviklingen af trafikken og i det hele taget med folks opførsel.
Dog blev de tilkaldt til Bagsværd på grund af røg fra en altan. Det viste sig, at der var tændt bål på altanen, for familien skulle da have aftensmad, selv om komfuret ikke virkede.
 
Det står endnu ikke helt klart, hvad der forårsagede det omfattende strømsvigt, der berørte omkring to millioner mennesker, andet end, at det begyndte med et strømsvigt på et kraftværk i det sydlige Sverige og varede i de værste tilfælde til en 19-20-tiden i går aftes.

Grevinde: nej til vandboring

Grevinden på Frederiksdal slot spænder nu ben for en mulig indvinding af rent drikkevand til Gladsaxes borgere.
I et brev til grevinde Schulin beder kommunens borgmester ellers så mindeligt om at få lov til at etablere en pejleboring.
"Baggrunden for, at jeg tager sagen op overfor Dem, er at et positivt svar er af vital betydning for den fremtidige vandindvinding i Bagsværd. Mit håb er, at De vil give tilladelse til etablering af den omtalte boring på Deres parcel", hedder det blandt andet i forespørgslen.
 
Flere af de eksisterende boringer i området er allerede lukket på grund af forurening, og det tilbageværende vand er så forurenet, at vandværket snart går i gang med en rensning med aktivt kul.
Derfor har kommunen længe ledt med lys og lygte efter egnede steder at hente nyt rent vand op fra.
Et af dem ligger ved Store Hulsø, men her siger grevinden altså nej. Det sker med henvisning til områdets miljøfølsomme tilstand, hvor en påvirkning af vandstanden kan få stor betydning.
Gladsaxe kommune skal ellers stoppe en eventuel prøveboring, hvis vandstanden påvirkes – det er faktisk en forudsætning for overhovedet at lave en prøveboring.
 
Alligevel siger grevinden altså nej. Ud over det rent miljømæssige, så er nej’et også begrundet i, som det hedder i et svar, at "Fredriksdal ikke ønsker at løbe nogen risiko for en fremtidig formindskelse af ejendommens herligheds- og mulige andre værdier".

Trafikkampagne på Stengård skole

Under mottoet "Drop bilen og få børnene på rette vej", blev der i denne måned sat fokus på trafik på udvalgte skoler i Gladsaxe politikreds.
En kampagne skulle få eleverne til at gå, cykle eller tage bussen til skole, så antallet af biler på skolevejene og skolernes parkeringspladser reduceres. Og det lykkedes i vid udstrækning på Stengård skole, fortæller Lisbeth Mørkeberg fra Trafiksikkerhedsrådet.
"Det har været tydeligt at se, at forældrene har holdt sig væk med bilerne. Vi kan også se, at der er flere børn, som er kommet på egen hånd".

Personelfalsk i tog

En 23-årig kvinde bliver nu sigtet for personelfalsk og bedrageri, efter at have forsøgt at snyde en togkontrollant ved at benytte en andens togkort, eller periodekort, som det rettelig hedder.
Kvinden blev tjekket af kontrollanten på Buddinge station. Hun fremviste et kort, der viste sig ikke at du til den pågældende strækning og fik derfor et bødeforlæg på 500 kroner.
Den 23-åriges identitet svarede imidlertid ikke til kortets ejer, og derfor kan den unge kvinde nu imødese både en større bøde og en betinget dom.

Ny skole i Værebro

I dag er der indvielse af en "ny" skole på Værebrovej.
Værebro skole er blevet renoveret for et tocifret millionbeløb og har samtidig undergået en mindre forvandling, fortæller inspektør Jakob Kaufmann.
"Vi har fået ny facade, nyt varmeventilationsystem og i det hele taget et meget smukt og markant udseende, som bedre svarer til det indhold, Værebro skole har".
 
Værebro skole holder indvielse kl. 18.30 i aften, og det kommer naturligvis til at foregå efter alle kunstens regler med taler og masser af underholdning.